Pesediştii de la centru s-au dezis de Năstase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

şi Miron Mitrea, a reprezentat un prilej pentru participanţi să lanseze zeci de acuzaţii în legătură cu cine este vinovat pentru tot ce i se întâmplă PSD-ului, dar fără a se pronunţa

şi Miron Mitrea, a reprezentat un prilej pentru participanţi să lanseze zeci de acuzaţii în legătură cu cine este vinovat pentru tot ce i se întâmplă PSD-ului, dar fără a se pronunţa vreun nume.
Sorin Oprescu a acuzat în discursul său că lipsa de curaj în sancţionarea celor care afectează imaginea partidului a contribuit la această stare. El a mai subliniat că nici la un an de la pierderea alegerilor nimeni din fosta conducere nu şi-a asumat responsabilitatea. Destul de supărat, Oprescu a mai spus că lucrurile nu merg în PSD nici după ce congresul din aprilie 2005 a stabilit o nouă conducere a partidului. Fără a da nume, Oprescu a criticat starea generală de laşitate şi lipsă de responsabilitate care au dus la generalizarea etichetei de "partid corupt". "Ne-am ferit prea mult să le spunem
la revedere
celor care au probleme. Am tăcut din gură şi am înghiţit cu toţii prezenţa oportuniştilor. Am fost nişte fraieri şi nu am ştiut să smulgem eticheta de corupţi când a trebuit".

Rus: reformă sau sinucidere
Mircea Geoană, pentru a deveni pe deplin liderul partidului, trebuie să demonstreze capacitatea de a-şi asuma decizii curajoase în momente delicate", declară Ioan Rus. El susţine că, în caz contrar, Mircea Geoană va rămâne doar "un asistat şi o simplă speranţă politică, până la finalul mandatului său". "Accelerăm reforma în partid sau ne sinucidem colectiv, prin decizii dictate de interes sau de stări emoţionale", mai spune Rus.

Mironov cere abandonarea numelui partidului
În cadrul aceleiaşi şedinţe, Alexandru Mironov, care a demisionat din PSD în vara anului 2004, dar a revenit odată cu autosuspendarea lui Adrian Năstase şi a lui Dan Ioan Popescu, a propus înfiinţarea unui grup de reflecţie care să ia în considerare şi o posibilă schimbare a numelui PSD. El a argumentat că actuala denumire este afectată de acuzele de corupţie şi a avansat eventuala denumire de Partid Socialist, la care ar putea contribui şi polul social iniţiat de Ion Iliescu şi Petre Roman. La fel ca alţi vorbitori, şi Mironov s-a ferit să spună nume, dar a sugerat că "unii ar trebui să plece două-trei mandate pe la Bacău". Mădălin Voicu a spus că nu este de acord să meargă la braţ cu "mârlanii". Doru Giugulea are şi el ceva de spus în legătură cu modul cum s-au făcut promovările cel puţin la PSD Bucureşti, în timp ce Alexandru Pădureanu le sugerează şefilor partidului să coboare din maşinile lor luxoase şi casele cu foarte multe tablouri, printre ei membri simpli de partid.

Vanghelie: "Îngâmfarea ne-a pierdut"
"Am pierdut alegerile din cauza îngâmfării", a acuzat, ieri, extrem de violent preşedintele PSD sector 5, Marian Vanghelie, care i-a reproşat direct lui Adrian Năstase faptul că nu a făcut nimic pentru membrii de partid pe vremea când a condus PSD. "Niciun tânăr din această sală nu a ajuns măcar să-i ducă mapa primului-ministru. A fost cel mai bun prim-ministru al României, dar punct. Pentru membri de partid nu a făcut nimic. Adrian Năstase nu ştia să dea mâna nici cu noi, nici cu oamenii de pe stradă". Vanghelie l-a mai acuzat pe Năstase că în calitate de lider al PSD a impus oameni străini în structurile de conducere ale partidului. Vanghelie a mai spus că fosta conducere a partidului nu a dorit niciodată să câştige Primăria Capitalei, aruncându-i în această cursă doar pe cei care deveneau incomozi. "Au dorit să le rupă gâtul la unii care ridicau capul şi i-au băgat în acest rotisor", a mai spus Vanghelie.

Iliescu, pentru demisie
Ion Iliescu a sugerat, luni, la o emisiune televizată, că Adrian Năstase ar trebui să-şi dea demisia din partid şi de la conducerea Camerei Deputaţilor. "Probabil că ar fi un câştig moral pentru el o poziţie mai tranşantă personală pe această chestiune, ţinând seama de această stare de spirit generală şi de această percepţie, şi în opinia publică, şi chiar şi în partid", a spus Iliescu atunci când a fost întrebat dacă Năstase ar trebui să se retragă. Iliescu a spus că o retragere "mai evidentă" a lui Năstase din funcţia de conducere deţinută în partid şi "eventual" şi de la Camera Deputaţilor ar putea avea un efect pozitiv asupra "stării de spirit" din PSD şi a percepţiei publicului, reprezentant al unui partid", a declarat Ion Iliescu.

Fostul lider nu acceptă verdictul lui Geoană
"PSD nu este o societate comercială cu acţionar unic Mircea Geoană. De aceea, eu mă voi întâlni cu preşedinţii de organizaţii şi voi cere un vot de încredere. Pot să accept că în acest moment este nevoie de o evaluare, dar cei care fac această evaluare nu sunt nici consilierii lui Mircea Geoană, nici cei care s-au întâlnit de dimineaţă", a spus Năstase.

DIP se declara victima "scursurilor"
Dan Ioan Popescu a declarat că nu va demisiona din partid decât dacă instanţa supremă îl va găsi vinovat. "Acest proces (al justificării averii - n.n.) are efecte asupra carierei mele politice. Răul cel mare îl fac unii colegi din partid şi faptul că unii frustraţi consideră că trebuie să folosească această ocazie împotriva mea", a declarat Dan Ioan Popescu. El a explicat că mulţi dintre cei care acum îi vor răul fac parte chiar dintre persoanele promovate de el în PSD, pe care le-a numit "scursuri". "Că unii indivizi din partid consideră că este momentul să-mi spargă geamurile, să-mi rupă de pe uşa de preşedinte şi de deputat înscrisuri pentru care am muncit 12 ani în partid reprezintă o lipsă de caracter, care, sincer, mă deranjează", a spus deputatul PSD.

Sectorul 1 i-a retras sprijinul politic lui Năstase
Organizaţia PSD Sector 1 a decis, într-o şedinţă extraordinară, să-i retragă sprijinul politic lui Adrian Năstase. Trei dintre membrii conducerii organizaţiei au votat în favoarea rămânerii lui Adrian Năstase în funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, restul de 10 fiind împotrivă, existând însă şi o abţinere. Organizaţia i-a retras sprijinul politic lui Năstase pentru funcţiile de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi de preşedinte executiv al partidului. "Consider că imaginea organizaţiei noastre a fost atinsă de scandalurile din presă legate de Adrian Năstase", a spus Tudorache. În perioada următoare, PSD Sector 1 va lua o decizie definitivă în privinţa statutului lui Adrian Năstase, dar şi a lui Dan Ioan Popescu, cei doi fiind membri ai acestei organizaţii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite