Parlamentul îl trimite pe Ponta la Consiliul European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul a adoptat cu 249 de voturi "pentru", 30 de voturi "împotrivă" şi două abţineri, declaraţia propusă de USL, potrivit căreia primul-ministru trebuie să prezinte poziţia României la lucrările Consiliului European din 28 iunie.

UPDATE Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat,întrebat dacă premierul şi preşedintele ar trebui să aibă o întrevedere după adoptarea de către Parlament a unei declaraţii politice privind Consiliul European, că "o întâlnire între un preşedinte şi un premier al unei ţări sunt binevenite".

UPDATE Premierul Victor Ponta a declarat, după votul din Parlament privind nivelul de reprezentare a României la UE, că doreşte să aibă o nouă întrevedere cu preşedintele Traian Băsescu pentru discuţii pe această temă.

"Eu îmi doresc aşa ceva, îl voi...evident că vom avea o asemenea discuţie şi punctul meu de vedere este cel exprimat astăzi", a declarat premierul.

UPDATE Fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, că votul Parlamentului privind reprezentarea României la Consiliul European este un semn că echilibrul puterilor în stat funcţionează în România.

"Vreau să vă explic foarte clar că există un principiu fundamental care funcţionează în toate democraţiile parlamentare, şi anume acela de control şi echilibru reciproc al puterilor în stat. Echilibrul puterilor în stat şi controlul lor este, în cazul nostru, exercitat de Parlament asupra Guvernului, după cum Guvernul are atuurile şi atribuţiile lui care îi conferă un rol predominant pe latura executivă. Din păcate, Constituţia României are o lacună majoră, pentru că lasă unul din factorii Executivului oricărui control instituţional, şi acesta este preşedintele", a spus Tăriceanu.

UPDATE 18.00 Potrivit proiectului de declaraţie propus de USL, "Parlamentul României trebuie să fie informat, în prealabil, asupra agendei Consiliului European şi să stabilească un mandat de principiu cu privire la ceea ce va susţine reprezentantul României; Parlamentul României trebuie să fie informat, după fiecare Consiliu European, cu privire la deciziile adoptate".

UPDATE Guvernul consideră că este constituţional şi funcţional ca România să fie reprezentată de către primul-ministru la şedinţele Consiliului European la care sunt discutate teme economice şi de către preşedintele ţării doar la reuniunile dedicate problemelor de politică externă şi securitate militară.

În declaraţia pe care premierul Victor Ponta o va susţine în plenul Parlamentului, Guvernul adresează o propunere "în trei paşi", cu scopul de a se stabili în forul legislativ un mod constituţional şi funcţional de dialog, conlucrare şi reprezentare a României în domeniul afacerilor europene.

Astfel, Guvernul arată că Parlamentul trebuie să fie informat în prealabil cu privire la agenda Consiliului European, urmând să stabilească un mandat de principiu cu privire la ceea ce va susţine reprezentantul României, şi va fi informat după fiecare Consiliu European cu privire la deciziile adoptate.

În ceea ce priveşte partajarea atribuţiilor în cadrul Executivului în domeniul afacerilor europene, Guvernul susţine că în materie de politică militară şi de securitate militară, precum şi în politica externă comună a Uniunii Europene, este constituţional şi funcţional ca preşedintele României să aibă precădere în a reprezenta România, dar că în materie economică, socială, bugetară, referitoare la fondurile europene, aderarea la Schengen, precum şi în alte aspecte executive este constituţional şi funcţional ca primul-ministru să aibă precădere în a reprezenta România.

UPDATE 15.45 Parlamentul are dreptul să se pronunţe în privinţa reprezentării României la Uniunea Europeană, deoarece este instituţia fundamentală care reprezintă cel mai mult interesele tuturor cetăţenilor, iar decizia Legislativului nu poate fi ignorată sau sfidată, a declarat premierul Victor Ponta.

"Preşedintele este ales doar de o parte dintre cetăţeni, ceilalţi nu l-au votat, Guvernul reflectă doar sprijinul majorităţii, iar Parlamentul este singura instituţie care reprezintă cu adevărat toţi cetăţenii României. Nu cred că cineva, într-un sistem democratic, poate să ignore sau să sfideze o decizie a Parlamentului", a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că propune, în declaraţia sa din plenul Parlamentului, o separare clară a atribuţiilor preşedintelui de cele ale premierului, menţionând că nu a discutat cu şeful statului, dar va discuta, dacă Traian Băsescu va fi de acord.

Ponta a spus că propune, în declaraţia sa din plenul Parlamentului, o separare clară a atribuţiilor preşedintelui de cele ale premierului.
"Aşa este constituţional, aşa este funcţional, nu să excludem, ci să împărţim atribuţiile. Nu am discutat cu Traian Băsescu pe acest subiect, o să discut dacă şi el va fi de acord", a spus Ponta.
Premierul a afirmat că a discutat cu grupurile parlamentare UNPR, UDMR şi al minorităţilor naţionale pe tema declaraţiei pe care o va susţine în Parlament privind reprezentarea României la organismele europene.

"Am discutat şi cu grupul UNPR şi cu grupul UDMR şi cu grupul minorităţilor naţionale pentru că azi am de ţinut o declaraţie importantă în Parlament. Era normal să discut cu toate grupurile politice. Cu cei de la PDL nu am reuşit, dar aş fi discutat şi cu dânşii", a spus Ponta.
El a precizat că discuţiile cu UNPR, UDMR şi minorităţi au avut loc la invitaţia sa.

Prezentarea lui Ponta

Ponta a spus că nu a cerut garanţii că va fi sprijinit de grupurile parlamentare, ci i-a informat pe reprezentanţii acestora că va prezenta în plen punctele de vedere ale Guvernului pe cele cinci teme principale aflate pe agenda europeană care privesc România: aderarea la spaţiul Schengen, MCV, gradul şi capacitatea de absorbţie a fondurilor europene, punctul de vedere al României pe bugetul 2014-2020, dezbaterea europenă privind adăugarea la Tratatul de guvernaţă a pactului creştere economică.
Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, a anunţat că au fost convocate, la ora transmiterii acestei ştiri, comisiile parlamentare reunite pentru afaceri europene, care să elaboreze proiectul de declaraţie privind reprezentarea la Consiliul European.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că faptul că Preşedinţia este singura instituţie care s-a ocupat în ultimii ani de temele de interes la nivel european pentru România a reprezentat o "malformaţie constituţională".
Actuala putere ar putea declanşa procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Băsescu dacă acesta nu va accepta un eventual mandat al Parlamentului acordat premierului Ponta de reprezentare la Bruxelles, şeful Guvernului spunând că nu doreşte acest lucru, dar nici nu exclude scenariul.
Preşedintele Traian Băsescu le-a răspuns ziariştilor care l-au întrebat, în 23 mai, la Bruxelles, dacă se vor vedea la următorul Consiliu European, din 28 iunie: "De ce? Nu veniţi?".
Preşedintele Băsescu a fost întrebat de jurnalişti, în conferinţa de presă de la finalul reuniunii informale a Consiliului European, dacă îl vor vedea la reuniunea din 28 iunie. "De ce? Nu veniţi?", a răspuns Băsescu, râzând.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite