UPDATE Băsescu: "OUG 50 trebuie transformată în lege". TVA-ul de 5% şi neimpozitarea pensiilor, retrimise în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, după consultările cu partidele parlamentare din arcul guvernamental, că va retrimite în Parlament la reexaminare legile privind reducerea TVA la 5% pentru alimentele de bază şi neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei. De asemenea, şeful statului a criticat Opoziţia pentru că nu a dat curs invitaţiei sale, calificându-i neprezenţa drept "imaturitate politică şi detaşare de responsab

UPDATE 18.40: Legile privind reducerea TVA la 5% pentru alimentele de bază şi neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 lei au fost retrimise de Traian Băsescu în Parlament la reexaminare.

UPDATE Declaraţiile şeful statului, după consultările de la Cotroceni

Despre ce s-a întâmplat la ultimul Consiliul European:

Am informat partidele care au participat la întâlnire cu privire la principalele şase măsuri adoptate la ultimul Consiliu:

 1 trebuiesc introduse reguli stricte pentru respectarea defictului bugetar şi al datoriei externe.

2. trebuie folosită o gamă mai strictă de sancţiuni în cazul nerespectării pactului de stabilitate şi creştere.

 3. asigurarea cadrelor naţionale cu normele europene.

4. instituirea unui mecanism pentru supravegherea derapajelor de la stabilitatea economică în fiecare stat al UE.

5. lansarea semestrului european începând cu 1 ianuarie 2011. Până la finalul lunii aprilie 2011, toate statele sunt obligate să transmită CE proiectul de buget pentru 2012, proiectele multianuale, programul naţional de reformă, programul de convergenţă să se ia de la CE un aviz că cele trei documente sunt în conformitate cu exigenţele UE

Până în 2013, Tratatul de la Lisabona trebuie să fie amendat pentru includerea acestui mecanism permanent.

UE nu apreciază că în viitor este ferită de crize, ceea ce a impus crearea acestui mecanism.  Sancţionile pentru derapajele economice pot merge până la suspendarea dreptului de vot în cadrul Consiliului European.

România este una dintre ţările cele mai puţin vulnerabile state la sancţiunea maximă.

Prin introducerea acestor mecanisme, oamenii politici nu mai pot încălca normele de bună guvernare în ceea ce priveşte menţinerea limitei de deficit la maxim 3% din PIB şi a gradului de îndatorare la cel mult 60%.

Modificarea Tratatului de la Lisabona vizează două tipuri de sancţiuni: economice (procent din PIB în zona euro), pentru ţările din zona non-euro, aceste sancţiuni se tarduc prin reducerea alocării fondurilor de la Uniune.

Sper că dacă va fi redat acest set de măsuri de mass media, partidele din opoziţie să înţeleagă că nu se mai poate marşa pe populismul ieftin.

Despre discuţiile avute cu membrii Fondului Monetar Internaţional:

Priorităţile care condiţionează alocarea banilor - 1,2 miliarde de euro de la UE şi circa un miliard de euro de la FMI - sunt: adpratea legii pensiilor, a legii salarizării şi a bugetului de stat pe 2011.

Am mai ridicat câteva probleme: plasarea sumelor alocate investiţiilor în primele două trimestre ale anului 2011.

Flexibilizarea Codului Muncii este în favoarea oamenilor. 1,6 milioane de români lucrează la negru.

Despre ordonanţa 50 privind creditele populaţiei:

Ordonanţa care va deveni lege nu este cu aplicare retroactivă, ea vizează ce se întâmplă în relaţia bănci-clienţi în momentul de faţă. Ea reglementează viitorul pentru că există tentanţia băncilor de a introduce noi comisioane, noi obligaţii de plată.

Trebuie găsit acel echilibru, astfel încât clientul să nu fie scutit de plata obligaţiilor de plată asumate iniţial, pentru că banii împrumutaţi nu sunt banii băncilor, ci ai deponenţilor, însă trebuie prevenită transferarea pierderilor băncilor din creditele neperformante în spatele clienţilor.

Susţin neplata comisioanelor în situaţia plăţii anticipate a creditului.

 CONCLUZII:

1. Coaliţia este hotărâtă să adopte legile care condiţionează respectarea obligaţiilor noastre în relaţia cu organismele financiare internaţionale

2. Există acordul coaliţiei pentru un nou angajament cu FMI, BM şi CE.

3. Prin neparticipare, partidele de opoziţie se autoizolează şi e păcat. Sunt partide mari şi pot participa cu soluţii la ceea  ce România are nevoie acum.  Faptul că nici la teme importante nu consideră că trebuie să participe reprezintă, din partea mea, imaturitate politică şi degajare de responsabilitate faţă de interesul naţional.

Nimeni nu a cerut să nu existe opoziţie. Însă, când discutăm despre angajamente pe termen lung, teme importante, cred că sunt interesante şi pentru opoziţie.

 În cursul zilei voi retrimite înapoi la Parlament celebrele legi (de reducerea a TVA-ului la alimente la 5% şi neimpozitare a pensiilor sub 2.000 de lei n.r.) votate din greşeală pentru reexaminare şi voi cere punerea lor în concordanţă cu angajamentele asumate faţă de instituţiile internaţionale.

Sunt optimist că acordul cu FMI va fi dus până în luna aprilie, după îndeplinirea de către România a cerinţelor impuse de FMI, CE şi BM.

Asta voiam să vorbesc şi cu opoziţia, dacă putem debloca activitatea la Senat şi la Camera Deputaţilor pentru adoptarea legilor cerute de instituţiile financiare internaţionale. Până acum nu am avut cu cine să vorbesc.

UPDATE: Emil Boc: Opoziţia vrea blocarea Legii Pensiilor

Premierul Emil Boc a precizat că preşedintele Senatului, Mircea Geoană, trebuie să respecte Constituţia şi legile ţării şi să nu extindă reexaminarea legii pensiilor pe articole care nu au fost semnalate de preşedinte în momentul în care a retrimis actul normativ înapoi în Parlament.

"La Senat constatăm o dorinţă acerbă a Opoziţiei de a bloca reexaminarea legii pensiilor şi de a lărgi rediscutarea la articole care nu fac obiectul reexaminării. În primul rănd să respecte Constituţia şi legile ţării Mircea Geoană şi odată cu el Opoziţia, deoarece nu pot să întindă rediscutarea la articole care nu fac obiectul reexaminării", a declarat primul ministru Emil Boc în urma consultărilor de la Cotroceni.

Potrivit acestuia ,în perioada următoarea priorităţile sunt legate de legea bugetului de stat, legea salarizării, legea se află în fază finală,reexaminarea legii pensiilor. Boc a precizat că speră pe "pe sprijinul şi prezenţa Opoziţiei (la discuţiile din Parlament, n.r)" pentru adoptarea caestor acete normative.

UPDATE Marko Bela: Nu avem divergenţe în cadrul coaliţiei privind priorităţile

"Suntem de acord că în acest moment avem câteva urgenţe şi câteva priorităţi comune", a declarat preşedintele UDMR, Marko Bela, la finalul întâlnirii cu preşedintele Traian bĂsescu. Acesta a precizat că după părerea UDMR-ului forma finală a legii salarizării unitare ar trebui să fie gata în câteva zile.

UPDATE Varujan Pambuccian, liderul minorităţilor, altele decât cea maghiară: "Un nou acord cu FMI va fi negociat în condiţii mai calme"

Potrivit liderului grupului minorităţilor din Parlament, alta decât cea maghiară, s-a discutat şi despre închieierea unui nou acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), care să fie "negociat în condiţii mai calme". " În ianuarie ar trebui să începem negocierile", a precizat Pambuccian.

Potrivit acestuia, preşedintele Traian Băsescu le-a precizat că există cel puţin un stat care nu doreşte aderarea României la spaţiul Schengen în aprilie 2011.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la începutul discuţiilor de la Cotroceni cu partidele politice că vrea să le cunoască punctul de vedere privind continuarea colaborării cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

"Vreau să ştiu punctul dumneavostră de vedere cu privire la continuarea colaborării cu FMI şi aş vrea să vă aduc la cunoştinţă câteva probleme ale intrării sau neintrării României, în aprilie 2011, în spaţiul Schengen", a declarat şeful statului.

Potrivit lui Băsescu această consultare a partidelor parlamentare "era necasară pentru că ce s-a întamplat şi s-a hotărât la ultimul Consiliu European va trebui să schimbe fundamental comportamentul statelor membre".

"Semnalele şi din Parlament şi de la partide trebuie să concorde cu deciziile consiliului, pentru a nu fi priviţi ca o ţară care ori nu înţelege ori nu vrea să se aşeze în deciziile Consiliului", a adăugat Băsescu.

Şeful statului a invitat partidele parlamentare la consultări, marţi, începând cu ora 12.00, printre temele de discuţie propuse fiind informarea cu privire la concluziile Consiliului European, perspectivele relaţiei cu FMI şi perspectivele aderării la spaţiul Schengen.

Din partea PDL participă premierul Emil Boc,Vasile Blaga şi Theodor Stolojan. Delegaţia UDMR este formată din Marko Bela, Laszlo Borbely şi Peterru Lakatos. UNPR este reprezentată de Gabriel Oprea, Cristian Diaconescu şi Marian Sârbu, iar grupul parlamentar al minorităţilor de Varujan Pambuccian şi Ovidiu Ganţ.

Preşedintele Traian Băsescu este însoţit la consultări de consilierii Sebastian Lăzăroiu, Peter Eckstein Kovacs, Ştefan Deaconu, Leonard Orban, Bujor Teodoriu, Cătălin Avramescu.

La consultările de la Cotroceni nu participă partidele din Opoziţie: PSD, PNL şi PC.

Precedentele consultări organizate de şeful statului au avut loc pe 11 octombrie, subiectele fiind legate de Legile pensiilor, educaţiei, accelerării proceselor, dar şi de bugetul pe 2011. Şi atunci la consultări au participat doar reprezentanţii arcului guvernamental.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite