VIDEO Peter Eckstein l-a părăsit pe Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peter Eckstein Kovacs a fost consilier prezidenţial pentru  problemele minorităţilor
Peter Eckstein Kovacs a fost consilier prezidenţial pentru problemele minorităţilor

O „puternică incompatibilitate" cu preşedintele Traian Băsescu în dosarul „Roşia Montană" l-a determinat pe consilierul prezidenţial Peter Eckstein Kovacs să-şi anunţe ieri public demisia de la Palatul Cotroceni şi „să tragă un aer mare în piept" după „porţia de cianuri inhalată".

„Nu am avut o discuţie tensionată cu şeful statului, căruia i-am prezentat demisia, considerând că între noi există o mare incompatibilitate în privinţa proiectului Roşia Montană, pe care el îl susţine, eu - nu. Ca şi consilier prezidenţial ar fi trebuit să susţin iniţiativele preşedintelui, or, în acest caz nu o pot face şi de aceea am decis că cea mai bună soluţie este demisia", a declarat ieri pentru „Adevărul" fostul consilier prezidenţial.

„Simt nevoia să trag un aer mare în piept după cianurile astea!", a completat liderul UDMR, pentru care prioritare în perioada următoare vor fi „numeroase planuri personale, dar şi politice". Fostul senator a refuzat să dea însă detalii. „Categoric, «Albă ca Zăpada» nu pot fi eu", a răspuns amuzat Eckstein, chestionat în legătură cu posibilitatea de a se apropia de proiectul politic despre care fostul său coleg de la Cotroceni, Sebastian Lăzăroiu, a spus că va prinde contur până în 2012.

După demisia de la Cotroceni, Eckstein nu exclude însă nici posibilitatea de a pleca şi din UDMR. „Aştept să vedem! Nu pot pleca aşa, fără să dau «bună ziua» dintr-o formaţiune în care am stat 21 de ani. Nici nu aş vrea să plec, dar rămâne de văzut", a mai spus demisionarul. Proiectul Roşia Montană a creat tensiuni şi în relaţia sa cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. Eckstein Kovacs a semnat recent, la Cluj-Napoca, o petiţie prin care asociaţia „Transilvania Verde" îi cere ministrului Culturii să retragă certificatul de descărcare arheologică pentru Masivul Cârnic de la Roşia Montană.

Ulterior, Kelemen Hunor a declarat că nu va semna ordinul de declasare a Muntelui Cârnic ca monument protejat, până când nu se va lămuri participarea statului în firma care va face exploatarea la Roşia Montană, somându-l totodată pe Eckstein Kovacs să-şi lămurească poziţia. După anunţul privind demisia de la Cotroceni, Kelemen Hunor a declarat doar că decizia lui Peter Eckstein Kovacs trebuie acceptată pur şi simplu, nu comentată.

Un şir lung de demisionari

Eckstein fusese numit consilier prezidenţial pentru minorităţi la 6 ianuarie 2009. El este ultimul dintr-un şir lung de demisionari, printre care s-au numărat şi Vasile Blaga, Theodor Stolojan, Renate Weber, Adriana şi Claudiu Săftoiu sau Andrei Pleşu.

''Aştept să văd. Nu pot pleca aşa, fără să dau «bună ziua», dintr-o formaţiune în care am stat 21 de ani. Nici nu aş vrea să plec din UDMR, dar rămâne de văzut.''
Peter Eckstein Kovacs fost consilier prezidenţial

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite