Parlamentul, mai puternic ca oricând

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua sesiune parlamentară a debutat într-un context politic fără precedent în România. Preşedintele este ameninţat cu suspendarea de către opoziţie, liberalii înclină şi ei să-şi

Noua sesiune parlamentară a debutat într-un context politic fără precedent în România. Preşedintele este ameninţat cu suspendarea de către opoziţie, liberalii înclină şi ei să-şi regleze conturile cu şeful statului, iar guvernul, devenit minoritar, nu este deloc sigur că va supravieţui unei moţiuni de cenzură. Practic, stabilitatea politică din ţară depinde exclusiv de negocierile dintre grupurile parlamentare. Într-unul dintre scenariile posibile, PSD, PRM şi PC mai au nevoie doar de voturile a şapte senatori şi/sau deputaţi pentru a-l trimite pe Traian Băsescu în faţa poporului, să-şi recâştige legitimitatea. Dacă lucrurile ar lua o asemenea turnură, PD ar rupe mai mult ca sigur relaţiile cu PNL, ar părăsi guvernul, iar Călin Popescu Tăriceanu s-ar vedea nevoit să încheie o înţelegere cu social-democraţii şi conservatorii pentru a-şi duce mandatul până la capăt. Liberalii nu se grăbesc însă. În joc rămâne, printre altele, şi brandul "Alianţa D.A.", cu toate că din această structură nu a mai rămas decât numele. Alianţa strânge totuşi multe opţiuni de vot în sondaje.

Pe de altă parte, premierul mizează şi pe modificarea în parlament a Legii referendumului, în sensul reducerii majorităţii necesare demiterii preşedintelui, de la majoritatea alegătorilor înscrişi pe listele electorale, la majoritatea voturilor exprimate. Orice este posibil, dar, până la deznodământ, nervii aleşilor noştri vor fi întinşi la maximum. În plus, necesitatea organizării alegerilor pentru desemnarea reprezentanţilor României în Parlamentul European poate zădărnici numeroase planuri.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite