„Pistolarul” din Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un pistol mic, cu mâner maro. Acesta a fost „argumentul“ pe care Constantin Duţu, membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului, l-a fluturat în faţa comisiilor de Cultură, unde a fost audiat. Duţu le-a explicat parlamentarilor şocaţi de gestul său că a adus pistolul de recuzită pentru a-şi demonstra nevinovăţia în faţa acuzaţiilor că a suferit o condamnare pentru deţinere de arme.

Constantin Duţu, care este membru CNA numit din partea PRM în legislatura trecută, a fost audiat ieri la comisiile de Cultură în urma unei reclamaţii referitoare la existenţa unei condamnări pe numele său, pronunţate în Italia. Or, potrivit Legii audiovizualului, membrii CNA care au suferit condamnări penale definitive îşi pierd funcţia din Consiliu. Duţu susţine însă că reclamaţia cu pricina a fost înaintată de una dintre membrele CNA susţinută de PDL, deoarece democrat-liberalii vor să-l înlocuiască din Consiliu şi să-şi numească propriul om. El i-a lăsat perplecşi pe parlamentari în momentul în care a scos, tacticos, pistolul din geanta diplomat cu imprimeu din piele de crocodil.

Apoi a traversat sala, s-a îndreptat spre preşedinţii celor două comisii, senatorul Sergiu Nicolaescu (PSD) şi deputatul Raluca Turcan (PDL), şi, cu un gest foarte natural, a pus arma pe masă între aceştia. După primul moment de uluială, aleşii au început să schimbe priviri uşor panicate, fără să priceapă ce are Duţu de gând şi dacă arma e una reală sau de jucărie. „Comisarul Moldovan" a luat însă arma, a studiat-o atent preţ de câteva clipe, după care i-a înapoiat-o proprietarului. „Ăsta e pistolul pentru care în 1984 Ceauşescu a vrut să mă închidă. Dar e de recuzită... jucam cu el în spectacolul de la «Boema», «Bonnie and Clyde». ­L-am adus ca să-l vadă domnul Sergiu Nicolaescu, că dânsul se pricepe. E un pistol capsier, pe care poţi să-l cumperi de la tutungerie", a perorat Duţu, în stupoarea generală.

Jurnaliştii acreditaţi la Parlament au năvălit în sală, iar „pistolarul", impulsionat de impactul mediatic al gestului său, a scos din nou arma din geanta diplomat, stârnind revolta parlamentarilor. „Vă rog să ieşiţi afară din această sală!", „Să vă fie ruşine!", l-au apostrofat senatorii şi deputaţii pe Duţu, care s-a retras cu pistol cu tot, înconjurat de reporteri. „Am adus acest pistol ca să-l vadă domnu' Sergiu Nicolaescu. Să vadă pentru ce voiau să-mi facă proces. Dar eu n-am fost condamnat niciodată. Uitaţi cazierul!", s-a justificat Duţu în faţa jurnaliştilor.

La Poliţia de la subsolul Parlamentului

După circa zece minute şi-au făcut apariţia doi angajaţi ai Serviciului Afaceri Interne de la Cameră, însărcinat cu paza în interiorul clădirii, care l-au săltat pe Duţu, conducându-l la Biroul de Poliţie de la subsolul Palatului Parlamentului. Acesta a fost apoi escortat de o echipă de intervenţie la Secţia 17 Poliţie, de unde a fost trimis la Poliţia Capitalei pentru explicaţii.  Arma a fost confiscată pentru a se stabili tipul exact şi dacă proprietarul are nevoie de autorizaţie pentru a o deţine.

Dacă un membru al Comisiei depune plângere împotriva lui Duţu, acesta ar putea fi cercetat pentru ameninţare. Secretarul general al Camerei Deputaţilor, Gheorghe Barbu, a explicat că angajaţii ar fi avut nevoie de o sesizare de la comisiile de Cultură pentru a interveni mai repede. „La mine  nu a ajuns nicio solicitare. Eu am aflat de la TV ce s-a întâmplat. Când am dat telefon, directorul serviciului respectiv era deja acolo", a susţinut Barbu.
Duţu şi-a putut face numărul cu pistolul de la comisie deoarece, potrivit Regulamentului de ordine şi siguranţă în Parlament, demnitarii nu sunt supuşi controlului antitero efectuat de ofiţerii SPP la intrare. „Pistolarul" are rang de secretar de stat în calitatea sa de membru al CNA.

"Ăsta e pistolul pentru care în 1984 Ceauşescu a vrut să mă închidă. Dar e de recuzită... jucam cu el în spectacolul de la «Boema», «Bonnie and Clyde»''
Cosntantin Duţu membru CNA

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite