Parlamentul nu-i dă verde lui Băsescu pentru referendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul îl ţine în şah pe preşedintele Traian Băsescu în chestiunea referendumului privind introducerea votului uninominal. După mai bine de patru ore de dezbateri, controverse, pauze

Parlamentul îl ţine în şah pe preşedintele Traian Băsescu în chestiunea referendumului privind introducerea votului uninominal. După mai bine de patru ore de dezbateri, controverse, pauze de consultări şi câteva runde de vot, hotărârea care aviza cererea şefului statului nu a reuşit să adune toate cele 235 de opţiuni necesare adoptării. Documentul va fi returnat Birourilor Permanente, pentru a fi redactat într-o nouă formă. Potrivit legislaţiei în vigoare, Traian Băsescu nu poate emite decretul de organizare a referendumului, fără să aibă punctul de vedere al parlamentului, fie el şi negativ. Este a doua lovitură pe care Legislativul i-o aplică lui Băsescu, după ce miercuri a decis înfiinţarea unei comisii care să ancheteze acuzaţiile de încălcare a Constituţiei, condusă de liderul conservator, Dan Voiculescu.

Trei sesiuni de vot le-au fost necesare senatorilor şi deputaţilor pentru a decide, în cele din urmă, retrimiterea documentului pentru rescriere la Birourile Permanente. După ce "catalogul" a fost strigat de mai multe ori, Olteanu a constatat că textul în discuţie a întrunit doar 233 de voturi, din cele 234 necesare adoptării.

Ceartă pe Constituţie

Pesediştii, prin vocea senatorului Şerban Nicolae, au semnalat un existenţa unui conflict între Constituţie şi Legea referendumului. "Raportându-ne la dispoziţiile legii, hotărârea nu a putut fi adoptată, fiind insuficient numărul de voturi <> , faţă de numărul de deputaţi şi senatori. Raportându-ne la prevederile Constituţiei, propunerea este adoptată, pentru că a întrunit majoritarea deputaţilor şi senatorilor prezenţi din fiecare Cameră", a explicat social-democratul.

Conducerile celor două Camere vor lua în discuţie, săptămâna viitoare, un nou proiect de hotărâre referitor la solicitarea lui Băsescu, pe care să-l supună din nou votului, într-o nouă şedinţă comună. Până atunci, susţin mai mulţi jurişti, Băsescu nu poate semna decretul de organizare a referendumului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite