Emil Boc, la sesiunea extraordinară: Nu am venit să promit nici măriri de salarii, nici de pensii, pentru că asta nu se poate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul se reuneste in sesiune extraordinara la această oră pentru a dezbate situaţia politică, socială şi economică a ţării.

UPDATE 17:00 Emil Boc a luat din nou cuvântul în plen: "Merită să punem țara în instabilitate și să facem alegeri cu două luni mai devreme? Eu mi-am asumat nepopularitatea și să fiu acela ce primește nemulțumirea oamenilor. Nu am venit în această funcție să candidez la un concurs de popularitate. Nu am venit să promit azi nici măriri de salarii, nici de pensii, nici de alocații, pentru că asta nu se poate".

UPDATE 16:40 Elena Udrea a vorbit despre preocupările oamenilor din stradă: ziua de mâine și lipsa încrederii în politicieni.

”Guvernul a reușit să pună centura de siguranță peste România. Acest Guvern a luat măsurile grele la timp, a reușit să aducă creșteri în 2011 și să le va menține și în 2012, iar acest lucru se va simți în buzunarele oamenilor”, a mai spus Udrea.

În timpul discursului ministrului Turismului, opoziția a părăsit sala de plen.

Baconschi: Pe blog mi-am exprimat dezaprobarea faţă de violenţă. Sunt marcat de mineriade. Era să fiu linşat de forţele "extra regale"

UPDATE 16:25 Prim-vicepreședintele PDL Roberta Anastase prezintă rezultatele unor sondaje de opinie care arată nemulțumirea populației față de clasa politică și acuză Opoziția ca în ultimii ani a avut doar un discurs politic, fără să ofere și soluții economice. "Noi am făcut economie și nu politică", a spus președintele Camerei Deputaților.

UPDATE 16:15 Vicepreședintele Senatului, Cristian Diaconescu, le mulțumește liderilor USL că au făcut clarificari cu privire la sesizările făcute la Parlamentul European spunând că se bucură că "lupta politică va ramane în România".

UPDATE 16:10 Adrian Năstase a ironizat luni decizia premierului Emil Boc de a-l demite pe ministrul de Externe Teodor Baconschi, subliniind că USL a cerut demiterea ministrului de Interne, Traian Igaș.

"Noi am cerut demiterea ministrului de Interne, nu a ministrului de Externe. Poate a fost o inabilitate din partea noastră de a nu fi explicat suficient aceste lucruri", a comentat fostul prim ministru, în prezent președintele Consiliul Național al PSD.

Reacţii la demiterea lui Baconschi: "O mişcare de imagine care nu va avea niciun fel de impact"

UPDATE 15:22 Varujan Pambuccian (minorități): "Este bine că parlamentul redevine ceea ce trebuie să fie(..) Grupul nostru a cerut ca România să fie republică parlamentara, sper că acest lucru va veni. (...) Noi am susținut toate guvernele, dar niciodată nu am fost la guvernare, de aceea multe dintre ideile noastre nu au răzbătut".

UPDATE 15:20 Gabriel Oprea (UNPR): "Poate că anumite lucruri puteau fi făcute mai bine, dar numai cine nu muncește nu greșește. (...) Soluția UNPR este dialogul responsabil între Guvern și partide, între Guvern și societate, focalizat pe ce vor oamenii".

UPDATE 15:17 Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a spus că dialogul trebuie să rămână instituționalizat, iar responsabilitatea se împarte între Putere și Opoziție.

"Mulți au spus în aceste zile că soarta anticipatelor stă în mâinile UDMR, poate că este așa, așa a fost și în trecut, de fiecare dată am dovedit responsabilitate. Să nu așteptați de la noi să punem în dificultate stabilitatea economică, politică, sau țara", a anunțat liderul UDMR.

"Responsabilitatea noastră este să nu lăsăm cale liberă demagogiei, forțelor anti-sistem. Nu putem accepta să demisioneze toată lumea, să dăm liber forțelor naționaliste, să punem în pericol ceea ce am construit cu greu, toată lumea", a adăugat el.

UPDATE 15:15 Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat pe un ton foarte ridicat, luni, la şedinţa comună a celor două Camere reunite în sesiune extraordinară, că România are nevoie de alegeri anticipate prezidenţiale şi parlamentare în cel mai scurt timp.

"România are nevoie de soluţia radicală - alegeri anticipate pezidenţiale şi parlamentare în cel mai scurt timp. Nu e o chestiune de proceduri, ci de voinţă politică, de evaluare a situaţiei, căreia trebuie să-i daţi un răspuns. Deci, domnule prim-ministru, dincolo de bunele dumneavoastră intenţii, noi propunem această soluţie: vrem să ştim răspunsul dumneavoastră. Cei din stradă contează? Da sau nu? Facem sau nu alegeri anticipate?", a spus Antonescu.

"Avem o singură soluţie democratică, soluţia cea mai morală, cea mai puţin costisitoare. Da, sunt de acord: prelungirea stării de tensiune în societate afectează economia. Haideţi să-i punem capăt. Nu aveţi decât două posibilităţi: cu jandarmii sau cu urnele. Propunem urnele", a mai spus Antonescu.

Igaş: Eu zic că Baconschi şi-a făcut datoria ca ministru, dar cel care ia decizia este premierul

UPDATE 15:12 Preşedintele PSD, Victor Ponta, a pledat, în timpul discursului său din Parlament, pentru organizarea de alegeri anticipate, susţinând că organizarea lor reprezintă o soluţie foarte simplă şi democratică.

"Soluţia este foarte simplă - un pact politic între cei toţi prezenţi aici, prin care spunem că suntem de acord să renunţăm la continuarea mandatului nostru de parlamentar şi să ne prezentăm în faţa oamenilor, pentru ca ei să decidă cine să-i reprezinte sau nu în Parlament. Toţi parlamentarii USL, sau cei care vor să rămână alături de USL, sunt gata să meargă în faţa oamenilor pentru a cere un vot de încredere sau, dimpotrivă, un vot de sancţiune. Dacă dumneavoastră aveţi acelaşi curaj şi aceeaşi responsabilitate, putem s-o facem şi mâine, de ziua Unirii, a unirii acestor parlamentari care stau în scaune cu oamenii care stau afară şi care ne cer să fim la fel ca ei. Vreau să vă asigur că nu mai este loc de paşi înapoi. Parlamentarii USL nu vor mai fi, din februarie, înapoi, în bănci, cuminţi, ascultând din nou aceleaşi discursuri şi fiind obligaţi să voteze sau să nu voteze aceleaşi angajări de răspundere. E momentul în care putem să arătăm dacă suntem altfel decât cum spun oamenii despre noi sau dacă unii ţin mai mult la scaun decât ţin la demnitatea şi la responsabilitatea faţă de cei care i-au ales", a declarat Victor Ponta.

UPDATE 15:11 Victor Ponta îi cere premierului Emil Boc să îi dea afara pe revoluționarii aflați la balconul sălii de plen și care huiduie. Totodata, el îi cere acestuia să nu le dea banii luați înapoi. "Dacă îi dați dumneavoastră, o să îi iau eu", a spus premierul desemnat al USL.

UPDATE 15:10 "Nu pot decât să fiu de acord cu decizia de revocare din funcție a ministrului de Externe, Teodor Baconschi. Dar este prea târziu și mult prea puțin", a spus Ponta când i-a venit rândul la microfon.

UPDATE 15:05 În timp ce la microfonul plenului vorbeau Victor Ponta și Crin Antonescu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, au plecat, luni, din sala de plen, mergând să mănânce.

UPDATE 14.54 Discursul prim-ministrului Emil Boc în Parlament, luni, în prima zi a sesiunii extraordinare, a fost primit cu scandări precum "Demisia!", "Pleacă!" de parlamentarii USL din plen.

Parlamentarii USL au pigmentat cu scandări de genul "Demisia, demisia!" şi "Pleacă!" discursul premierului Boc.

La finalul intervenţiei premierului, parlamentarii USL au scandat de mai multe ori, în cor, "Demisia, demisia!".

De asemenea, unele dintre afirmaţiile lui Boc au fost întâmpinate cu vociferări de către unii parlamentari USL.

Când premierul a spus: "Ce îşi doresc românii astăzi?", câţiva parlamentari USL au replicat: "De unde ştii tu?", "Să pleci, demisia!".

Baconschi a fost demis pentru declaraţiile dure la adresa protestatarilor

UPDATE 14.45 Premierul Emil Boc a propus Parlamentului un pact pe 2012 pentru menţinerea stabilităţii economice şi politice, arătând că această stabilitate este soluţia pentru ca România să îşi păstreze credibilitatea externă.

El a arătat că actualul mod de a face politică nu mai poate fi acceptat pentru "anii pe care îi avem în faţă de criză economică".

"Clasa politică din ultimii 20 ani s-a concentrat pe o singură modalitate de lucru: confruntare, unii să dispară, ceilalţi să ia puterea. Nu cred că este un mod de a face politică specific anilor pe care îi avem în faţă de criză economică. Cred că este un moment în care putem schimba cursul politicii în România, de la confruntare la competiţie în interes naţional. Vă invit ca, astăzi, soluţiile care ne unesc şi nu ne dezbină să fie acelea care să conducă mai departe România spre ceea ce înseamnă viitorul ei. Stabilitate avem, depinde de noi să nu o compromitem", a spus Boc, în plenul Parlamentului.

UPDATE 14.22 În finalul discursului susţinut în Parlament, şeful Guvernului a arătat că, în aceste zile, reacţia politicienilor nu a fost întotdeauna cea mai potrivită şi că regretă sincer "derapajele şi stângăciile verbale" ale unor colegi ai săi la adresa protestatarilor, precizând că doreşte să transmită acestora scuze publice.

Baconschi a fost demis de la Ministerul de Externe

"Vreau de asemenea să ştiţi că, pe această linie, am luat decizia de revocare din funcţie a ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, şi am înaintat preşedintelui României propunerea de revocare din funcţie pentru declaraţiile făcute", a spus Boc. Citeşte mai multe AICI

UPDATE 14. 10  Premierul Emil Boc a comparat în Parlament situaţia lăsată de fosta guvernare cu o casă al cărei gard arăta bine dar când intrai înăuntru observai că stă să se prăbuşească. "Lucrurile erau ruginite şi ne întrebam cât mai rezistă. Am fost nevoiţi să luăm măsuri pentru că venea furtuna", le-a mai spus premierul senatorilor şi deputaţilor. 

Discursul lui Boc a provocat rumoare în tabăra opoziţiei, unii dintre adversarii premierului Boc strigându-i chiar din sală premierului că nu are dreptate în diverse chestiuni pe care le-a zis de la tribuna Parlamentului.

UPDATE 14.00 Parlamentul a aprobat, luni, ca, la dezbaterile privind situaţia economică, politică şi socială, Guvernul să aibă la dispoziţie 60 de minute, iar grupurile parlamentare 170 de minute.

Astfel, parlamentarii PDL vor vorbi 56 minute, cei ai PSD 44 minute, PNL - 28 minute, UDMR - 21 minute, grupul progresist - 11 minute, minorităţile naţionale - 6 minute, iar deputaţii independenţi fără apartenenţă politică - 2 minute.

Timpul dezbaterilor a fost aprobat de plenul Parlamentului.

UPDATE 13.35 Mircea Geoană a cerut ca preşedintele Traian Băsescu să se adreseze Parlamentului.

UPDATE 13.25 Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a fost sărbătorit, luni, în grupul parlamentar de ziua sa de naştere, deşi el declara că a anulat evenimentul.

Deputaţii democraţi-liberali au venit înainte de şedinţa de plen în sala grupului parlamentar şi au ciocnit un pahar de vin şi au mâncat prăjituri şi pateuri pregătite cu această ocazie.

image

UPDATE 13.15 Mai multe zeci de persoane vor asista de la balcoanele din sala de plen la dezbaterile care vor avea loc, luni, în Parlament, privind situaţia economică, socială şi politcă, solicitarea de acces fiind formulată, potrivit staff-ului tehnnic, de către grupul PDL.

Astfel, grupul democrat-liberal a solicitat ca un număr de 168 de persoane să asiste la lucrările plenului reunit, în condiţiile în care la balcoanele din sala de plen există doar 164 de locuri disponibile.

Cu două ore înainte de ora începerii şedinţei, invitaţii, în majoritate persoane în vârstă, sosiseră deja la Parlament, aşteptând pe fotoliile de la bufetul Camerei Deputaţilor să li se permită accesul în sala plenului.

Sesiunea extraordinară a fost convocată la solicitarea grupurilor PSD şi PNL, în contextul manifestaţiilor din stradă. Parlamentarii Opoziţiei speră să obţină în această sesiune extraordinară demisia Guvernului Boc, dar si organizarea de alegeri anticipate, în timp ce puterea doreşte ca în Parlament să se găsească soluţii pentru detensionarea situaţiei din ţară.

USL a solicitat organizarea unei sesiuni extraordinare pentru dezbaterea situatiei actuale a tarii in contextul protestelor din strada, acesta fiind si singurul lucru convenit la intalnirea opozitiei cu reprezentantii puterii de saptamana trecuta.

Organizarea sesiunii extraordinare a fost, ulterior, concretizata printr-o decizie a Birourilor permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului, care a aprobat convocarea senatorilor si deputatilor luni pentru a dezbate situatia politica, sociala si economica a Romaniei si marti pentru a celebra Mica Unire.


Desfasurarea dezbaterii de la sesiunea parlamentara extraordinara de luni, privind situatia politica actuala, va fi una similara celei de la motiuni: premierul Emil Boc va avea un punct de vedere, iar grupurile parlamentare isi vor exprima ulterior pozitiile.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite