Pe cine avantajează noua lege a votului uninominal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectele sunt adoptate in Senat fara votul alesilor.
Proiectele sunt adoptate in Senat fara votul alesilor.

Senatorii au adoptat, astăzi, legea USL care prevede câştigarea mandatelor de deputaţi şi senatori de către acei candidaţi care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar. Legea avantajează USL, dar scade şansele PDL şi ale Partidului Poporului.

Proiectul care modifică legea electorală astfel încât, la alegerile parlamentare, să câştige mandate de deputaţi sau senatori candidaţii care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar, a fost adoptat cu 77 de voturi "pentru", 17 "abţineri" şi nouă voturi "împotrivă". PDL anunţase că se abţine la vot, iar UDMR a fost împotrivă.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi a Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale 215/2001 şi a Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali îi are ca iniţiatori pe copreşedinţii USL, Crin Antonescu ( PNL) şi Victor Ponta (PSD).

Textul legislativ prevede că, la nivelul colegiilor uninominale, se atribuie un mandat candidaţilor care aparţin unui competitor electoral ce a întrunit pragul electoral şi care au obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate în colegiul uninominal în care au candidat.

Calculele USL
Liderii USL au dorit acest proiect de lege, după ce au calculat că ar fi avantajaţi de o astfel de reglementare. În prezent, în România este în vigoare un proiect de lege mixt care prevede alegeri uninominale plus redistribuire.

Sistemul actual a fost criticat pentru că procesul de redistribuire a mandatelor permite intrarea în Parlament a unor candidaţi care au ieşit pe locul doi sau trei în colegiile lor.

În paralel cu proiectul USL, comisia pentru codul electoral, condusă de Sulfina Barbu (PDL) a avansat un proiect potrivit căruia jumătate din parlamentari sunt aleşi în colegii, iar jumătate sunt aleşi pe o listă la nivel naţional.
O astfel de lege ar fi permis PDL, partid cotat cu 17% în sondajele de opinie, să obţină un număr de mandate direct proporţional cu numărul de voturi.

În schimb, pe baza noului proiect de lege, din care dispare redistribuirea mandatelor, USL, care are în jur de 50% în sondajele de opinie, va obţine mai mult de jumătate de mandate.

Experienţa ţărilor care au sistem uninominal pur, cum ar fi Anglia sau Franţa, arată că prima forţă politică este avantajată de acest sistem. Motivul: 80% din alegători votează politic şi nu în funcţie de candidat, astfel încât, o formaţiune aflată pe primul loc este favorită la câştigarea tutror colegiilor.

Astfel, la alegerile parlamentare din Marea Britanie din 2010, Partidul Conservator a obţinut 36% din voturi dar a câştigat 47% din mandatele parlamentare.

În schimb, noul sistem este total dezavantajos pentru partidele care au un scor între 15 şi 20% cum sunt PDL şi Partidul Poporului. La aceleaşi alegeri din Marea Britanie, Partidul Liberal Democrat a obţinut 23% din voturi dar a obţinut doar 8,7% din mandate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite