Partidele parlamentare, ravasite de migratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 50 de senatori si deputati s-au ocupat, in actualul mandat, cu trecerea de la un partid la altul

In ultimul an al actualei legislaturi, componenta politica a Parlamentului a ajuns sa arate cu totul altfel decat se stabilise in urma alegerilor din 2000. La Senat, PD a ramas fara grup parlamentar. PUR nu mai are nici un senator, toti inscriindu-se in PSD. In schimb, un partid care nici nu exista din punct de vedere legal, Forta Democrata, este reprezentat, in Senat, de Petre Roman, prospatul fondator al acestei formatiuni. La Camera Deputatilor, grupul PSD a inregistrat peste 30 de veniri si plecari. Fenomenul migratiei a atins si PRM, care pe de o parte a dat, dar a si primit parlamentari, pe de alta parte. PD a pierdut masiv in favoarea PSD. Mai putin atins de fluxurile migratoare a fost PNL. UDMR, in ciuda tensiunilor interne, nu a inregistrat nici o demisie. Deputatii care au ramas in PUR, dupa ruperea aliantei cu PSD, activeaza ca independenti. PNTCD si-a facut rost de un reprezentant in Parlament prin Cornel Boiangiu, care a plecat de la liberali si a trecut la taranisti. In timpul dezbaterilor privind noua Constitutie problema migratiilor politice a fost intoarsa pe toate fetele. Principiul mandatului reprezentativ interzice sanctionarea cu pierderea mandatului a celor care isi parasesc partidele. Comisia electorala a respins propunerile de reformare a clasei politice prin introducerea votului uninominal. In timpul discutiilor s-a pus totusi degetul pe rana: partidele politice ar trebui sa promoveze oameni de calitate, in loc sa se planga ca le pleaca parlamentari la prima tentativa de racolare.
Roman a dat pedistilor lovitura de gratie in Senat
Petre Roman, fondatorul Partidului Democrat, este cel care a dat lovitura de gratie grupului PD din Senat, care se va autodizolva. Cei sase senatori PD care au mai ramas - inclusiv Radu Vasile, pe care nimeni nu l-a mai vazut prin Parlament - sunt prea putini pentru a constitui un grup. Aproape nimeni nu isi mai aminteste acum de primul dezertor din actuala legislatura, deputatul PD Dan Ionescu, fost sef al Oficiului Concurentei in guvernul Isarescu. El a plecat la PSD in mai 2001, inainte chiar ca Basescu sa preia conducerea PD, fara sa ofere prea multe explicatii. A urmat un val de dezertari in momentul transferului de putere Roman-Basescu: Cristian Dumitrescu, fost vicepresedinte PD; Simona Marinescu, contracandidata lui Basescu la sefia partidului, si senatorul Avram Filipas, rectorul unei universitati particulare. In anii urmatori, PSD a dus o permanenta politica de dizolvare a PD, racolandu-i pe toti nemultumitii din partid. L-au parasit pe Basescu nume sonore ale partidului, precum Alexandru Sassu si Bogdan Niculescu-Duvaz. Nici macar alianta cu PNL nu a salvat acest partid de la dezertari: doar in acest an l-au parasit, in afara de Petre Roman, deputatul Mihai Baciu (PSD) si senatorul Aurel Pana (PRM). In trei ani, PD a reusit sa adune - la schimb cu cei plecati - doar trei deputati. Doi provin de la PNL, Victor Babiuc si Ion Mogos, iar unul, Valentin Iliescu, de la PSD.
PRM a recuperat jumatate din cat a pierdut
Si PRM a pierdut foarte multi parlamentari, dar a reusit sa recupereze, partial, racoland de la PSD, PUR si PD. Primii plecati au fost revolutionarii, in frunte cu scandalagiul Dorin Maior; Luca Stefanoiu, cel care a ucis un copil cu masina, si Codrin Stefanescu. Ceva mai tarziu au dezertat si doua vechi cadre ale partidului lui Vadim Tudor: Sever Mesca si Ilie Neacsu. In total, PRM a alimentat masina de vot a PSD cu 10 deputati si senatori. La capitolul veniri, PRM a punctat cu trei deputati si doi senatori alesi, in 2000, pe listele partidului de guvernamant. Cea mai sonora achizitie a fost cea a cunoscutului traseist politic, unul dintre campionii in domeniu, George Pruteanu, ex-PNTCD, ex-PSD.
PNL, relativ stabil
Liberalii nu au inregistrat mari pierderi. La Camera Deputatilor au in prezent 27 de parlamentari. Au pierdut doi in favoarea aliatilor de la PD, pe Victor Babiuc si pe Ion Mogos, iar alti doi au demisionat din grupul PNL activand ca independenti : Vasile Mandroviceanu si Cornel Boiangiu. Acesta din urma s-a inscris in PNTCD. Vasile Predica, fost PRM, fost umanist, este singura achizitie a grupului deputatilor liberali. Grupul liberal de la Senat a ramas stabil fara plecari sau veniri.
PSD - singurul in castig
Grupul parlamentar PSD din Camera Deputatilor a atras 18 deputati, de la PD si PRM. Au plecat 14 deputati, dar nu toti au fost pesedisti, unii activand doar o perioada in grupul social-democrat. La Senat, au plecat George Pruteanu si Liviu Bindea la PRM, iar Nicolae Rahau si-a dat demisia ramanand independent. PSD este singurul partid care a castigat parlamentari. Prin politica lor agresiva de racolari, social-democratii au reusit sa aduca in partid nume grele din PD recompensandu-i cu functii, cum ar fi Bogdan Niculescu Duvaz, devenit purtator de cuvant al partidului, si Alexandru Sassu, ajuns vicelider de grup. PSD nu i-a iertat lui Dan Voiculescu ruperea aliantei si i-a racolat peste jumatate din parlamentari.
Senatori PUR nu mai exista
O situatie speciala are Partidul Umanist. Parlamentarii PUR, intrati pe liste comune cu PSD, au fost inscrisi in grupurile social-democrate de la Senat si Camera Deputatilor. Dupa despartirea de PSD, PUR a ramas fara nici un reprezentant la Senat, toti cei patru senatori umanisti inscriindu-se in PSD. La Camera, o parte din deputatii PUR au trecut la PSD, activand in continuare in grupul social-democrat; alta parte a ramas in PUR. Unul dintre acestia, Nicu Cojocaru, intrat in Parlament pe listele PRM, i-a parasit, chiar ieri, pe umanisti si a anuntat ca s-a inscris in PUNR. Petre Naidin, deputat PSD, a demisionat din partid si s-a alaturat grupului de umanisti care numara cinci deputati.
In urma unei revelatii,
Deputatul Nicu Cojocaru a trecut de la PUR la PUNR
Deputatul de Arad Nicu Cojocaru si-a anuntat, vineri, demisia din PUR si inscrierea in PUNR, acesta fiind urmat de alti 67 de membri locali ai partidului condus de Dan Voiculescu, care au semnat in cursul zilei de joi adeziunile pentru noua formatiune. Deputatul a declarat ca, dupa ce a citit statutul PUNR, si-a dat seama ca apartine acestui partid. "Am plecat din dorinta de a ma situa unde trebuie. Eu sunt printre ultimii parlamentari care au parasit PUR", a spus Cojocaru. Deputatul a spus ca nu a negociat nici o functie cu liderii PUNR, dar ca isi doreste sa candideze pentru un mandat de parlamentar din partea acestei formatiuni sau, eventual, din partea unei viitoare aliante pe care partidul ar putea sa o faca. In 2000, Nicu Cojocaru a fost ales deputat pe listele PRM, insa la scurt timp dupa alegeri s-a inscris in partidul lui Voiculescu. PUNR este a treia formatiune politica din care face parte Cojocaru, de la alegerile precedente.
Din cauza lui Radu Mazare
Senatorul Dan Rahau a parasit PSD pentru PRM
El va fi candidatul Romaniei Mari la primaria Constanta
Senatorul Dan Nicolae Rahau si-a dat demisia din PSD. El nu a acceptat pozitia de forta prin care conducerea centrala l-a impus in fruntea filialei Constanta pe Radu Mazare, impreuna cu o gasca intreaga de hranit. Cand i-a fost clar ce statut i se rezerva in organizatie si in viitorul Parlament, Rahau s-a alaturat colegilor de partid care s-au declarat impotriva lui Mazare. La lupta "care pe care", tabara din care facea parte Rahau a pierdut. El a declarat ca nu-si asuma raspunderea de a fi in partid cu actualul primar al Constantei, aceasta raspundere trebuind sa si-o asume cei care au votat, impotriva statutului PSD, ca Mazare sa fie presedintele organizatiei judetene. Demis din functia de vicepresedinte si din Delegatia Permanenta, senatorul a facut surpriza promisa in aceste zile. El nu si-a facut aparitia la venirea comisiei de la Bucuresti, caci isi inaintase in ajun demisia. "Nu este nici o pierdere", a comentat Octav Cozmanca, vineri, la Constanta. "Unii muncesc sa ajunga presedinti. Altii se supara si pleaca cand nu le dam functii. Nu e o surpriza demisia lui". Nicolae Rahau s-a inscris in PRM imediat dupa demisia din PSD, iar C.V. Tudor l-a anuntat ca viitor candidat la primaria orasului Constanta. In organizatia PRM Constanta senatorul Dan Nicolae Rahau va lucra alaturi de tatal sau, Nicolae Rahau, consilier judetean.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite