Planurile USL: amânarea alegerilor şi revocări la CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii Puterii caută variante pentru a salva legea votului uninominal „pur" .

Liderii USL caută soluţii pentru a salva legea votului uninominal „pur", respinsă, recent, de Curtea Constituţională.
Surse din USL afirmau că la nivelul Puterii ar exista informaţii potrivit cărora legea ar fi fost respinsă pe motiv că regulile electorale nu pot fi modificate cu şase luni înainte de alegeri.

Curtea ar fi dat curs, în acest fel, unei recomandări a Comisiei de la Veneţia, care nu face parte din Constituţia României, dar care a mai fost invocată de magistraţii constituţionalişti atunci când au respins comasarea alegerilor locale şi parlamentare.

USL ar putea invoca prevederea constituţională potrivit căreia, alegerile au loc cu cel mult trei luni de zile după expirarea mandatului Parlamentului.

În acest fel, alegerile parlamentare ar putea fi împinse până în februarie 2013, astfel încât între momentul modificării legislaţiei electorale şi alegeri să treacă mai mult de şase luni de zile.
Deocamdată, însă, motivarea Curţii Constituţionale nu a fost, încă, dată publicităţii oficial. Fără acest document, parlamentarii, convocaţi începând de astăzi în sesiune extraordinară, nu pot lua nicio decizie în privinţa legislaţiei electorale.

De altfel, liderii USL susţineau, ieri, că ar putea prelungi sesiunea extraordinară până la finalul săptămânii dacă motivarea Curţii Constituţionale apare, între timp în Monitorul Oficial.
Materializarea discuţiilor din USL nu este atât de simplă pe cât pare. În cazul în care din motivare reiese că votul uninominal în sine nu este reprezentativ, USL nu mai are nicio posibilitate de acţiune.
Pe de altă parte, chiar dacă motivarea va corespunde informaţiilor USL, pentru liderii Puterii va fi complicat să explice de ce vor amânarea alegerilor după ce au cerut organizarea lor cât mai rapidă.

Îndemnurile lui Antonescu

Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc, începând de astăzi, în sesiune extraordinară la cererea USL. Agenda oficială include un discurs al premierului Ponta despre participarea la Consiliul European de la Bruxelles, schimbarea conducerii TVR şi votarea unei noi legi electorale.
La întâlnirea de ieri cu parlamentarii USL, liderii Puterii au lăsat să se înţeleagă că ar putea suplimenta ordinea de zi cu acţiuni contra preşedintelui Traian Băsescu, fără a da, însă, detalii.
„Guvernul care ne exprimă pe noi ca majoritate parlamentară şi legitimat prin votul popular de pe 10 iunie este într-o situaţie foarte gravă şi este obstrucţionat de o serie de instituţii, mai ales de Preşedinţia României", a afirmat liderul PNL, Crin Antonescu.
El a explicat că problema USL din punct de vedere politic este legată de cum se pot crea condiţiile normale, instituţionale ca Guvernul să îşi poată face datoria.

Ulterior, Antonescu a fost mai explicit, într-o emisiune televizată.
„Parlamentul, Guvernul împreună pot să îi revoce pe judecătorii CCR. Daca nu, această ţară nu poate fi guvernată pentru că nu putem vorbi de suspendarea lui Traian Băsescu, de suspendarea Robertei Anastase.", a afirmat Antonescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite