Pimen a slujit la Secu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia CNSAS stârneşte furia clerului din Moldova. Credincioşii susţin că la mijloc este o lucrătură Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, a primit ieri rezoluţie de

Decizia CNSAS stârneşte furia clerului din Moldova. Credincioşii susţin că la mijloc este o lucrătură

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, a primit ieri rezoluţie de poliţie politică din partea Colegiului CNSAS. O contestaţie depusă de alt ierarh, ÎPS Andrei Andreicuţ, arhiepiscopul de Alba Iulia, împotriva deciziei de poliţie politică a fost respinsă de membrii Colegiului.

Potrivit unor surse din cadrul instituţiei, informaţiile existente la dosar demonstrează clar activitatea de informator a ÎPS Pimen.

"Lucrurile au fost clare. Cu toate acestea, unii au preferat să se abţină", ne-au declarat aceleaşi surse, referindu-se la votul dat de Colegiu. Datele existente la dosar relevă faptul că Pimen a fost mai întâi recrutat în ţară de către Securitate. Activitatea informativă depusă în slujba acestui serviciu de informaţii sub numele de cod "Sidorovici" a fost apreciată de Securitate şi recompensată ca atare. Securitatea a propus şi sprijinit trimiterea lui Pimen de către Biserică în diaspora.

Acolo, sub numele conspirativ de "Petru", a continuat munca de informator, de această dată în slujba Direcţiei de Informaţii Externe (DIE). Conform informaţiilor din dosar, actualul arhiepiscop a transmis informaţii despre alţi prelaţi, dar şi despre enoriaşii din diaspora.

În ceea ce priveşte cazul lui Andrei Andreicuţ, circumstanţele atenuante existente la dosar au făcut ca votul de respingere a contestaţiei sale să fie foarte strâns: 6 la 5 în defavoarea sa. Ierarhul a recunoscut public că a fost silit să colaboreze cu Securitatea pe vremea când era doar un simplu preot în Turda, fiind ameninţat cu arestarea.

În paralel, cazul mitropolitului Ardealului, ÎPS Bartolomeu Anania, provoacă bătaie de cap CNSAS, anumite aspecte neclare existente la dosar lăsând loc de interpretări diferite din partea membrilor Colegiului.
"Se aşteaptă parvenirea unor noi microfilme şi documente pentru completarea probatoriului", ne-au declarat sursele citate.

Între timp, Colegiul a convenit amânarea pentru săptămâna viitoare a votului în privinţa episcopului de Arad, Timotei Seviciu, alias "Radu Viorel" şi a episcopului de Argeş, Calinic Argatu, alias "Zamfir".

"O manipulare ordinară"

Verdictul dat de membrii CNSAS, conform căruia ÎPS Pimen a făcut poliţie politică, a creat un val de susţinere pentru înaltul ierarh. Nimeni dintre apropiaţii săi nu-l consideră vinovat pe ÎPS Pimen şi cred că totul este o "manipulare ordinară".

Cel mai vehement contestatar al deciziei a fost protopopul de Câmpulung Moldovenesc, Aurel Goraş. "Băsescu nu are dosar, nu a colaborat cu Securitatea, dar au câţiva călugări de la Putna, în frunte cu Înaltul Pimen. Un om care a umblat în acei ani prin toate ţările ca şi comandant de vas nu a făcut poliţie politică, dar un călugăr a făcut. Mi-e scârbă de ceea ce se petrece", a declarat protopopul Aurel Goraş.

Acesta a spus că ar dori să vadă documentele pe baza cărora s-a luat decizia că ÎPS Pimen a făcut poliţie politică pentru că deocamdată nu crede nimic din toate acuzaţiile.

La rândul său, fostul deputat ţărănist Vasile Lupu, membru laic al Centrului Eparhial Suceava din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, şi-a declarat susţinerea pentru ÎPS Pimen. "Ca ghid al mănăstirii Putna a avut curajul să vorbească despre România Mare înainte de 1989, iar acest curaj presupunea şi altceva.

Nu cunosc altul mai vrednic să ocupe funcţia de arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor", a spus Vasile Lupu.
Singurul care nu a dorit să comenteze decizia CNSAS a fost chiar ÎPS Pimen. Contactat telefonic, acesta a declarat doar atât: "Foarte bine, foarte bine. Bună ziua!".(Gabriela Toma, Corvin Ariciuc)

Cine este Pimen Zainea

-născut la 25 august 1929, primeşte la botez numele de Vasile Zainea

-urmează studiile superioare la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti (1953-1957), iar mai târziu studii de specializare la Universitatea din Köln (1976-1977)

-este tuns în monahism la Mănăstirea Neamţ la 10 martie 1951 sub numele Pimen

-a îndeplinit câteva misiuni peste hotare: în cadrul Arhiepiscopiei misionare Ortodoxe Române din Statele Unite şi Canada (1977), la Reprezentanţa Patriarhiei Române din Ierusalim (1978-1979), membru în câteva delegaţii sinodale care au vizitat alte Biserici

-la 10 ianuarie 1982, arhimandritul Pimen Zainea este ales de către Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor

-la data de 24 ianuarie 1991, PS Pimen Suceveanul a fost ales arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor

-distins cu Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Mare Cruce (2000) de către preşedintele României, Emil Constantinescu.

>> Relaţia clericilor cu fostul sistem comunist nu poate fi stabilită prin vot. Una este să fi cedat presiunilor exercitate asupra lor, pentru salvarea unei comunităţi, iar alta este să fi cedat pentru un interes propriu

Pr. Constantin Stoica, consilierul de presă al Patriarhiei Române

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite