Partidele caută europarlamentari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce o serie de politicieni se bat să prindă locuri pe liste, alţii se zbat să nu fie nominalizaţi Alegerile din toamnă pentru Parlamentul European (PE) reprezintă un test extrem

În timp ce o serie de politicieni se bat să prindă locuri pe liste, alţii se zbat să nu fie nominalizaţi

Alegerile din toamnă pentru Parlamentul European (PE) reprezintă un test extrem de important înaintea scrutinelor din 2008, aşa că partidele se străduiesc să găsească membri marcanţi care să tragă după ei listele de candidaţi. Problema este că aproape niciun lider important nu vrea să se exileze la Bruxelles, de teamă că pierde influenţa la Bucureşti. Există riscul ca unii politicieni să fie plasaţi în fruntea listelor doar pentru a atrage voturi, dar, odată aleşi, să nu calce nicio clipă prin parlamentul de la Strasbourg.

Conducerea PD nu a stabilit, oficial, listele de candidaţi pentru Parlamentul European, dar este aproape sigur că vicepreşedintele Sorin Frunzăverde este cel care va ocupa prima poziţie. Frunzăverde este artizanul aducerii PD în rândul popularilor europeni şi se ocupă de relaţiile internaţionale ale partidului. În octombrie 2006, Sorin Frunzăverde a devenit ministru al apărării, portofoliu pe care l-a deţinut până în aprilie 2007.

În general, liderii de marcă ai PD nu se înghesuie să fie aleşi europarlamentari, întrucât se tem că, stând departe de ţară, îşi vor pierde influenţa în partid. Aproape cert, vor ocupa poziţii eligibile actualii parlamentari PD care fac parte din delegaţia la Parlamentul European - Marie-Jean Marinescu, Roberta Anastase şi Monica Iacob Ridzi. PD speră însă ca, la alegerile pentru PE, să obţină circa 40% din voturi.

Tokes, chemat să aducă UDMR în PE

UDMR este extrem de îngrijorat că, dacă pastoral Laszlo Tokes va candida independent, nicio formaţiune a maghiarilor nu va trece de pragul de 5% necesar accederii în PE.

În consecinţă, preşedintele UDMR, Marko Bela, a negociat cu Tokes prezenţa acestuia pe listele UDMR. Deocamdată însă, în fruntea listei UDMR ar urma să fie fostul ministru Zsolt Nagy. Şi formaţiunile extraparlamentare caută soluţii pentru a trece de pragul electoral.

PLD îl va pune pe Stolojan în fruntea listei, iar PNG pe însuşi Gigi Becali. Dacă vor fi aleşi, este extrem de puţin probabil ca cei doi să-şi îndeplinească mandatul de europarlamentar. În cazul PIN, preşedintele acestei formaţiuni, Cozmin Guşă, a cedat prima poziţie de pe liste colegei sale Lavinia Şandru.

PSD - între Severin şi Puşcaş

Pesediştii au stabilit să se prezinte la alegerile pentru Parlamentul European cu o listă care conţine 48 de nume. Iniţial, ierarhia a fost alfabetică, urmând ca abia în septembrie să se decidă ordinea pe listă, în urma unei evaluări a activităţii candidaţilor pe timpul verii. Pentru primul loc pe listă se luptă Adrian Severin şi Vasile Puşcaş, însă surse din PSD acordă mai multe şanse primului.

Pentru celelalte locuri fruntaşe se vehiculează numele lui Ioan Mircea Paşcu, Adriana Ţicău, Corina Creştu, Alexandru Athanasiu sau Daciana Sârbu. La evaluarea din septembrie, pesediştii vor fi ajutaţi şi de reprezentanţi ai Partidului Socialist European. Social-democraţii şi-au fixat drept obiectiv obţinerea a cel puţin 12 mandate de deputaţi europeni, adică numărul prezent de reprezentanţi în Legislativul european.

PNL deschide lista cu Ungureanu

Fostul ministru de externe Mihai Răzvan Ungureanu va fi pe primul loc pe lista liberalilor la alegerile europene. Alături de el vor candida penelişti care îndeplinescu criteriile stabilite de Coaliţia pentru un Parlament Curat - Alegeri Europene. Pe lângă aceste criterii, candidaţii pentru funcţia de deputat european trebuie să îndeplinească şi condiţiile impuse de partid: vechime şi implicare politică.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite