Pesedistii dau navala sa prinda un loc de parlamentar la Bucuresti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Selectia candidatilor PSD pentru circumscriptia Bucuresti se anunta deosebit de dificila, dat fiind numarul mare al acelora care vor sa devina parlamentari. "Pana acum s-au inscris 60 de persoane,

Selectia candidatilor PSD pentru circumscriptia Bucuresti se anunta deosebit de dificila, dat fiind numarul mare al acelora care vor sa devina parlamentari. "Pana acum s-au inscris 60 de persoane, insa ne asteptam ca numarul acestora sa depaseasca 150, sa ajunga poate chiar la 200", a declarat Vasile Gherasim, membru al BExC si coordonatorul echipei pesediste pentru elaborarea ofertei electorale pentru Bucuresti. Inainte de a intra la votul pe calculator candidaturile vor fi verificate de BExC si, probabil, unele dintre ele nu vor trece de aceasta etapa. La alegerile trecute, Bucurestii au trimis in Parlament 29 de deputati si 13 senatori. PSD va imparti aceste mandate cu restul formatiunilor politice parlamentare. PNL si PD si-au propus sa obtina impreuna 35 la suta din voturi, ceea ce le-ar aduce 42 la suta din totalul mandatelor parlamentare. Partidul de guvernamant nu si-a fixat oficial un punctaj electoral, insa, in discutiile "de culoar", se vorbeste 30 la suta din voturi, adica in jur de 36 la suta din mandate. Aplicat la Bucuresti, acest procent ar distribui partidului de guvernamant 14 fotolii de senatori si deputati. Daca numarul pesedistilor care vor sa candideze va continua sa creasca in ritmul din aceste zile, concurenta va fi acerba, de 10 pe un loc. Liderii PSD spera insa sa o reduca, dupa examinarea candidaturilor, la 3 pe un loc. Ca si colegul sau, Gabriel Oprea, membru al noii conduceri pesediste, Gherasim este sigur ca vor fi surprize si ca unii dintre candidatii "grei" s-ar putea sa nu treaca de votul organizatiei si astfel sa nu ocupe un loc eligibil. Printre cei 60 de pesedisti inscrisi pana acum, nu sunt persoane cunoscute, ci oameni cu functii modeste in ierarhia organizatiei si simpli membri. La Gorj, deputatii Ion Florescu si Scarlat Iriza au anuntat, marti, intr-o conferinta de presa, ca se inscriu in cursa electorala din cadrul partidului pentru a figura din nou pe listele parlamentare. Florescu si Iriza sunt primii membri ai filialei Gorj care au anuntat ca vor candida la alegerile preliminare din PSD. Vicepresedintele filialei, Corneliu Popescu, a anuntat ca PSD a decis ca inscrierile pentru alegerile interne sa fie facute intre 4 si 12 august, urmand ca in 13 august sa fie analizate candidaturile depuse.
5 septembrie, ziua alegerilor interne
Biroul de Coordonare al PSD s-a reunit, luni si marti, in sedinte de lucru ordinare, cum le-a numit Nicolae Vacaroiu. El a precizat ca lucrul acesta se va intampla si in urmatoarele zile, deoarece se doreste definitivarea metodologiei alegerilor preliminare. "Vrem sa finalizam si sa trimitem, in cateva zile, in teritoriu, documentele, astfel incat din 16 august pana in 4 septembrie sa se desfasoare campania electorala interna, iar pe 5 septembrie sa fie votul", a spus Vacaroiu. El crede ca nu vor fi lupte grele pentru ocuparea unui loc pe listele parlamentare, deoarece candidatii vor trebui sa-si faca o campanie pozitiva, nu sa-si denigreze rivalii, "astfel incat sa fie alesi cei mai buni, apropiati de electorat si votul sa fie corect". Vacaroiu estimeaza ca vor fi multe nume noi pe liste datorita procentelor stabilite pentru diverse categorii - 30 la suta tineri, 25 la suta femei si 10 la suta nominalizari ale conducerii centrale. Desi candidatii vor fi trecuti prin fata Consiliului de integritate morala, finalizarea listelor pentru alegerile preliminare revine birourilor executive judetene. Ele vor decide cine sunt cei 30 care vor candida pentru Parlament. Nicolae Vacaroiu a precizat ca va candida si el pentru obtinerea unui loc pe listele de candidati pentru Senat in judetul Arges.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite