Partidele de dreapta ARD etapele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii de dreapta s-au unit împotriva USL
Liderii de dreapta s-au unit împotriva USL

Forţele de dreapta şi-au oficializat ieri coaliţia electorală, odată cu semnarea  protocolului Alianţei România Dreaptă de către liderul PDL, Vasile Blaga, preşedintele partidului Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, şi Aurelian Pavelescu, din partea PNŢCD.

Noua Republică, formaţiunea condusă de Mihail Neamţu, nu se află printre semnatari deoarece nu a finalizat procedurile de înregistrare ca partid, însă candidaţii săi se vor regăsi pe listele ARD.

„Am trecut de la vorbe la fapte constituind adevăratul pol de centru-dreapta", a declarat Blaga. Acesta a adăugat că PNL nu mai poate reprezenta electoratul de dreapta, pentru că s-a topit în PSD şi a preluat maniera de lucru a acestui partid. Liderii noii coaliţii au precizat că în perioada următoare vor finaliza platforma-program, precum şi programul de guvernare. „Avem convingerea că nu vom avea probleme în a stabili candidaţii care să reprezinte cetăţenii. Vom veni cu oameni noi care şi-au dovedit competenţa", a mai spus liderul PDL.

După ce alianţa a fost înregistrată la BEC, preşedintele comisiei de etică a ARD, Monica Macovei, a făcut publice şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească viitorii parlamentari.

Candidaţii, triaţi pe criterii etice

Astfel, pe listele electorale ale ARD nu ar trebui să se afle persoane condamnate definitiv, arestate preventiv, trimise în judecată sau care au averi greu de justificat. De asemenea, vor fi respinse persoanele care au încheiat contracte netransparente cu statul, au colaborat cu Securitatea sau au trecut de la un partid la altul. „Rolul meu e să aplic criteriile. S-ar putea să existe ostilitate, supărări, insulte, calomnii, nu mă interesează. Rolul meu e să merg înainte şi să le aplic", a tranşat Monica Macovei.

Însă aceste criterii ar putea îngreuna negocierile pentru stabilirea candidaţilor alianţei pentru alegerile parlamentare. Democrat-liberalii se împotrivesc candidaturii lui Ştefan Pirpiliu pe listele ARD, acuzându-l de traseism politic, după ce acesta a părăsit PDL şi a devenit vicepreşedinte al partidului Forţa Civică, condus de Mihai Răzvan Ungureanu.

Un alt nume care stârneşte discuţii este Elena Udrea. Deşi o figură marcantă a PDL, ea este acuzată că aduce prejudicii de imagine partidului, iar numele său nu ar trebui să se regăsească pe listele electorale. „Cine a greşit plăteşte, cine a greşit face un pas în spate,
altfel partidul nu scoate capul", a spus Cezar Preda, cu referire la Elena Udrea.

Numele alianţei, contestat de un ONG

Tot ieri a apărut şi prima contestaţie la adresa alianţei de dreapta. Un ONG care poartă numele Asociaţia România Dreaptă cere schimbarea denumirii construcţiei politice, anunţând că altfel va apela la Justiţie, potrivit Hotnews. „În cazul în care refuzaţi schimbarea numelui alianţei pe care o preconizaţi, acest demers civic va deveni unul juridic, cu toată forţa legii de partea sa", se arată în scrisoarea trimisă de către Gheorghe Piperea, preşedintele asociaţiei.

"S-ar putea să existe ostilitate, supărări, insulte, calomnii, nu mă interesează. Rolul meu e să merg înainte şi să aplic criteriile etice.''
Monica Macovei europarlamentar PDL

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite