Pesediştii, confuzi în faţa unei alianţe cu Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

pentru numirea lui Claudiu Săftoiu la SIE, chiar dacă PNL ar fi împotrivă. Aceleaşi surse susţin că Geoană şi Băsescu nu au discutat în amănunt despre o eventuală susţinere a legilor

pentru numirea lui Claudiu Săftoiu la SIE, chiar dacă PNL ar fi împotrivă. Aceleaşi surse susţin că Geoană şi Băsescu nu au discutat în amănunt despre o eventuală susţinere a legilor siguranţei de către PSD. Totuşi, din punctul de vedere al social-democraţilor pasul făcut de Băsescu ar putea să fie un început în ceea ce priveşte schimbarea majorităţii parlamentare după aderarea României la UE, lucru pe care aceştia au început să-l ia tot mai în serios. Chiar dacă consideră această nominalizare ca pe un real succes, Mircea Geoană are o temere legată de modul cum vor percepe social-democraţii din teritoriu noile evoluţii în relaţiile cu Traian Băsescu. Senatorul PSD Vasile Dâncu crede însă că preşedintele Traian Băsescu a arătat că a gândit european. "Într-o logică a integrării cred că preşedintele Băsescu a arătat că este pentru un echilibru al puterii şi că a gândit european", spune Dâncu. Vorbind despre George Maior, colegul său de partid şi de Senat, Dâncu spune că este poate cel mai bun specialist în acest domeniu, iar alegerea preşedintelui este foarte bună. şi fostul şef al statului Ion Iliescu apreciază gestul lui Traian Băsescu. "ţinând seama de toată evoluţia vieţii noastre politice, această sugestie făcută de PSD a fost receptată de preşedintele Traian Băsescu şi am apreciat acest lucru, pentru că poate fi un moment semnificativ pentru un anumit echilibru şi o anumită normalitate pe care trebuie să o marcheze evoluţia vieţii noastre politice", a subliniat Ion Iliescu. Propunerea din partea PSD a unui director pentru SRI nu înseamnă, în niciun fel, implicarea PSD-ului în procesul de guvernare, spune Ion Iliescu. "Acest serviciu are subordonare la preşedintele României, care este factorul constituţional de echilibru între instituţiile statului", a adăugat fostul preşedinte.

Geoană: numirea lui Maior nu a fost un troc
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, ieri, că propunerea ca George Maior să ocupe funcţia de director al SRI "nu este rezultatul unui troc cu preşedintele Traian Băsescu". Liderul PSD consideră că nominalizarea lui George Maior este un semn de sănătate democratică în România. "Sunt convins că George Maior va contribui la reformarea şi modernizarea celui mai important serviciu de informaţii", a declarat preşedintele PSD, Mircea Geoană. "Vreau să consfinţim prin lege numirea unui directorului la SRI de către opoziţie, indiferent cine este la putere", a mai spus Geoană.

PNL acuză pactul preşedintelui cu pesediştii
Decizia preşedintelui de a-l nominaliza pe George Maior pentru şefia SRI i-a luat prin surprindere pe liberali. Singurul membru al PNL care a aflat vestea înainte ca ea să fie făcută publică pe site-ul administraţiei prezidenţiale a fost primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu. Băsescu l-a sunat pe premier 20 de minute înainte de a trimite plicul cu propuneri către parlament şi a comunicat numele celor doi. Repliaţi cu dificultate după lovitura primită, liderii PNL l-au atacat pe şeful statului, acuzându-l că a făcut un pact cu duşmanul pesedist, partid pe care l-a criticat cu vehemenţă în campania electorală.
"Dacă Rodica Stănoiu ar mai fi fost în PSD, cu siguranţă că preşedintele ar fi numit-o procuror general acum", a spus George Scutaru, secretar al Comisiei de apărare din Cameră. Liderul PNL Bucureşti, Ludovic Orban, a precizat, la rându-i, că preşedintele face parte din categoria securiştilor şi comuniştilor care au luat puterea după 1990. Liberalii plănuiesc să voteze în parlament împotriva numirii lui George Maior şi Claudiu Săftoiu la şefia SRI şi SIE. O decizie finală în acest sens va fi luată la sfârşitul săptămânii, la şedinţa Delegaţiei permanente a PNL de la Cluj.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite