Partidele i-au promis lui Băsescu ordonanţa DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

12, o rundă de consultări cu liderii partidelor, însoţiţi eventual de un specialist din rândul parlamentarilor. "M-aş bucura mult dacă aş reuşi să obţin şi susţinerea partidelor din

12, o rundă de consultări cu liderii partidelor, însoţiţi eventual de un specialist din rândul parlamentarilor. "M-aş bucura mult dacă aş reuşi să obţin şi susţinerea partidelor din opoziţie, inclusiv a PSD-ului pe propunerea pe care o voi face. Vreau să ştiţi foarte clar că nu sunt adeptul niciunei alte soluţii alternative. S-au făcut propuneri: lege cu asumarea răspunderii guvernului, o nouă ordonanţă de urgenţă... Astfel de abordări ar fi de natură să discrediteze parlamentul şi interesul meu - şi nu numai al meu, ci al întregii naţiuni - este să avem un parlament credibil. De aceea, mi se pare potrivit să dau parlamentului dreptul pe care-l are în mod legitim de a se pronunţa asupra legii DNA", a declarat Băsescu. În consecinţă, potrivit şefului statului, consultările de luni nu vor avea alt rol decât să definitiveze soluţia de retrimitere către parlament a acestei legi. Traian Băsescu a explicat că aceste discuţii au rolul de a evita ca parlamentul să-şi menţină decizia iniţială, aşa cum s-a petrecut cu statutul deputaţilor şi senatorilor. "Mai există o experienţă cu solicitarea de reanalizare a unor legi - este vorba de legea cu privire la statutul parlamentarilor - şi faptul că a fost lăsată la nivelul partidelor nu a dus la rezultatul scontat. Chiar am şi discutat cu domnul prim-ministru subiectul... deşi şi dânsul mi-a solicitat întoarcerea legii statutului, până la urmă s-a probat că toată coaliţia nu a lucrat unitar...", a arătat şeful statului. El a mai avut o critică la adresa Executivului, spunând că nu toate cele 57 de proiecte de lege aflate pe lista priorităţilor legislative necesare aderării la UE îndeplinesc acest criteriu. Totuşi, Traian Băsescu nu a spus la care din proiecte se referă.
Absolut toate partidele parlamentare care au fost, joi şi vineri, la Palatul Cotroceni au declarat că este necesar ca DNA să nu fie desfiinţat. Totuşi, în timp ce PSD a susţinut că ar dori ca guvernul să se prezinte în faţa parlamentului cu o nouă lege, PNL a anunţat că doreşte adoptarea ordonanţei care a fost respinsă de parlament în forma propusă de Executiv. UDMR şi PD au cerut retrimiterea la parlament a legii de respingere a ordonanţei, dar au anunţat că sunt necesare unele modificări ale ei.
susţinere pentru statutul minorităţilor
Preşedintele României a declarat că a discutat cu UDMR despre statutul minorităţilor, iar în perioada următoare va analiza diferenţele dintre partidele din coaliţie. "Cu certitudine, înţeleg şi susţin nevoia apariţiei unui astfel de statut", a spus Băsescu. "Am convingerea că vom găsi formula unei abordări ponderate care să protejeze valorile culturale ale minorităţilor, dar să nu se constituie într-o discriminare pozitivă exagerată", a explicat şeful statului. El i-a primit de altfel, la consultari, pe liderii UDMR cu cuvintele: "Minoritarii ăştia gălăgioşi".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite