Parlamentul, asediat de partide ciudate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corneliu Vadim Tudor şi Gigi Becali
Corneliu Vadim Tudor şi Gigi Becali

Dan Diaconescu creşte în sondaje atacând PDL şi PSD, iar Corneliu Vadim Tudor s-a aliat cu Gigi Becali după ce a ajuns sub pragul electoral.

Nemulţumirea alegătorilor faţă de partidele tradiţionale alimentează bazinul electoral al formaţiunilor care şi-au creat imaginea de contestari ai sistemului. Potrivit ultimului sondaj IMAS, realizat, în luna februarie, la comanda ziarului „Adevărul", 81,6% din cei intervievaţi afirmau că România merge într-o direcţie greşită, iar 34,9% fie nu s-ar prezenta la vot, fie nu ştiu încă dacă se vor prezenta la urne.

În aceste condiţii, nu este surprinzător succesul din sondaje înregistrat de Partidul Poporului - Dan Diaconescu (PP-DD), cotat cu 17,4%. Cota de popularitate a lui Dan Diaconescu a crescut tocmai atunci când acesta a avut posibilitatea să pozeze în „victimă". La arestarea lui Dan Diaconescu, în vara anului 2010,  formaţiunea sa era cotată cu aproape 20%, cu toate că nu era înscrisă la tribunal. Dar întreaga desfăşurare a evenimentelor a fost încărcată de dezvăluirile „senzaţionale" ale lui Dan Diaconescu, menite să meargă la sufletul românului. De exemplu, cea potrivit căreia Dan Diaconescu a fost arestat la comanda lui Traian Băsescu, cel pe care îl sprijinise în campania electorală.

Schimbarea la faţă a lui Diaconescu

În primul moment, după dispariţia emoţiei, intenţia de vot pentru PP-DD a părut să se pulverizeze, partidul său  ajungând în numai câteva luni la 5,4%. Ulterior însă, Dan Diaconescu şi-a rafinat mesajul, atacând atât PDL, cât şi PSD.  Noua reţetă a avut mai mult succes, cel puţin pe hârtie, partidul având o cotă constantă de popularitate.

Experienţa alegerilor din ultimii 22 de ani arată însă că formaţiunile de tip PP-DD, fără structuri puternice în teritoriu, sunt vulnerabile şi obţin mai puţin în alegeri decât în sondaje. Dan Diaconescu nu este singur pe „culoarul" său. El îşi dispută acelaşi electorat cu PRM şi PNG, partide  care tocmai au format o alianţă.

Cât valorează alianţa PRM-PNG?

Cum au ajuns însă Corneliu Vadim Tudor şi Gigi Becali să refacă alianţa ruptă în 2009? Potrivit celor mai recente date ale IMAS, PRM tocmai a coborât sub pragul electoral. Formaţiunea condusă de Corneliu Vadim Tudor avea 3,5% intenţie de vot în februarie, în timp ce în ianuarie se situa la  6,6%, iar în decembrie -  la 6,4%. În aceste condiţii, liderul PRM avea nevoie de o mutare care să-i dea şanse să treacă pragul electoral de 5%. Gigi Becali, şeful unui partid cotat cu 2,8%, pare a fi partenerul ideal. Totuşi, nu întotdeauna alianţa dintre două partide a obţinut suma voturilor formaţiunilor componente.

În cazul PRM şi PNG, colaborarea s-a dovedit un succes. Cele două partide s-au prezentat împreună la euroalegerile din 2009, obţinând 8,65%. Succesul a venit în contextul arestării lui Gigi Becali, prilej pentru liderul PNG să se prezinte şi el ca o victimă a sistemului.  Cert este că, prin alianţa din 2009, cele două partide şi-au depăşit bazinul electoral de la alegerile parlamentare din 2008. În acel moment, PRM a obţinut 3,57% din voturi, iar PNG - 2,53%. Atunci, ambele partide au rămas în afara Parlamentului de la Bucureşti.

17% este cota înregistrată de partidul lui Dan Diaconescu (PPDD)  în ultimul sondaj comandat de „Adevărul".

Click pe infografie pentru a mări

info
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite