Parlamentul vrea să îl trimită pe Ponta la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu au viziuni diferite despre reprezentarea la Consiliul European
Premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu au viziuni diferite despre reprezentarea la Consiliul European

Legislativul a adoptat, ieri, o declaraţie potrivit căreia premierul trebuie să prezinte poziţia României la Consiliul European din 28 iunie

Declaraţia privind prezenţa lui Victor Ponta la reuniunea europeană din 28 iunie a fost propusă de USL şi a fost aprobată cu 249 de voturi „pentru", 30 de voturi „împotrivă" şi două abţineri.  Rezultatul detaşat a fost posibil în condiţiile în care USL a negociat cu UDMR pentru voturile parlamentarilor Uniunii. La schimb, UDMR a obţinut păstrarea funcţiei de preşedinte al Radiodifuziunii Publice, deţinută în prezent de András Demeter.

Declaraţia votată de Parlament vizează partajarea atribuţiilor în cadrul Puterii Executive. Preşedintele ar urma să reprezinte România în materie de securitate militară şi în politica externă comună a UE. În schimb, prim-ministrul va reprezenta România în materie economică, socială, bugetară, sau aderarea la Schengen.


Parlamentul României trebuie să fie informat, în prealabil, asupra agendei fiecărui Consiliu European şi să stabilească un mandat de principiu. În prealabil, Parlamentul a respins hotărârea propusă de PDL potrivit căreia statul român va fi reprezentat în Consiliul European de către preşedinte României.

Ce valoare are declaraţia?

USL a evitat adoptarea unei hotărâri şi a preferat o declaraţie, pentru că hotărârea putea ajunge pe masa Curţii Constituţionale şi putea fi respinsă. Premierul Victor Ponta a declarat, după votul din Parlament, că doreşte să aibă o nouă întrevedere cu preşedintele Traian Băsescu pentru discuţii pe această temă.

Întrebat de jurnalişti dacă partidele care au votat în Parlament ca premierul să reprezinte România vor declanşa procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu în cazul în care acesta va refuza să accepte această decizie, Ponta a răspuns că nu îşi doreşte aşa ceva, dar că Parlamentul va stabili modul de reacţie.

Preşedintele Senatului, Vasile Blaga (PDL), a declarat, după votul din plen, că documentul nu este „opozabil" şefului statului, fiind o „jonglerie de doi lei". „Nu are nicio obligaţie (preşedintele - n.r.), dacă aţi citit foarte atentă proiectul de declaraţie. El este făcut în baza - pentru că nu poate fi făcut în baza Constituţiei - regulamentului comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului. Valoarea juridică este zero", a susţinut Blaga.

El a menţionat că declaraţia adoptată de Parlament are „caracter exclusiv politic". „Dacă doreau, era foarte simplu ca dânşii să propună un proiect de hotărâre a Parlamentului, dar ştiau că merge la Curtea Constituţională şi cade. E o jonglerie de doi lei", a mai afirmat Blaga.

"Parlamentul este depozitarul legitimităţii populare exprimate prin vot."
Victor Ponta (PSD) premierul României

"Documentul nu este opozabil şefului statului, fiind o jonglerie de doi lei."
Vasile Blaga (PDL) preşedintele Senatului

Istoricul conflictului

Premierul Victor Ponta a transmis Parlamentului, în data de 23 mai, o scrisoare prin care cerea tranşarea problemei referitoare la oficialul  care va reprezenta România la summitul din data de 28 iunie.Ponta a precizat că el şi preşedintele Traian Băsescu au poziţii divergente în ceea ce priveşte reprezentantul României la Consiliul European şi a subliniat că opinia sa este că România trebuie reprezentată de primul ministru.

Chiar dacă nu a adoptat o poziţie oficială, şeful statului a lăsat de înţeles că nu va renunţa la poziţia sa în cadrul reuniunii de la Bruxelles. Traian Băsescu a fost întrebat de jurnalişti, la finalul întâlnirii Consiliului European, din 23 mai, dacă îl vor vedea la reuniunea din 28 iunie. „De ce? Nu veniţi?", a răspuns Băsescu râzând.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite