Parlamentul răspunde fiscal în faţa FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleşii i-au dat raportul şefului FMI, Dominique Strauss-Kahn
Aleşii i-au dat raportul şefului FMI, Dominique Strauss-Kahn

Deputaţii au adoptat ieri Legea responsabilităţii fiscale, chiar în ziua în care şeful Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, s-a adresat Parlamentului.

Actul normativ aprobat de Camera Deputaţilor făce parte din restanţele pe care România le are faţă de FMI, acesta fiind şi principalul argument pe care democrat-liberalii l-au invocat pentru a impune dezbaterea legii în regim de urgenţă, exact în ziua în care şeful FMI se afla în vizită la Bucureşti.

Odată adoptată, legea poate fi trimisă spre promulgare preşedintelui Traian Băsescu. Actul normativ a fost votat cu o majoritate de 135 voturi „pentru", 97 voturi „împotrivă" şi o abţinere. Reprezentanţii PSD şi PNL au criticat graba cu care a fost introdusă legea pe agenda plenului şi au susţinut că acest proiect este un „masacru legislativ".

Legea reglementează procedurile de elaborare a bugetelor multianuale, stabilind limite privind rectificările bugetare efectuate în cursul anului, regulile fiscale privind cheltuielile totale, cheltuielile de personal şi deficitul bugetar. Actul normativ mai stabileşte înfiinţarea Consiliului fiscal, abilitat să facă o analiză independentă şi de specialitate a prognozelor macroeconomice şi bugetare.

Încă de la începutul anului, autorităţile române s-au angajat în faţa FMI ca legea responsabilităţii fiscale să fie adoptată de Legislativ până la sfârşitul lunii martie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite