Petrecere în pijamale pentru retragerea trupelor SUA din Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorii democraţi au dormit la serviciu pentru a-l sensibiliza pe George W. Bush Congresmenii democraţi i-au forţat pe senatorii americani să participe la o dezbatere care a durat o noapte

Senatorii democraţi au dormit la serviciu pentru a-l sensibiliza pe George W. Bush

Congresmenii democraţi i-au forţat pe senatorii americani să participe la o dezbatere care a durat o noapte întreagă. Miza: retragerea trupelor din Irak până la sfârşitul lui aprilie.

Deşi democraţii deţin controlul asupra Senatului cu 51 la 49, până acum nu au reuşit să strângă cele 60 de voturi necesare pentru ca moţiunea să fie luată în discuţie. De aceea, ei s-au hotărât să "pună în scenă" o dezbatere-maraton.

Şi pentru că unora li s-a făcut somn altora foame, altora şi una, şi alta, în clădirea Senatului au fost aduse câteva elemente inedite: paturi, perne şi mâncare.

Republicanii s-au distanţat de această dezbatere, catalogând-o drept o "acţiune publicitară". Liderul majorităţii democrate din Senat, Harry Reid, a declarat că "republicanii vor trebui să aleagă între a-l proteja pe preşedinte sau trupele americane".

O noapte de nesomn Demonstranţi antirăzboi, cu lumânări în mâini, au stat în faţa Senatului pe tot parcursul "maratonului". Senatorii democraţi au considerat că o noapte de nesomn nu constituie un sacrificiu prea mare, dacă va duce la încetarea conflictului care a făcut peste 3.600 de morţi în rândul americanilor şi costă SUA peste 12 miliarde de dolari pe lună.

Legislaţia în discuţie, propusă de senatorii democraţi Carl Levin şi Jack Reed, prevede retragerea trupelor până la sfârşitul lui aprilie, cu începere în 120 de zile. Chiar dacă ar trece de Senat, apreciază experţii, măsura s-ar lovi de un veto prezidenţial.

Până ieri, doar trei republicani îşi anunţaseră sprijinul pentru iniţiativa democrată, ceilalţi continuând să susţină Casa Albă. Ei au anunţat însă că din septembrie nu vor mai sprijini necondiţionat planurile Administraţiei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite