Petre Roman, candidat pentru postul de comisar european

0
Publicat:
Ultima actualizare:

că a avut o discuţie cu preşedintele, în urma căreia relaţiile dintre cei doi s-au normalizat. El mizează şi pe o relaţie bună cu Tăriceanu, cel care va lua decizia politică privind

că a avut o discuţie cu preşedintele, în urma căreia relaţiile dintre cei doi s-au normalizat. El mizează şi pe o relaţie bună cu Tăriceanu, cel care va lua decizia politică privind nominalizarea. El se bazează în acelaşi timp pe conexiunile pe care le are la Parlamentul European şi la Comisia Europeană. Discuţiile politice privind persoana care va ocupa funcţia de comisar sunt în plină desfăşurare, partidele din parlament înaintând diverse propuneri, între care Ludovic Orban, Vasile Puşcaş, Anca Boagiu, care s-au alăturat în ultimele zile Monicăi Macovei, considerată până de curând favorită.

"Aş fi onorat ca această idee să se concretizeze"
- Domnule Roman, credeţi că aveţi şanse să fiţi nominalizat?
- Eu, personal, nu am întreprins nimic în acest sens. Dar m-ar onora deplin concretizarea acestei idei. Totuşi nu doresc ca această problemă să fie privită ca un motiv de dispute politice, nu vreau să intru într-un joc politic.
- Decizia aparţine premierului, în ce relaţii sunteţi cu domnul Tăriceanu?
- Am o relaţie onorabilă, decentă, amicală cu primul-ministru, dar nu cunosc care va fi decizia sa politică privind nominalizarea pentru postul de comisar european.
- Deşi nominalizarea nu depinde de şeful statului, în ce situaţie vă aflaţi faţă de Traian Băsescu, ţinând seama de istoria relaţiilor dumneavoastră cu cel care v-a înlocuit la conducerea PD?
- Am avut o discuţie cu domnul Băsescu. Relaţiile dintre noi sunt normale. Nu mai este vorba despre niciun fel de resentimente.
- Pe ce vă bazaţi pentru obţinerea nominalizării?
- Bunele relaţii cu Parlamentul European şi Comisia Europeană. Cred că nominalizarea mea ar fi OK în raport cu instituţiile europene. Apoi, este vorba despre competenţa şi capacitatea politică. Ceea ce contează cel mai mult este ceea ce ai făcut, deciziile pe care le-ai luat în propria ţară.

Puşcaş nu comentează
Fostul negociator-şef al României cu UE, deputatul PSD Vasile Puşcaş, ne-a declarat că nu a fost contactat pentru a i se comunica faptul că figurează pe lista candidaţilor la postul de comisar european, ce revine ţării noastre după aderarea la Uniune. "Nu mi-a fost avansată nicio propunere în acest sens, nici de la Palatul Cotroceni şi nici din Kiseleff. PSD nu a făcut, deocamdată, nicio nominalizare, deşi eu am rostit câteva nume în cadrul partidului. Nu vreau să comentez mai mult până când nu văd o nominalizare oficială", a spus Puşcaş.

PSD are trei nume pentru UE
PSD va propune propriul candidat pentru postul de comisar european care va reveni României începând cu 2007, a decis, marţi, conducerea formaţiunii social-democrate. În discuţie se află trei nume: Vasile Puşcaş, fostul negociator-şef al României în relaţia cu Uniunea Europeană, Adrian Severin, fost ministru de externe în Cabinetul Ciorbea şi ex-preşedinte al Adunării Parlamentare a OSCE, şi Cristian Diaconescu, fost ministru al justiţiei în Cabinetul Năstase şi fost secretar de stat în Ministerul de Externe. Conducerea PSD a mai decis, marţi, să solicite consultări cu toate formaţiunile politice pe marginea nominalizării candidatului din partea României pentru postul de comisar european.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite