Parlamentarii se iau la întrecere pe votul prin poştă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La numai o zi după ce preşedintele Traian Băsescu a vorbit despre introducerea votului prin corespondenţă, parlamentarii s-au grăbit să vină cu propuneri.

Eurodeputatul PDL Cristian Preda a susţinut ca, pe lângă votul prin corespondenţă, electronic sau prin poştă, să fie introdus şi votul cu anticipaţie, care ar elimina posibilitatea abuzurilor legate de secţiile speciale de votare şi a traseismului electoral.

Un alt PDL-ist, deputatul Sever Voinescu, a pledat şi el pentru votul prin corespondenţă cu anticipaţie, atât pentru românii din străinătate, cât şi pentru cetăţenii români din ţară.

Voinescu a explicat că această modalitate de vot oferă alegătorului posibilitatea de a-şi exprima opţiunea înainte de data alegerilor, plicul cu votul fiind trimis la secţia de votare.

Ministerul Afacerilor Externe şi Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) s-au contrazis, ieri, pe tema unui proiect de lege privind votul prin corespondenţă. MAE a susţinut că a elaborat actul normativ în decembrie 2006 şi l-a trimis pentru completări AEP, unde s-ar afla şi în prezent. AEP a răspuns însă că a avizat proiectul încă din 2007.

Fundaţia Soros a publicat în primăvara lui 2009 un raport în care arăta că introducerea votului prin poştă sau a votului electronic "este prematură" până la reformarea aparatului birocratic şi a instituţiilor statului. Votul prin corespondenţă este practicat în numeroase state, printre care Belgia, Suedia, Finlanda, Estonia, Luxemburg şi SUA. In alte ţări cum ar fi Estonia, Elveţia, Marea Britanie, Franţa, Germania se poate vota electronic.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite