Partidele mimează entuziasmul, dar nu iau decizii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Comisia de Cod electoral nu s-a mai întrunit de patru luni şi jumătate, iar problema sistemului uninominal vegetează tot de atâta vreme", ne-a declarat democratul Valentin Iliescu,

"Comisia de Cod electoral nu s-a mai întrunit de patru luni şi jumătate, iar problema sistemului uninominal vegetează tot de atâta vreme", ne-a declarat democratul Valentin Iliescu, vicepreşedinte al comisiei speciale.

Totuşi, potrivit deputatului, PNL, PD şi PSD au ajuns la un consens pe această temă în timpul consultărilor iniţiate de Asociaţia ProDemocraţia.

UDMR cere şi locuri pe listă

UDMR va veni până la sfârşitul acestei luni cu propria variantă de modificare a sistemului de vot. Viziunea Uniunii se centrează pe principiul compensării, prin redistribuirea, în baza unei liste naţionale, a jumătate din mandatele de senatori şi deputaţi. "Pentru a avea un sistem mixt echitabil, în primul rând trebuie să se menţină cel puţin numărul actual de parlamentari. O a doua condiţie ar consta în instituirea aceluiaşi număr de circumscripţii şi mandate pentru fiecare judeţ", ne-a declarat deputatul UDMR Marton Arpad, membru al comisiei de resort.

Senatorul PSD Ioan Chelaru, membru al comisiei pentru elaborarea Codului electoral, a declarat că nu este posibilă adoptarea legii privind votul uninominal în această sesiune parlamentară. El consideră că actul normativ va fi înscris pe ordinea de zi în sesiunea din toamnă. Conservatorii susţin introducerea votului uninominal deoarece acesta ar reprezenta, în viziunea lor, singura variantă de rezolvare a relaţiei "alterate" dintre electorat şi clasa politică.

"Este singura variantă de a-l face pe cel din parlament, senator sau deputat, să fie dependent nu faţă de şeful de partid, ci să răspundă în faţa celui care îl votează", a spus deputatul PC Bogdan Ciucă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite