Patru candidati pe un loc la alegerile preliminare din UDMR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea parlamentarilor ar vrea sa-si reinnoiasca mandatul

146 de candidati s-au inscris pe listele pentru alegerile preliminare din UDMR, programate a se tine la 10 octombrie a.c. Marea majoritate a actualilor parlamentari ai maghiarimii doresc sa-si reinnoiasca mandatul; mai exact, 31 din 39. La prealegeri nu participa presedintele UDMR, Marko Bela, care, potrivit statutului, este desemnat automat cap de lista in circumscriptia electorala pe care si-o alege, in cazul de fata Mures. Din lista candidatilor pentru alegerile interne lipsesc cateva nume cu reputatie: al deputatului de Arad, Tokay Gyorgy, care a declarat ca-i ajung 14 ani de parlamentarism, al deputatului Vida Gyula (Salaj), ani multi sef de comisie parlamentara, si Akos Birtalan. Deputatul de Satu Mare, Pecsi Ferenc, a anuntat, initial, ca, desi simpatizant al UCM, va lupta in prealegeri, dar a renuntat. Si deputatul de Bihor, Szilagyi Zsolt, aflat in conflict nu numai cu conducerea centrala a UDMR, ci si cu cea a filialei locale, a apreciat ca e preferabil sa nu intre in confruntarea preelectorala. Pe listele pentru prealegeri a ramas doar un singur membru de seama al UCM, Szondy Zoltan, din Miercurea-Ciuc, care si-a dat insa demisia din formatiunea lui Szasz Jeno, dupa ce a fost mustruluit de acesta. Competitia alegerilor interne devine mai interesanta dupa ce parlamentari ai UDMR din fostele legislaturi au decis ca au chibitat indeajuns de pe margine si s-au inscris din nou in lupta. Este cazul fostului deputat de Harghita, Borbely Erno, autor pe vremuri al unei propozitii mult exploatate de adversarii UDMR: "Suntem stat in stat", al bistriteanului Szilagyi Janos, al dr. Kakany Sandor, din Mures, al clujeanului Matis Jeno, socotit de presa drept unul dintre membrii aripii radicale a UDMR, o prezenta frecventa la Universitatea de vara de la Tusnad, si Mazalik Alfred. O mutare inteleapta a facut senatorul Seres Denes, care a preferat sa candideze pe listele pentru deputati, unde nu are adversar. In cursa preelectorala au mai intrat si personalitati cu importante functii pe plan local, precum Dezsi Zoltan, fost prefect si actualmente subprefect, si Lakatos Peter, liderul filialei UDMR din Bihor, judet care a trimis in Parlamentul de la Bucuresti un senator si trei deputati. Iulia Pataki, actualmente deputata de Bucuresti, a preferat sa se inscrie pe listele din Valcea.
Liderul UCM - candidat la Presedintia Romaniei
Uniunea Civica Maghiara (UCM) a dat cuvant de ordine oamenilor sai sa nu se inscrie in competitia preelectorala a UDMR. Cum eventualitatea ca UCM sa nu poata participa la alegerile din noiembrie pare mai mult decat probabila, recentul congres al formatiunii a decis ca presedintele acesteia, Szasz Jeno, sa-si incerce sansa la alegerile pentru Palatul Cotroceni, pentru ca UCM sa nu intre cu totul in conul de umbra al atentiei publice. Szasz Jeno ne-a declarat, zilele trecute, ca inca nu a luat o decizie definitiva, dar ca-l bate tot mai des gandul sa concureze cu Marko Bela pentru sefia Romaniei. "Daca eu voi obtine 300.000 de voturi si Marko doar 200.000, se va dovedi ca noi suntem mai puternici, ca avem mai mare audienta. Daca situatia va fi inversa, vom arata ca maghiarimea ne cunoaste si ne apreciaza si ca Marko nu e singura voce care vorbeste in numele sau".
Consiliul comunal Balauseri va organiza primul referendum pentru autonomia secuimii
Dupa ce mai multe primarii din Covasna, Harghita si Mures au anuntat ca referendumul pentru autonomia Tinutului Secuiesc nu este de actualitate, consiliul comunal din Balauseri (Mures) a decis sa convoace, totusi, o asemenea consultare populara. A programat-o insa de-abia in luna martie a anului viitor, in acest rastimp urmand a fi parcurse toate etapele proceselor pe care prefectul de Mures a promis ca le va intenta acelor consilii locale care vor organiza asemenea referendumuri. Comuna Balauseri se afla oarecum la marginea Tinutului Secuiesc, iar din cei circa 5.000 de locuitori, doar cu ceva peste 3.000 sunt maghiari (secui), restul fiind romani (aproape o mie) si romi (cateva sute). Consiliul comunal este dominat insa de maghiari, care detin 12 posturi, din cele 15 de consilieri.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite