Deputaţii au decis mărirea punctului de pensie şi pot da peste cap tăierile lui Boc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Discuţii Deputaţii din Comisia de muncă au decis ieri creşterea punctului de pensie, dând peste cap legea premierului Emil Boc. PSD şi PNL au impus ieri ca punctul de pensie să fie calculat la 45% din salariul mediu brut. Legea va intra azi în dezbaterea plenului.

Punctul de pensie va fi 45% din salariul mediu brut, au decis ieri deputaţii din Comisia de muncă. Salariul mediu brut este de 1.836 de lei, ceea ce ar duce punctul de pensie în jurul a 900 de lei, faţă de 732 de lei cât a propus Guvernul.

Punctul de pensie a fost majorat cu 11 voturi pentru ale PSD şi PNL, şi opt împotrivă ale PDL. Decizia finală va fi luată astăzi de plen în prezenţa premierului Emil Boc. Este posibil ca partidele din arcul guvernamental să întoarcă rezultatul pentru că au majoritate în plen , în timp ce în Comisia de muncă majoritatea aparţine PSD şi PNL.

Decizia Comisiei de muncă a venit după ce Emil Boc a avut ieri discuţii cu parlamentarii PDL, dar şi cu membrii Comisiei de muncă, pentru a-i convinge să urgenteze aprobarea Legii pensiilor la Camera Deputaţilor. Legea pensiilor, convenită de Guvern şi cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, nu este singura reformă asumată de Boc care nu a ajuns la o finalitate. În timp ce Ministerul Muncii încă negociază cu sindicatele prevederile legii salarizării unitare, modificarea Codului Muncii nu a fost prezentată în Guvern.

Boc a avut ieri o discuţie între patru ochi cu preşedintelui Comisiei de muncă, liberalul Victor Paul Dobre, pentru a-l avertiza că PDL va introduce azi legea în plenul Camerei Deputaţilor, chiar dacă membrii Comisiei nu vor finaliza raportul. Guvernanţii sunt presaţi în condiţiile în care, prin acordul cu FMI, s-au angajat să promoveze actul normativ până pe 25 septembrie.

UDMR forţează legea educaţiei

Reprezentanţii Coaliţiei au stabilit ieri ca modificările la Codul Muncii, dar şi legea salarizării unitare ce ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2011să fie negociate în cadrul unui grup restrâns. „Am stabilit să alcătuim un grup de lucru în care fiecare partener să desemneze un reprezentant specialist", a susţinut liderul minorităţilor, deputatul Varujan Pambuccian. Astfel, reglementările vor trebui negociate mai întâi politic, în cadrul Coaliţiei, în condiţiile în care UDMR şi UNPR au criticat deja unele prevederi sociale asumate de Guvern.
Ca o măsură de precauţie, premierul Boc a declarat că ia în calcul şi asumarea răspunderii pe aceste legi dacă dezbaterile vor tergiversa. Un alt act normativ asumat de Guvern, însă mai ales la presiunea UDMR, şi care e blocat în Parlament este Legea educaţiei.

Liderul UDMR, Marko Bela, a afirmat ieri că este necesară accelerarea adoptării Legii educaţiei şi că Executivul ar trebui să aibă în vedere şi adoptarea prin Ordonanţă de Urgenţă a măsurilor privind descentralizarea în învăţământ. În prezent, Legea educaţiei se află în dezbaterea Comisiei de învăţământ de la Senat, iar parlamentarii afirmă că discuţiile s‑ar putea finaliza abia în noiembrie.

Boc îşi face bilanţul

Emil Boc va veni la 20 septembrie la Camera Deputaţilor pentru a-şi face bilanţul. Biroul Permanent al Camerei a aprobat o cerere în acest sens depusă de liberali. Bilanţul lui Boc va fi doar cu o zi înainte de vizita lui Băsescu în Parlament, pentru a ţine un discurs pe teme de politică internă.

Citeşte şi:

Erou în al doilea război mondial, ars cu trei sferturi din pensie

Pensiile speciale au fost hăcuite. Fostul senator Plătică a pierdut 4.100 de lei din pensia lunară!

Smiorcăiala unui privilegiat care şi-a pierdut pensia nesimţită

Ministrul Apărării: scad 8% din pensiile militare, dar numai cele de peste 3.000 de lei

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite