Parlamentul a demis conducerea societatilor de Radio si TV

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul a indeplinit formalitatea demiterii conducerilor societatilor publice de radio si televiziune votand ieri, cu o majoritate lejera, respingerea Rapoartelor de activitate si a Conturilor de

Parlamentul a indeplinit formalitatea demiterii conducerilor societatilor publice de radio si televiziune votand ieri, cu o majoritate lejera, respingerea Rapoartelor de activitate si a Conturilor de executie bugetara ale SRR si SRTv pe 2004. De fapt, Legislativul a inregistrat o premiera, optand pentru o dubla revocare a mandatelor membrilor Consiliului de Administratie al Televiziunii nationale, intrucat a respins si Raportul pe 2003 al institutiei, ramas restant, alaturi de textul similar din 2002. Daca Valentin Nicolau a preferat sa nu participe la sedinta de ieri, Dragos Seuleanu si-a sustinut punctul de vedere de la tribuna, cerandu-le senatorilor si deputatilor sa puna umarul la depolitizarea SRR, prin modificarea corespunzatoare a legii de functionare si organizare. Coalitia de guvernamant nu si-a batut capul prea mult si, in ciuda opozitiei PSD, a adunat voturi mai mult decat suficiente pentru a parafa demiterea celor doi, convingandu-i si pe peremisti. Pesedistii s-au straduit sa demonstreze ca actuala putere nu urmareste decat subordonarea celor doua institutii, prin intermediul carora sa-si poata indrepta imaginea in cazul unor eventuale alegeri anticipate. "Daca punem la radio si la televiziune oameni de incredere de la PD si PNL, am rezolvat si problema depolitizarii acestora", a spus, ironic, Eugen Nicolicea, in vreme ce colegul sau de partid Dan Mihalache s-a aratat curios cum vor reusi liberalii si democratii sa concilieze optiunea de schimbare a lui Nicolau si Seuleanu cu pozitia sefului statului, care a calificat acest gest drept "un abuz". Dezbaterile din Parlament au depasit limitele politicului, derapand in reprosuri si atacuri personale. Acelasi deputat PSD s-a referit la democratul Valentin Iliescu ca la un "falsificator", un "renegat, raspopit si excomunicat" plin de zel. Nicolicea i-a raspuns si liberalului Adrian Cioroianu, care vorbise despre "masochismul" acestuia: "Nu trebuia sa ma faceti masochist, atata vreme cat nici eu nu v-am facut homosexual".

Puterea cauta un presedinte pentru TVR
Puterea si Opozitia au avut nevoie de doua reprize pentru a conveni asupra procedurilor de urmat dupa demiterea conducerilor celor doua institutii. Astfel, cele doua tabere au stabilit ca o solutie de compromis ca, pana la data de 21 iunie, toate grupurile parlamentare sa faca propuneri pentru cei noua membri ai Consiliilor de Administratie ale SRR si SRTV, urmand ca, pana la 27 iunie, acestia sa fie audiati si, in final, validati de plenul celor doua Camere. Daca vreuna dintre formatiuni nu respecta termenul impus, blocand astfel procesul, se va demara procedura de desemnare a directorilor interimari, asa cum propusese initial Alianta. In orice caz, liderii partidelor parlamentare s-au angajat, ieri, sa nu intarzie alcatuirea consiliilor de administratie. Se pare ca unul dintre motivele pentru care liberalii au acceptat varianta PSD - numirea rapida a consiliilor - a fost faptul ca nu au reusit inca sa stabileasca persoana pe care s-o propuna pentru postul de presedinte al conducerii TVR. Dupa ce mai multe variante au picat rand pe rand, in conducerea PNL a aparut, luni seara, inca un nume - Sabina Petre, director economic al Televiziunii. Propunerea i-a apartinut chiar premierului Calin Popescu Tariceanu, care a reusit astfel sa-i uimeasca si pe colegii sai din CNC. Chiar daca Tariceanu nu a fortat o decizie finala, multi dintre liberali au respins din start varianta pe motiv ca Sabina Petre a avut cunostinta de "ingineriile financiare" identificate de Comisia parlamentara de ancheta a situatiei din SRTV. Biroul Permanent Central al PNL urma sa discute aseara acest subiect si sa convina asupra persoanei pe care s-o promoveze ca presedinte al Consiliului de Administratie al TVR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite