Parlamentarii îi ţin la distanţă pe ziarişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Camerei Deputaţilor a votat ieri în unanimitate măsuri de restricţionare a accesului jurnaliştilor în Parlament, cu scopul de a-i ţine cât mai departe de sala de şedinţe. Limitarea accesului se aplică şi în cazul lojelor. Acestea vor fi îngrădite cu panouri din lemn.

„Jurnaliştii acreditaţi la Camera Deputaţilor rămân pe durata desfăşurării şedinţelor plenare în spaţii special amenajate pentru presă sau se alătură echipelor de filmare în locul stabilit pentru instalarea camerelor de luat vederi", se specifică în Hotărârea Biroului Permanent, votată ieri în unanimitate.

Principalul motiv invocat de oficialii Camerei Deputaţilor a fost organizarea în bune condiţii a Adunării Parlamentare a NATO, eveniment găzduit de Palatul Parlamentul în toamna acestui an.

Deputaţii, supăraţi că se împiedică de cabluri

Neoficial, parlamentarii recunosc că unii colegi au fost deranjaţi de faptul că jurnaliştii se folosesc de dreptul de a sta în faţa sălii de plen pentru a-i agasa cu întrebări.

În plus, unii parlamentari, cum ar fi liderul grupului PDL Mircea Toader, s-au plâns că se împiedică de cablurile televiziunilor. Mesajul oficial al conducerii Camerei Deputaţilor este, însă, altul. „Nimeni nu va restricţiona accesul presei pe holul sălii de plen. Se pot lua în continuare interviuri acolo, se poate vorbi în continuare cu deputaţii în acel perimetru.

Singura diferenţă va fi că ministudiourile de televiziune  vor fi mutate, iar plasma pe care se urmărea de obicei şedinţa va fi de asemenea dusă la sala presei. Practic, va fi mai comod pentru jurnalişti", a susţinut Gabriela Enea, director al Direcţiei pentru Relaţii Publice a Camerei Deputaţilor.  

Loje cu „gard" din lemn şi agenţi de pază

Chiar dacă hotărârea nu interzice expres accesul la P1, etajul unde este sala de plen, mutarea studiourilor şi a aparaturii cu un etaj mai jos, la P, va limita, practic, posibilitatea de acţiune rapidă a televiziunilor. În plus, jurnaliştii nu mai au voie să asiste la plen în orice lojă a sălii, ci doar în patru dintre acestea.

Conducerea Camerei Depu­taţilor a decis să regle­men­teze accesul publicului la şedinţele de plen, stabilind ca rândul de lângă balustrada  lojelor să nu mai fie ocupat, acolo urmând să stea câte un agent al serviciului de securitate al instituţiei.

În plus, deputaţii vor să securizeze lojele ridicând nivelul balcoanelor cu panouri din lemn. „Balcoanele sunt destinate accesului publicului, ca de fiecare dată. În cazurile în care numărul de cereri va fi mult mai mare decât cel normal, s-a luat măsura ca, prin grija Secretariatului General al Camerei, rândul 1 de la toate balcoanele să nu fie ocupat. Acolo rămâne câte o persoană din Serviciul de Securitate al Camerei, care să asigure ordinea firească", a explicat Nicolae Mircovici, secretar al Camerei Deputaţilor.

Amplasarea panourilor din lemn a ridicat mai curând probleme de ordin estetic printre membrii Biroului Permanent, unii dintre ei pledând pentru montarea unor geamuri transparente, după „model occidental". Deputaţii au susţinut că panourile din lemn ar putea strica aspectul aulei Parlamentului.

Potrivit unor surse participante la discuţii, secretarul general al Camerei Deputaţilor, Gheorghe Barbu, a susţinut că, tehnic vorbind, nu pot fi montate geamuri, dar va avea grijă ca panourile din lemn să se „asorteze" cu restul elementelor decorative din aula Parlamentului.

Precedentul sobaru

La citirea ultimei moţiuni de cenzură, pe Codul Muncii, conducerea Camerei a decis să nu permită accesul publicului la balcoane. Puterea a încercat să evite evenimente precum cel petrecut în decembrie 2010  când tehnicianul TVR Adrian Sobaru s-a aruncat de la una dintre lojele presei exact când premierul Boc vorbea în plenul reunit.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite