Partidele, de acord cu uninominalul într-un singur tur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii PNL, PSD, UDMR, PC şi ai minorităţilor naţionale au ajuns la un consens în ceea ce priveşte proiectul de introducere a votului uninominal. Comisia de cod electoral a

Reprezentanţii PNL, PSD, UDMR, PC şi ai minorităţilor naţionale au ajuns la un consens în ceea ce priveşte proiectul de introducere a votului uninominal.

Comisia de cod electoral a votat, ieri, cu doar două abţineri (ale PRM) principiile fundamentale şi majoritatea articolelor actului normativ.

De asemenea, listele suplimentare - declarate neconstituţionale de judecătorii CCR - au fost eliminate. În schimb, una dintre promisiunile pe care le făcuse premierul la asumarea răspunderii în parlament pe această lege, aceea a scăderii numărului de parlamentari, nu va putea fi îndeplinită.

Asta pentru că reprezentanţii PSD, PNL şi PD-L au acceptat propunerea UDMR ca norma de reprezentare să rămână cea actuală: 70.000 de locuitori pentru un mandat de deputat, respectiv 160.000 pentru un mandat de senator. Au rămas încă în discuţie articolele referitoare la pragul electoral şi la minorităţi.

Forma proiectului votat ieri păstrează în proporţie de aproximativ 90% textul redactat de Asociaţia Pro Democraţia şi adoptat tacit de Senat şi diferă substanţial de cel asupra căruia guvernul şi-a asumat răspunderea, declarat neconstituţional de Curte.

"Nu există, în momentul de faţă, niciun impediment ca această lege să fie votată la începutul lunii martie. Partidele politice vor dovedi voinţă politică în măsura în care vor reacţiona rapid în comisia parlamentară", a declarat Cristian Pârvulescu. (Bogdan Costache)

Principiile uninominalului

Conform celor adoptate, acest tip de scrutin se va desfăşura într-un singur tur, partidele vor putea
depune o singură candidatură într-un colegiu uninominal, iar mandatele vor fi distribuite după principiul proporţional.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite