Partidele mici se ascund în spatele electoratului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor, preşedinte UDMR, şi Corneliu Vadim Tudor, preşedinte PRM
Kelemen Hunor, preşedinte UDMR, şi Corneliu Vadim Tudor, preşedinte PRM

Atât UDMR, cât şi PRM ezită să transmită un mesaj clar electoratului, în vederea participării la referendumul de duminică, şi lasă deschisă o viitoare colaborare cu Traian Băsescu.

Până la referendumul care va decide scaunul de preşedinte al lui Traian Băsescu au mai rămas doar trei zile, iar partidele importante  şi-au cristalizat poziţia în ceea ce priveşte maniera de a vota. Dacă pentru USL şi PDL lucrurile sunt clare,  celelalte formaţiuni politice dau frâu liber simpatizanţilor în vederea votului la referendum.

Fosta parteneră de guvernare a democrat-liberalilor, UDMR, care a pus umărul la suspendarea preşedintelui, a fost printre primele partide care au anunţat că nu-şi vor îndemna alegătorii să voteze într-o anumită direcţie, ci le va oferi libertate totală pentru a decide dacă Traian Băsescu trebuie demis.
„Sfatul UDMR către cetăţenii maghiari este identic celui adresat parlamentarilor săi: votaţi cum vă îndeamnă conştiinţa!", a sunat mesajul oficial al conducerii UDMR.

UDMR nu votează după indicaţii

După decizia PDL de a boicota referendumul, unul dintre membrii importanţi ai partidului, senatorul Gyorgy Frunda, a declarat, marţi seară, că îndemnul democrat-liberalilor la neparticipare este „inacceptabil şi imoral, pentru că deciziile se iau prin participare, nu prin neparticipare".

„Niciodată o abţinere, o neparticipare nu poate înfrânge o decizie, fie pozitivă, fie negativă. De aceea, eu nu pot accepta acest boicot la vot", a spus Frunda, la Digi 24.

Mai mult, Frunda a făcut apel la membrii comunităţii maghiare să meargă la vot şi să voteze în favoarea demiterii preşedintelui. „Eu cred că trebuie să participăm la vot. Eu cred că trebuie să votăm pentru demitere", a spus Frunda.

Însă, îndemnul lui Frunda către populaţia maghiară a născut reacţia promptă a preşedintelui partidului, Kelemen Hunor. Acesta a precizat că declaraţia senatorului Gyorgy Frunda, potrivit căreia maghiarii ar trebui să voteze la referendum pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, a fost făcută de acesta în nume personal şi nu reflectă poziţia oficială a Uniunii, deoarece „Frunda nu face parte din conducerea Uniunii".

„Eu consider că o astfel de declaraţie făcută în nume personal trebuie luată ca atare, pentru noi fiind importantă poziţia oficială. Noi am spus că a merge la vot este o obligaţie şi un drept şi de aceea spunem că trebuie să fim prezenţi la urne, dar nu spunem cum să voteze electoratul nostru. Să voteze după conştiinţa proprie, nu după alte indicaţii", a spus Kelemen.

PRM a întors armele

Poziţia partidelor faţă de participarea la referendum ne-ar putea aduce şi o surpriză. După ce, în decursul timpului, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, s-a poziţionat ca un vajnic adversar al preşedintelui suspendat Traian Băsescu, în ultimul număr al revistei „România Mare" acesta şi-a îndreptat tunurile exclusiv către Dan Voiculescu şi unii lideri PSD.

„Niciodată, în nicio ţară din lume, populaţia n-a fost intoxicată cu sondaje de opinie atât de ordinare cum se întâmplă în România! Individul care le cloceşte este un fost colonel de Securitate: Dan Voiculescu", arată partea citibilă de pe prima pagină a revistei.

De altfel, pe pagina trei, se precizează şi „singurul efect" al acţiunilor lui Voiculescu:„înrăirea electoratului PRM. Care s-ar putea să facă, în bloc, pasul la ofside şi să nu se prezinte la vot. Adică să boicoteze referendumul, pentru a nu-i eterniza la Putere pe Victor Ponta, Viorel Hrebenciuc sau Marian Oprişan".

"Noi nu spunem cum să voteze electoratul nostru. Să voteze după conştiinţa proprie, nu după alte indicaţii.''
Kelemen Hunor preşedinte UDMR

PCM, boicot

Liderul Partidul Civic Maghiar, Szasz Jeno, le-a transmis alegătorilor săi un mesaj categoric: „Maghiarii nu trebuie să meargă duminică la vot, în felul acesta pot să-şi arate opunerea faţă de modul nedemocratic în care USL vrea să-l demită pe preşedintele Băsescu".

PP-DD, la mâna poporului

În ecuaţia finală a referendumului, voturile venite din partea partidelor mici pot influenţa decisiv balanţa în favoarei unei părţi. Prinse în febra demiterii preşedintelui Traian Băsescu, formaţiunile politice evită să-şi îndemne alegătorii să voteze într-o anumită direcţie la referendum.

Partidul aflat pe locul trei la alegerile locale, PP-DD, se situează din nou în afara duelului politic dintre PDL şi USL. Preşedintele PP-DD Bucureşti, Radu Orzaţă, a declarat pentru „Adevărul" că fiecare susţinător al partidului condus de Dan Diaconescu va vota după cum doreşte.„Lăsăm la decizia fiecărui membru de partid să decidă în privinţa lui Traian Băsescu. Acesta este mesajul oficial al partidului", a spus Orzaţă.

Chiar dacă a semnat de curând un protocol cu social-democraţii, şi UNPR a îmbrăţişat deviza votului după propria conştiinţă.Vicepreşedintele progresist, Eugen Nicolicea, spune că, în interiorul formaţiunii, nu s-a luat în calcul problema boicotului. „Nu am dezbătut în partid chestiuni de boicotare. Este dreptul populaţiei să voteze, deci noi nu putem împiedica pe nimeni să-şi exercite acest drept", a declarat Nicolicea.

PNŢCD, alături de Traian Băsescu

Singura poziţie tranşantă, cu privire la participarea sau absenţa la scrutinul de duminică au oferit-o ţărăniştii. Liderul PNŢCD, Aurelian Pavelescu, a declarat că „în Biroul Naţional de Conducere al partidului  s-a luat hotărârea ca PNŢCD să boicoteze referendumul de demitere a preşedintelui".

Mai mult, liderul ţărăniştilor, Aurelian Pavelescu, a făcut un apel la întreg electoratul dreptei politice, inclusiv la liberali, să nu se prezinte duminică la vot, „pentru că este vorba despre o lovitură de stat".

info
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite