Partidele caută soluţii antireferendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu este acuzat de partidele politice că foloseşte referendumul anunţat pe tema introducerii sistemului de vot uninominal pentru a netezi drumul electoral al

Preşedintele Traian Băsescu este acuzat de partidele politice că foloseşte referendumul anunţat pe tema introducerii sistemului de vot uninominal pentru a netezi drumul electoral al PD.

Avertismentul lansat de preşedintele Traian Băsescu, cu privire la organizarea referendumului pentru votul uninominal în paralel cu alegerile europarlamentare, a dat peste cap planurile partidelor politice. Ocupaţi deja cu cântărirea costurilor şi beneficiilor unei moţiuni de cenzură, atât liberalii, cât şi social-democraţii se văd obligaţi să găsească soluţii pentru adoptarea în parlament a proiectului de vot uninominal.

Cu excepţia PD şi PLD, restul actorilor politici au interpretat la unison anunţul prezidenţial drept o încercare de a netezi drumul electoral al PD şi de erijarea lui Traian Băsescu în singurul apărător al uninominalului.

Liberalii caută "pârghii" antireferendum

Retraşi pe litoral, liberalii urmau să-şi stabilească, astăzi şi mâine, strategia pe care partidul o va aplica în cazul moţiunii de cenzură a PSD, în paralel cu punerea la punct a pregătirilor pentru euroalegerile de la 25 noiembrie. Intervenţia prezidenţială pe tema uninominalului a provocat critici dure din partea foştilor colegi de alianţă, care l-au acuzat pe şeful statului că nu urmăreşte cu adevărat adoptarea respectivului tip de scrutin, ci atragerea cât mai multor voturi pentru PD.

Potrivit propriilor analize, PNL are tot interesul să vadă introdus uninominalul înaintea următoarelor alegeri şi să-i taie posibilitatea şefului statului de a folosi o consultare populară pentru a "ridica" scorul PD. Preşedintele Camerei, Bogdan Olteanu, a anunţat că partidul său are la îndemână câteva pârghii pentru urgentarea aplicării votului uninominal, astfel încât următoarele alegeri - anticipate sau la termen - să se desfăşoare în acest sistem.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu s-a pronunţat împotriva organizării unui astfel de referendum apreciind că dezbaterile ce vor avea loc cu ocazia euroalegerilor ar fi deturnate. De menţionat că el a declarat, recent, că ia în calcul chiar asumarea răspunderii guvernamentale pe proiectul votului uninominal. Atât liberalii, cât şi udemeriştii se tem însă că preşedintele tot va recurge la referendum, indiferent dacă sistemul de vot uninominal va fi sau nu adoptat de parlament.

PSD: "Există voinţă politică"

La rândul lor, social-democraţii au susţinut că preşedintele încearcă să confişte tema sistemului uninominal, în calitate de "principal propagandist al PD-ului". "PSD îşi va folosi întreaga influenţă parlamentară pentru adoptarea votului uninominal prin procedură parlamentară, pentru a se evita cheltuielile inutile pe care le presupune un referendum", se arată într-un comunicat semnat de liderul PSD, Mircea Geoană. În opinia preşedintelui social-democrat, există o majoritate parlamentară şi voinţă politică pentru adoptarea votului uninominal, probată deja prin însuşirea de către membrii Comisiei de Cod Electoral a proiectului "Pro Democraţia".

Peremiştii au anunţat că vor cere guvernului să dea o ordonanţă de urgenţă prin care cheltuielile unui astfel de refendum să fie suportate de preşedinţie. "Domnul Băsescu vrea să arate, de fapt, că de el depinde adoptarea votului uninominal şi nu de parlament", a apreciat liderul PC, Dan Voiculescu, plasând declaraţiile prezidenţiale în sfera "spectacolului ieftin".

Băsescu, consecvent în ochii PD şi PLD

Democraţii şi pelediştii consideră intervenţia Cotroceniului drept o dovadă de consecvenţă în condiţiile în care voinţa politică pentru adoptarea sistemului uninominal lipseşte. Preşedintele PD, Emil Boc, a precizat că formaţiunea sa a cerut deja, printr-o rezoluţie, urgentarea adoptării proiectului. În opinia liderului democrat, amânarea acestui proiect ar însemna compromiterea şanselor de a folosi sistemul electoral la alegerile următoare. "Este timp, dacă există voinţă politică, dar, din păcate, aşa cum e vizibil, această voinţă politică lipseşte", a arătat liderul PLD, Valeriu Stoica, referindu-se la adoptarea sistemului uninominal.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite