Parlamentul, suspendat până la Congresul PDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Democrat-liberalii sunt  ocupaţi cu alegerile interne şi nu mai asigură cvorumul necesar. Conducerea Camerei a eliminat din program şedinţa de vot final, după ce în ultimele săptămâni deputaţii PDL nu au fost prezenţi. Senatorii PDL nu au sprijinit nici ei Guvernul.

Propunerea de renunţare la şedinţa de vot final, acceptată de Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, a venit de la liderul grupului minorităţilor, Varujan Pambuccian . "Din motive absolut practice şi realiste, vă rog ca săptămâna viitoare să nu avem vot final", a cerut Pambuccian, potrivit stenogramei Biroului Permanent de săptămâna trecută. Iniţial, vicepreşedintele Camerei, Ioan Oltean (PDL), se face că nu înţelege motivaţia partenerului de Coaliţie:

"În fine, dacă aşa vreţi, dar noi nu am avut vot final nici săptămâna aceasta". Totuşi, acceptă în cele din urmă. "În principiu se acceptă, ne însuşim această propunere", răspunde Oltean. Conducerea Camerei nu a făcut decât să oficializeze o stare de fapt. Potrivit datelor existente pe site-ul instituţiei, ultima şedinţă de vot final care s-a ţinut efectiv a avut loc la 19 aprilie. De fiecare dată, fie nu a fost cvorum de şedinţă, fie deputaţii majorităţii nu erau suficienţi pentru a asigura adoptarea unei legi în forma dorită de PDL.

La Senat, unde diferenţa dintre Putere şi Opoziţie este de numai doi parlamentari, au avut loc voturi finale, dar, de multe ori, s-au lăsat cu surprize neplăcute pentru Putere. O parte dintre senatorii PDL au lipsit în momente importante, lăsându-şi colegii în minoritate.

Rateurile PDL

În aceste condiţii, rateurile Coaliţiei aflate la Putere s-au înmulţit. Aşa s-a întâmplat cu cererea preşedintelui Traian Băsescu de reexaminare a legii privind scăderea TVA-ului la alimente de la 24 la 5 la sută. Senatul a respins solicitarea preşedintelui de a păstra actuala cotă de 24 la sută, în condiţiile în care o parte dintre senatorii PDL s-au fofilat de la şedinţă.

Emil Boc a promis solemn remedierea situaţiei la Camera Deputaţilor, for decizional. Din 28 martie, când a ajuns la Cameră, cererea preşedintelui a fost plimbată între plen şi Comisia de buget. Săptămâna trecută , solicitarea a revenit la comisie, pe motiv că fusese trimisă plenului fără respectarea procedurii de reexaminare. Dincolo de controversa de tehnică legislativă, măsura nici nu putea trece de plen din cauza absenţelor şi a faptului că mulţi deputaţi nu vor să-şi asume o măsură nepopulară.

Apel pentru „salvarea" primăriilor portocalii

În ciuda Opoziţiei Guvernului, senatorii au adoptat şi o iniţiativă legislativă prin care se propune scăderea impozitului pe venit de la 16 la sută la 13 la sută pentru salarii şi pensii. Senatul a respins şi proiectul de lege privind disponibilizările din Ministerul Administraţiei şi Internelor, tot pe fondul absenţelor din PDL.  Legea a ajuns la Cameră, dar a fost adoptată doar pe articole, votul final fiind amânat tocmai pentru săptămâna care începe astăzi ( dar, ulterior, conducerea Camerei a decis că nu va fi şedinţă de vot final).

Tot din lipsă de cvorum, PDL nu  reuşit să adopte la Cameră legea propusă de prefectul Capitalei privind soarta câinilor fără stăpân. Deputaţii PDL care totuşi au venit la lucru au îndurat zadarnic ameninţările protestatarilor din stradă ("Vă eutanasiem la vot!") şi acuzaţiile Opoziţiei că Puterea ar urmări să câştige bani din afacerea eutanasierii câinilor.

O altă iniţiativă extrem de importantă pentru soarta PDL în 2012, proiectul privind alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, a fost respinsă de Senat. După toate aceste experienţe, Emil Boc a pus presiune pe colegii săi să nu repete scenariul şi la Camera Deputaţilor. Boc le-a spus, ieri, membrilor PDL Bucureşti că adoptarea proiectului  trebuie să devină o prioritate a partidului. O asemenea lege ar permite PDL să-şi consolideze actualele primării, iar acest lucru ar duce la câştigarea unui procent de 20-30% la alegerile locale.

Ce spune Regulamentul

Potrivit regulamentelor, şedinţele de vot final pot avea loc doar dacă este cvorum. La Camera Deputaţilor trebuie să fie prezenţi 167 de parlamentari, iar la Senat 69. Coaliţia de guvernare are 179 de deputaţi şi 69 de senatori. Şedinţele dedicate votului pe articole pot avea loc fără respectarea acestei reguli.

Boc a dat examen în faţa lui Udrea

Elena Udrea, şefa PDL Bucureşti   Foto: M. Iliescu

Preşedintele PDL, Emil Boc, şi-a prezentat ieri moţiunea cu care candidează pentru un nou mandat la şefia partidului în faţa democrat-liberalilor din Capitală. Reuniunea a fost organizată de Elena Udrea, şefa PDL  Bucureşti, şi a prilejuit o „luptă dură"  cu televiziunile mogulilor, aflate pe  hol, în afara sălii de şedinţă.
„Realitatea nu este ceea ce se vede la Antena 1, Antena 3 sau Realitatea TV este şi o realitate favorabilă dacă va fi păstrată echipa, parteneriatul cu Traian Băsescu şi câştigarea alegerilor locale", a mai spus Boc, potrivit înregistrărilor obţinute de televiziunile menţionate. De altfel, tema mogulilor a revenit şi în vorbele Elenei Udrea, captate de aceleaşi posturi: "Crapă Antena de ciudă că nu a intrat la şedinţă". Finalul reuniunii i-a prilejuit lui Emil Boc să apară în faţa camerelor de luat vederi, flancat de Elena Udrea şi de Anca Boagiu. Şefa PDL Bucureşti a explicat şi de ce şedinţa s-a ţinut cu uşile închise: trebuiau discutate "oareşce tensiuni" doar între membrii partidului. De cealaltă parte a baricadei, aflat în campanie în fieful său, la Oradea, contracandidatul lui Boc, Vasile Blaga, a dat o replică adversarilor săi, care l-au acuzat că este susţinut de televiziunile mogulilor.

image

„Unde erau ei în perioada 2001-2004, când domnul Năstase lansa tezele de la Snagov pentru destructurarea Partidului Democrat? Mai fac şi câte-o glumă, că eram doar vreo cinci - şase oameni în curte la Modrogan şi câinele Vasile. Păcat că Vasile a murit fără să-şi scrie memoriile, că avea ce spune", a afirmat Blaga. El a evitat însă să o nominalizeze pe Elena Udrea, cea care lansase acuzaţia şi care în perioada menţionată nu era membru PD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite