Partidele de buzunar se foiesc sa-si gaseasca locul in viitorul Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidele extraparlamentare privesc cu ingrijorare inspre ziua de 28 noiembrie, data noii confruntari electorale. Rezultatele alegerilor locale au sporit si mai mult falia ce le desparte de

Partidele extraparlamentare privesc cu ingrijorare inspre ziua de 28 noiembrie, data noii confruntari electorale. Rezultatele alegerilor locale au sporit si mai mult falia ce le desparte de preferintele electoratului, aratandu-le foarte exact ca, singur, nici unul dintre ele nu intra in Parlament. De aceea, si aceasta zona e febrila, intr-o continua miscare spre a gasi solutii care sa cladeasca o trambulina miraculoasa care sa le trimita in Legislativ.
PUNR ar vrea cu PSD, dar si cu PNG
Generalul (r) Mircea Chelaru, presedintele PUNR, incearca sa priveasca lucrurile realist. "Intentiile sunt la noi, instrumentele de decizie apartin altora". Ultimul Consiliu National al formatiunii a decis sa propuna PSD sa colaboreze, poate si in virtutea amintirilor despre o vreme cand cele doua forte politice s-au aflat umar la umar (e drept ca omoplatul de azi al peuneristilor nu mai are taria de altadata). Adeptii unei asemenea cooperari spun ca PUNR urmareste cu atentie incercarile de curatire de corupti ce se petrec in PSD, ceea ce face sa se estompeze inca un obstacol in calea colaborarii. Ei considera ca PSD-ului i-ar prinde bine sa-si faca mai redutabila componenta nationala a platformei sale politice, inclusiv prin incorporarea ideilor la care subscrie PUNR, idei moderne, aflate departe de ceea ce partidul scria cu ani in urma pe frontispiciul sau. Alti membri ai conducerii PUNR cred ca ar fi benefica o alianta cu Partidul Noua Generatie (PNG), condus de Gigi Becali. Presedintele Chelaru spune ca acest lucru suna frumos, dar nu orice muzica e si sanatoasa. PNG cere nici mai mult, nici mai putin decat o fuziune, o absorbtie a PUNR in PNG, ceea ce ar echivala cu o a doua moarte politica a partidului. Din aceasta pricina, s-au imputinat (dar nu s-au obturat cu totul) canalele de discutie cu PNG, PUNR insa nu se afla in razboi cu partidul lui Becali. In aceste conditii, saptamana viitoare PUNR asteapta un semnal de la PSD si este convins ca lucrurile in ceea ce-i priveste se vor lamuri la congresul extraordinar al partidului de guvernamant din 27 august a.c. Tocmai de aceea, PUNR a stabilit pentru ziua imediat urmatoare (28 august) propriul sau congres extraordinar, care va decide, la randu-i, calea de urmat, dupa ce PSD se va fi pronuntat intr-un fel sau altul. Personal, generalul Chelaru doreste ca PUNR sa-si pastreze identitatea proprie si sa se pregateasca pentru scrutinul din 2008.
"Socialisti din toate partidele, uniti-va!" - un slogan falimentar
Framantari exista si in partea stanga a esichierului politic. Deputatul Ilie Neacsu, presedintele Partidului Socialist Unit (PSU), ne-a declarat ca deja s-au derulat doua randuri de negocieri cu Partidul Ecologist Roman (Cornel Protopopescu), Alianta Socialista (Constantin Rotaru) si PSD "Constantin Titel Petrescu" (Constantin Ionescu). Discutiile, fara a se fi incheiat cu rezultate palpabile, sunt totusi promitatoare, intrucat fiecare dintre aceste formatiuni intelege ca, mergand de una singura in batalia electorala, sansele de izbanda nu surad nici uneia. PSU a purtat discutii si cu PUNR, dar a ramas cu opinia ca acesta nu stie cu exactitate (in afara doctrinei sale nationale) in ce parte a esichierului politic se afla. Au avut loc intalniri si cu Partidul Noua Democratie, condus de Marian Enache, care n-au fost prea incurajatoare. Dupa parerea lui Ilie Neacsu, nici o alianta cu partidul organizat si diriguit de Petre Roman, Forta Democrata (FD), nu se arata a fi realizabila, intrucat, dupa parerea lui Neacsu, FD nu duce o politica de stanga.
PNTCD nu vrea sa se incurce cu Emil Constantinescu
PNTCD vrea ca alegerile generale sa adune sub umbrela partidului toate fractiunile crestin-democrate de pe esichierul politic. Dar asta numai dupa congresul din 7 august. "Voi propune ca prima masura revigorarea activitatii filialelor pentru ca altfel nu vom putea depasi pragul pentru a intra in Parlament si coagularea tuturor fractiunilor crestin-democrate", a precizat Gheorghe Ciuhandu. Cu toate acestea, viitorul nu se arata prea luminos deoarece discutiile preliminare cu Partidul Crestin Democrat au fost intrerupte pentru ca "pretentiile pe care le aveau nu le puteam onora", iar absorbtia Actiunii Populare nu se poate realiza "cata vreme Emil Constantinescu va face parte din acest proiect. Fostul presedinte nu aduce nimic in plus. Asa cum Victor Ciorbea a facut un pas in spate, mi se pare normal, din considerente de reciprocitate, ca si Emil Constantinescu sa faca acest lucru". Gheorghe Ciuhandu vrea sa discute cu liderii Aliantei D.A. daca vor dori sa colaboreze in cadrul "unei aliante anti-PSD si anti-PRM", fara ca PNTCD sa-si piarda identitatea in acest cadru". Presedintele interimar al PNTCD recunoaste faptul ca perioada pana la alegeri este extrem de scurta pentru o revigorare a partidului, dar spera ca revenirea dezertorilor si o activitate sustinuta vor readuce PNTCD in Parlament.
PNG nu mai discuta cu altii, din lipsa de timp
Vicepresedintele PNG, Paul Ghitiu, spune ca, dupa esecul negocierilor cu PUNR, partidul lui Gigi Becali nu va mai negocia cu nimeni fuziuni sau aliante electorale: "Am ajuns la concluzia ca este prea tarziu pentru asa ceva. Nu mai avem timp. Noi, ca partid tanar, suntem inca in faza de organizare, iar discutiile cu altii despre aliante si fuziuni ne-ar impiedica, acum, cand alegerile bat la usa, sa ducem cum trebuie la bun sfarsit acest proces". Ghitiu nu exclude intelegeri cu alte partide la nivelul filialelor, dar considera ca sansele de a parafa protocoale la nivel central tind catre zero.
Apelul Actiunii Populare, luat in seama doar de Bogdan Hossu
Apelul Actiunii Populare (AP) pentru constituirea unui pol de centru dreapta prin alierea partidelor de orientare crestin-democrata a ramas deocamdata fara ecou. Ideea colaborarii acestor partide s-a nascut la reuniunea Comitetului AP, doamna Zoe Petre fiind desemnata sa monitorizeze reactiile celor implicati. Primul raspuns a venit din partea PNTCD si este negativ. Conform spuselor doamnei Petre, "taranistii continua sa sustina ideea ca toate partidele de orientare crestin-democrata ar trebui sa se inscrie in PNTCD". Conducerea AP nu este optimista nici in ceea ce priveste pozitia Partidului Noua Generatie. "E greu de presupus un raspuns pozitiv, o colaborare, dupa ce domnul Gigi Becali i-a laudat in aceeasi fraza pe Ion Iliescu si pe Zelea Codreanu", explica Zoe Petre. Apelul AP a fost luat totusi in calcul de Uniunea Popular Crestina (UPC), asociatie condusa de Bogdan Hossu, lider al Cartel Alfa. Astazi, UPC a invitat la discutii toate cele opt formatiuni care isi asuma orientarea crestin-democrata si populara. Intalnirea are ca scop declarat stabilirea unei platforme politice comune pentru alegerile de la sfarsitul acestui an. Actiunea Populara, partid condus de fostul presedinte Emil Constantinescu, a aparut cu un an in urma. Prima sa participare la un scrutin electoral - localele din 6 iunie 2004 - i-au adus un scor sub 1%. Rezultate apropiate au obtinut si PNTCD si celelalte partide crestin-democrate. De aceea, o alianta le-ar putea ajuta sa ajunga in parlament. Partidul care va dicta unificarea ramane insa PNTCD. O pozitie prea rigida insa, care sa impuna absorbtia celorlalte partide, nu-i va aduce prea mult profit, avand in vedere ca nu e departe de scorul electoral obtinut de AP.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite