Petre Roman: Liderii îmbogăţiţi ai PSD şi-au pierdut credibilitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

problemele constituirii acestei entităţi politice.- Ce se doreşte a fi Polul Social?- Este o iniţiativă lansată în aprilie anul trecut, un proiect care porneşte de la nevoia de alternativă de

problemele constituirii acestei entităţi politice.
- Ce se doreşte a fi Polul Social?
- Este o iniţiativă lansată în aprilie anul trecut, un proiect care porneşte de la nevoia de alternativă de stânga în politica românească. Această nevoie este evidentă şi presantă atât pe plan politic, ca un obstacol în calea populismului, demagogiei, extremismului, a cărui ofensivă din ultima perioadă riscă să creeze derapaje iremediabile, cât şi în plan economic şi social. Polul Social înseamnă, ca şi în Italia, ca şi în Franţa, unde au existat şi funcţionează, o idee foarte simplă şi foarte generoasă: să aducem împreună mai multe identităţi care îşi au fiecare credibilitatea ei. Vă spun foarte clar că scopul meu este acela de a vedea că şi în România se constituie o asemenea alternativă, care să aducă în prim-plan valorile autentice ale stângii: libertate şi creativitate.
- Acest proiect politic este afectat de scandurile de corupţie din zona stângii?
- Acest proiect este chiar cel ce ne va permite să trecem peste această barieră de credibilitate care s-a ridicat datorită problemelor din PSD. Acest partid este foarte afectat în ceea ce priveşte calitatea sa de partid social-democrat. Aşa, simplu spus, este foarte greu de imaginat un partid social-democrat ai cărui lideri sunt nişte îmbogăţiţi şi încă cu nişte averi supraextraordinare. Nu se potriveşte. Nu fac acum aprecieri în legătură cu modul în care au fost ele acumulate. Dar, lumea percepe un lucru: oameni care au fost 15-16 ani în funcţii politice au acumulat averi uriaşe. E un lucru care nu cadrează cu poziţia de lideri ai social-democraţiei. Prin urmare, această barieră de credibilitate poate fi depăşită prin altă formulă politică, printr-un proiect deschis, care nu se limitează la PSD, ci este deschis către societatea civilă.
- Includeţi şi PD în acest proiect?
- Nu văd de ce am face-o. Partidul Democrat a abandonat în mod radical, agresiv, aş zice, ceea ce a fost odată, expresia cea mai evidentă a stângii moderne în România. Ei au abandonat-o complet, peste noapte, printr-un vot de tipul "Noiembrie 1989". Un vot unanim de abandonare totală a istoriei şi doctrinei social-democrate. Am fost surprins de acest lucru şi mâhnit, desigur.
- Nici la persoane din PD nu vă gândiţi?
- Dacă aş spune, "Da", toată lumea ar interpreta-o ca o invitaţie la ruperea PD-ului. Pot exista opţiuni individuale, pentru că eu sunt convins că sunt încă mulţi pedişti care n-au înghiţit încă acest salt mortal, de la stânga modernă la dreapta.
- Vă propuneţi să creaţi o structură organizatorică acestui Pol Social?
- Vom vedea. Văzând şi făcând. Deocamdată, vom avea o dezbatere liberă. Sunt oameni care vor să meargă mult mai repede spre un proiect instituţionalizat, iar alţii care spun că trebuie mai întâi pregătit terenul.

Geoană, indecis
Cu toate că programarea întâlnirii s-a făcut la cererea sa, Mircea Geoană se pare că nu va participa. El nu respinge ideea discutării despre stânga democrată, dar nu-i convine că această iniţiativă porneşte de la Petre Roman. Discuţia de azi nu va mai fi însă contramandată, Ion Iliescu anunţându-şi participarea. Mircea Geoană nu luase ieri decizia definitivă în ceea ce priveşte participarea sa, existând totuşi o şansă, este adevărat foarte mică, de a onora invitaţia lui Roman.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite