Parlamentul a ajuns depozit de legi expirate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste o sută de legi sunt abandonate în sertarele Camerei Deputaţilor. Războaiele politice duse la televizor ocupă timpul aleşilor care preferă dezbaterea în direct în locul dezbaterii din

Peste o sută de legi sunt abandonate în sertarele Camerei Deputaţilor. Războaiele politice duse la televizor ocupă timpul aleşilor care preferă dezbaterea în direct în locul dezbaterii din plen

Randamentul deputaţilor în comisiile parlamentare scade de la an la an. 73 de proiecte de lege, adoptate prin procedură tacită în anul 2007, nouă pe anul în curs, iar alte 144 de iniţiative legislative aflate în prezent cu termenul de adoptare al raportului depăşit reprezintă noul record negativ în materie de eficienţă. Prin sertarele unor comisii mai există legi care, în mod normal, ar fi trebuit să-şi primească raportul şi să ajungă în plen încă de prin 2004.

Nu de puţine ori, Camera Deputaţilor s-a găsit în situaţia de a nu avea ce proiecte de lege să dezbată pe ordinea de zi datorită încetinelii cu care propriile comisii elaborau rapoartele pe marginea proiectelor de lege. Lipsa de cvorum datorată absenţelor nemotivate ale multor deputaţi, instabilitatea politică, dar şi inexistenţa voinţei politice în cazul unor propuneri legislative cu miză au condus la blocarea multora dintre proiecte la nivelul acestor comisii.

Anul trecut, 73 de proiecte de lege au fost adoptate tacit, alte nouă fiind înregistrate în primele două luni ale anului în curs. Spre comparaţie, în anul 2006, doar 15 astfel de iniţiative au trecut de Cameră prin această procedură, în timp ce în anul electoral 2004 au fost înregistrate şase cazuri.

Alte legi aşteaptă adoptare tacită

În prezent, la nivelul comisiilor parlamentare ale acestei Camere există 144 de proiecte de lege cu termenul de depunere a raportului depăşit. Deputaţii jurişti sunt codaşi la 32 din cele 52 de iniţiative de lege existente pe masa lor.

Sunt urmaţi de colegii de la industrii, cu 28 de întârzieri din 37, cei de la Comisia de de buget-finanţe, bănci, cu 20 restanţe din 34, şi din cea de muncă care au depăşit termenul de depunere la 17 din proiectele aflate în lucru. Lipsă totală de randament dă însă dovadă Comisia pentru politică economică şi privatizare: unica iniţiativă legislativă aflată pe ordinea de zi are termenul de raport depăşit.

Restanţe de câţiva ani

De cele mai multe ori, membrii comisiilor au invocat în favoarea lor volumul prea mare de lucru. La unele comisii mai există unele proiecte de lege al căror termen de finalizare a raportului se pierde undeva prin 2004 sau 2005. La nivelul Comisiei de cultură, proiectul de lege privind Arhivele Naţionale ar fi trebuit să primească raport încă din luna noiembrie 2004.

Tot în 2004, dar în octombrie, era fixat termenul de raport la Comisia juridică pentru Codul Civil. Deputaţii jurişti dau dovadă de aceeaşi viteză de reacţie şi în cazul altor cinci proiecte cu termene expirate în 2006. Printre ele, proiectul legii lustraţiei, aşa-numita lege antinomenclatură şi cea a patronatelor. La sănătate, pe ordinea de zi încă mai există proiectul de lege privind Comisia Naţională a Spitalelor, deşi termenul de raport era fixat pentru 2005.

Topul celor mai vechi proiecte în lucru la comisii

Proiect de lege privind Codul Civil - termen raport Comisia juridică 14.10.2004
Proiect de lege privind Arhivele Naţionale - termen raport Comisia de cultură 23.11.2004
Proiect de lege privind Comisia Naţională a Spitalelor - termen raport Comisia pentru sănătate 19.12.2005
Proiectul legii lustraţiei - termen raport Comisia juridică 15.06.2006
Propunere legislativă "Legea farmaciei" - termen raport Comisia pentru sănătate 28.06.2006
Legea antinomenclatură - termen raport Comisia juridică 29.06.2006

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite