Parlamentarii şi-au luat vacanţă pentru alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorii  şi deputaţii nu au nicio şedinţă la Bucureşti toată săptămâna, având program de activitate în teritoriu. Deputaţii vor avea săptămâna viitoare o singură şedinţă de plen.

Declanşarea campaniei pentru alegerile locale a stopat, practic, activitatea parlamentară. Unii dintre senatori şi deputaţi candidează la ei în judeţ, iar ceilalţi sunt solicitaţi de filialele locale să pună umărul la campania electorală.

Astfel, Camera Deputaţilor are, toată săptămâna, în program „activitate în teritoriu". În acest fel, deputaţii nu vor mai trece deloc pe la Cameră din 10 mai (când a fost ultima zi de lucru la Bucureşti-n.r.) şi până pe 21 mai.

Teoretic, luni, 21 mai, deputaţii vor avea program în comisii. Cum însă o decizie recentă a Curţii Constituţionale statuează posibilitatea luării unor decizii fără cvorum în comisii, de cele mai multe ori astfel de şedinţe s-au ţinut cu o participare de câţiva parlamentari.

Deputaţii au şedinţă de plen doar marţi când este programat inclusiv votul final pe mai multe legi. Este şi singurul moment în care Camera Deputaţilor va avea nevoie de cvorum.

În acel moment ar putea fi dezbătută şi cererea de începere a urmăririi penale a fostului ministru al Mediului Laszlo Borbely , în cazul în care  Comisia juridică finalizează raportul suplimentar în acest caz, a anunţat, luni, secretarul Camerei Georgian Pop.

Camera Deputaţilor a decis, săptămâna trecută, retrimiterea la Comisia juridică a raportului privind cererea de începere a urmăririi penale a lui Laszlo Borbely, cercetat de DNA pentru fapte de corupţie, pentru întocmirea unui raport suplimentar.

Liderul grupului UDMR, Mate Andras Levente, a solicitat acest lucru pe motiv că parlamentarii PSD erau în grevă parlamentară atunci când s-a elaborat raportul, decizia fiind luată cu numai şapte membri ai comisiei. Miercurea viitoare, în program vor fi din nou comisii, iar joi - „activitate în teritoriu".

Explicaţii contradictorii

Iniţial, deputaţii au susţinut că îşi iau liber pentru a se familiariza cu planurile noii Puteri. „Motivul este unul simplu: avem o schimbare de Guvern, avem o schimbare de majoritate şi atunci avem nevoie să studiem, să ne punem de acord asupra priorităţilor şi asupra legislaţiei pe care o vom adopta săptămâna următoare, avem nevoie de punctul de vedere al Guvernului", a explicat Georgian Pop (PSD), secretar al Camerei Deputaţilor.

Ulterior, însă, explicaţiile au avut un grad sporit de sinceritate. „Nu suntem ipocriţi. Încercăm să combinăm activitatea parlamentară cu faptul că suntem în campania electorală pentru alegeri", a afirmat Georgian Pop.

Vacanţă şi la Senat

Şi senatorii vor avea activitate în teritoriu toată săptămâna, potrivit deciziei luate de conducerea acestei Camere legislative.Anunţul a fost făcut, după şedinţa Biroului Permanent al Senatului, de către chestorul Radu Berceanu (PDL).

Berceanu a explicat că liderii au discutat între ei acest subiect şi a opinat că probabil sunt cerinţe de la grupurile parlamentare, de la deputaţi şi senatori, să aibă câteva zile în teritoriu.

El a adăugat că senatorii nu se vor întruni în plen şi nici nu vor avea activitate în comisiile de specialitate ale Senatului.

" Nu suntem ipocriţi. Încercăm să combinăm activitatea parlamentară cu faptul că suntem în campania electorală pentru alegeri. "

Georgian Pop (PSD) secretar al Camerei  Deputaţilor

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite