Partidele parlamentare, naucite de ideile lui Basescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflat in vizita in Statele Unite, presedintele Traian Basescu a declarat ca, in perspectiva intrarii tarii noastre in Uniunea Europeana, Romania ar trebui sa renunte la sistemul parlamentar bicameral

Aflat in vizita in Statele Unite, presedintele Traian Basescu a declarat ca, in perspectiva intrarii tarii noastre in Uniunea Europeana, Romania ar trebui sa renunte la sistemul parlamentar bicameral in favoarea unui Legislativ alcatuit dintr-o singura Camera. Afirmatiile sefului statului au starnit la Bucuresti o adevarata furtuna politica: de la reactii de aprobare, venite din partea unor lideri apropiati Cotroceniului, precum Emil Boc, la critici vehemente de dezaprobare a initiativei prezidentiale, precum cea a presedintelui PRM, Corneliu Vadim Tudor.
Liberalii, impotriva
"Parlamentul unicameral nu se impune in Romania", a declarat, ieri, liderul grupului Aliantei D.A. din Senat, Puiu Hasotti. El a precizat ca respecta parerile sefului statului, dar "asta nu inseamna ca are si dreptate".
PD, pe deplin de acord, cu gandul la anticipate
Presedintele PD, Emil Boc, ramane un fidel ascultator al sefului statului, Traian Basescu. El s-a declarat intru totul de acord cu sugestia lui Basescu de a avea un parlament unicameral.
Mai mult chiar, Boc a imbratisat si ideea organizarii unui referendum pe aceasta tema. "Este o idee foarte buna, pe care si noi am spus-o in repetate randuri. Un parlament unicameral ar reduce costurile si ar contribui la o mai buna fluenta a actului legislativ", spune Boc, care completeaza ca "acum nu se justifica numarul mare de parlamentari la populatia Romaniei". Boc mai sustine, ca si Basescu, ca o reforma a Parlamentului nu se poate realiza decat printr-un referendum. El sustine insa ca un vot favorabil din partea populatiei privind parlamentul unicameral si votul uninominal se poate transforma in practica abia din 2008. "Acest referendum nu trebuie legat de eventualele alegeri anticipate. Pot sa va spun, ca o parere personala, ca pentru votul uninominal am putea sa ne asumam raspunderea in Parlament. Sa vedem atunci cine ar introduce o motiune de cenzura.
Cred ca nimeni nu ar avea acest curaj", spune Boc, care nu exclude posibilitatea de a ridica aceasta problema in cadrul Aliantei.
Conservatorii spun ca e proiectul lor
Deputatul Sergiu Andon (PC), presedintele Comisiei Juridice, este de acord cu ideea lansata de presedintele Traian Basescu. In opinia sa insa, infiintarea Parlamentului unicameral nu este suficienta, ci ar fi necesara o reforma mai adanca a parlamentarismului care sa determine o functionare mai eficienta, crearea de legi mai bune si mai serioase. "Simpla reducere a numarului de Camere ale Parlamentului nu va insemna eficientizarea legislativului. (...) Ne bucura ca presedintele Basescu a preluat ideea de la noi si, daca exista vointa politica, pentru ca remarc ca si PSD sustine ideea Legislativului unicameral, se pot incepe discutiile pentru proiectul de modificare a Constitutiei in acest sens".
UDMR ar modifica doar competentele camerelor
Presedintele UDMR, Marko Bela, considera ca sistemul parlamentar bicameral trebuie pastrat. Ceea ce trebuie insa modificat este reprezentativitatea Camerelor. Camera Deputatilor ar urma sa fie, ca si pana acum, rezultatul optiunilor politice ale electoratului; Senatul, in schimb, ar trebui sa fie alcatuit din reprezentanti ai regiunilor ori ai unor categorii socio-profesionale, ale caror interese ar fi astfel mai bine aparate in Parlamentul de la Bucuresti. Liderul UDMR este de parere ca si atributiile celor doua Camere ar urma sa fie mai precis stabilite, eliminandu-se orice suprapuneri sau paralelisme in exercitarea atributiilor. S-ar crea astfel un Parlament mai suplu si mai eficient, punandu-se capat unei perioade de parlamentarism in cursul careia s-a legiferat anevoios.
Pesedistii cred ca e pretext de anticipate
Presedintele PSD, Mircea Geoana, considera propunerea presedintelui Basescu drept "o oferta nesincera". "Presedintele foloseste orice pretext pentru alegeri anticipate. Nu-l intereseaza nimic altceva decat concentrarea puterii in mainile sale", a declarat Geoana. In opinia sa, presedintele ar fi putut sa faca o astfel de propunere numai intr-un moment "care sa nu aiba nici un impact asupra unor eventuale alegeri". Parerea sa nu este insa impartasita si de colegul de partid Sorin Oprescu. "E mult prea devreme sa discutam de parlament unicameral", a declarat Sorin Oprescu, precizand ca aceasta initiativa "nu face parte din agenda cetateanului".
C.V. Tudor considera ca e O diversiune tipica pentru Basescu
"Partidul Romania Mare considera recenta initiativa a domnului Traian Basescu, lansata la o conferinta de presa la New York, privind un "referendum constitutional", ca fiind total ilogica, anormala, impotriva traditiilor, de 140 de ani, ale vietii parlamentare din Romania si, mai ales, contrara practicii parlamentare a statelor Uniunii Europene, in care vrem sa ne integram. Ne aflam in prezenta unei noi diversiuni tipice, lansata de Traian Basescu, care, intr-un dispret vadit fata de Constitutie, este in stare sa pulverizeze o camera a Parlamentului Romaniei nu-mai pentru ca dorinta sa de a o impune ca presedinta pe Mona Musca a esuat".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite