UPDATE Bugetul a fost adoptat. Guvernul şi-a asumat răspunderea pe comasarea alegerilor. Opoziţia a depus moţiune de cenzură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camerele Parlamentului se reunesc în şedinţă comună
Camerele Parlamentului se reunesc în şedinţă comună

Camerele reunite ale Parlamentului au  votat bugetul de stat pe 2012, cu 239 de voturi "pentru" şi 168 de voturi "împotrivă". Tot astăzi, Guvernul şi-a asumat răspunderea pe comasarea alegerilor, demers taxat de Opoziţie cu o moţiune de cenzură.

UPDATE 13.00 Premierul Emil Boc şi liderii USL Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu au avut în plen un schimb dur de replici, Boc spunând că Ponta şi Tăriceanu sunt "demagogi", iar liderul PSD adresându-i-se premierului cu formula "tovarăşe Emil Bobu", subliniind că propunerile USL au fost ca Guvernul să taie banii daţi în campania electorală "primarilor penali" şi să-i dea oamenilor.

UPDATE 12.35 USL a depus moţiune de cenzură urmare a asumării răspunderii Guvernului pe comasarea alegerilor.

UPDATE 12.15 Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat, imediat după ce premierul Emil Boc şi-a asumat răspunderea pe legea pentru comsarea alegerilor, că Opoziţia depune astăzi moţiune de cenzură, iar dacă aceasta nu trece de Parlament, USL va contesta legea la Curtea Constituţională.

"Boc vorbeşte tot timpul, dar nu spune nimic niciodată. Ieri, Traian Băsescu vorbea la Cotroceni despre dorinţa de dialog cu Opoziţia, iar astăzi se vede ce înseamnă pentru PDL acest dialog: să se facă totul numai cum vor ei. Nu ne-au întrebat şi pe noi, nu s-au consultat şi nu au explicat populaţiei de ce este nevoie să amâne alegerile locale şi de ce este nevoie de acest gest total nedemocratic", a declarat Ponta, chestionat de ce parlamentarii PSD nu sunt în plen.

"PDL se gândeşte numai la binele propriu, cum să folosească banii publici în interesul propriu, cum să fure cât mai multe voturi", a mai spus Ponta.

UPDATE 11:40 Premierul Emil Boc a anunţat la Parlament care vor fi probele prin care jucedătorii vor promova de acum încolo. Potrivit noului proiect de lege pe care Emil Boc îl prezintă în Parlament, promovarea în funcţie de judecător la ICCJ se va face doar dacă cei care candidează îndeplinesc câteva condiţii. VEZI AICI

Totodată, Guvernul îşi va asuma în plen răspunderea pe legile privind comasarea alegerilor şi promovarea judecătorilor la ICCJ şi votul la legile bugetului.


Miercuri, Senatul a adoptat cele 48 de articole ale proiectul legii bugetului de stat pe anul 2012, inclusiv cele zece anexe ce fac parte integrantă din acesta.

Parlamentarii au acceptat doar două amendamente asumate de Comisiile de buget-finanţe din Camera Deputaţilor şi Senat.

Amendamentul adus articolului 4 vizează o redistribuire de fonduri în ce priveşte sumele alocate din TVA pentru bugetele locale iar cel la articolul 21 - majorarea sumei ce va fi utilizată de MAI pentru constituirea stocurilor de apă grea şi uraniu.

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, Doina Pârcălabu, a declarat miercuri că bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2012 este construit în aşa fel încât să fie asigurată plata pensiilor pentru cei 4,761 milioane de pensionari aflaţi în evidenţa Casei Naţionale de Pensii, din care 159.000 reprezintă pensionarii ce se află în evidenţa caselor de pensii sectoriale.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, că deputaţii şi senatorii USL nu vor participa la şedinţa Parlamentului de joi, în care Guvernul îşi va angaja răspunderea pentru proiectele de lege privind comasarea alegerilor şi numirea judecătorilor la ÎCCJ.

Guvernul a adoptat, luni, proiectele de legi privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare şi promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) şi a decis să promoveze actele normative prin angajarea răspunderii în Parlament.

USL a anunţat că va depune moţiune de cenzură. Aceasta poate fi depusă până sâmbătă, urmând ca în data de 19 decembrie să fie citită în plen, iar în 22 decembrie să fie dezbătută.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite