Parlamentarii au tablouri cât pentru un muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copos are o colecţie mai tare decât cea din Zambaccian, Mitică de la Ligă se laudă cu Bălaşa, Piliuţă şi Iser. Deşi Adrian Năstase şi Nicolae Văcăroiu sunt cunoscuţi ca mari

Copos are o colecţie mai tare decât cea din Zambaccian, Mitică de la Ligă se laudă cu Bălaşa, Piliuţă şi Iser.

Deşi Adrian Năstase şi Nicolae Văcăroiu sunt cunoscuţi ca mari colecţionari de artă, răsfoind declaraţiile de avere mai noi şi mai vechi ale aleşilor, am descoperit că şi alţi politicieni deţin tablouri valoroase.

Dumitru Dragomir, şeful Ligii Profesioniste de Fotbal, George Copos, patronul Rapidului, Anca Petrescu, arhitectul Casei Poporului, sunt doar câţiva dintre parlamentarii care au pânze semnate de mari pictori români.


Declaraţiile de avere ale senatorilor şi deputaţilor arată că aceştia au diferite hobby-uri. Unii adună terenuri, case, conturi în bănci, alţii sunt interesaţi de motociclete, tractoare, timbre, măşti africane sau columbiene. Unele excepţii sunt uimitoare: deputatul democrat Dan Grigore este posesorul unei viori Stradivarius, despre care menţionează că necesită evaluare de specialitate.


Clubul amatorilor de artă formează o categorie aparte. Foarte puţini parlamentari deţin însă tablouri valoroase. O colecţie de lucrări estimată la 227.500 de euro aparţine senatorului PC George Copos. Acesta a achiziţionat, din 1995 până în 2007, 44 de pânze, printre care un Ştefan Luchian (25.000 de euro), un Theodor Pallady (20.000 de euro), două lucrări ale lui Iosif Iser (17.000 şi 21.000 de euro).

Pe lista lui Copos mai figurează şapte picturi ale lui Constantin Piliuţă, două ale lui Alexandru Ciucurencu şi una a lui Francisc Şirato. Cea mai nouă achiziţie a sa este un Zamfir Dumitrescu, din 2007, cotat la 3.000 de euro. Diferenţa între colecţia lui Copos şi cea a lui Năstase este notabilă. Fostul prim-ministru împreună cu soţia sa, Daniela, au tablouri în valoare de 150.000 de euro, cu deosebirea că Adrian Năstase nu spune ce pânze deţine.


Parlamentarii care au mici colecţii de artă valoroase s-au orientat în timp către maeştrii români.

Clasicii, preferaţii parlamentarilor

Dumitru Dragomir, deputat PRM, are tablouri de Sabin Bălaşa, Constantin Piliuţă şi Iosif Iser care ajung la 100.000 de euro. O colecţie întreagă Sabin Bălaşa (120.000 de euro) poate fi găsită la Anca Constantinescu, deputat PD. Anca Petrescu (PRM) a achiziţionat trei pânze de Theodor Aman, Corneliu Baba şi Octav Băncilă. Există două lucrări semnate Nicolae Tonitza în Legislativ, la parlamentaerii PD-L Mircea Iustian şi Cornelia Cazacu. Aceasta declară şi o pânză a lui Nicolae Grigorescu în valoare de 14.500 de euro.

Fostul ministru al mediului Petre Lificiu, deputat democrat-liberal, are picturi de Camil Ressu şi Corneliu Baba. Şi Ion Iliescu, Doru Ioan Tărăcilă şi Ilie Sârbu declară obiecte de artă. Fostul preşedinte spune că are 16 tablouri de pictori români, Tărăcilă - sculpturi şi Sârbu - "6 bucăţi" tablouri în ulei, tempera şi tuşuri în valoare de 20.000 de euro.


De la uleiuri la cleşti pentru prăjituri


În casta colecţionarilor intră şi cei care declară pe pagini întregi pânze, unele de autori necunoscuţi, laolaltă cu ceasuri, şiraguri de perle, pocaluri, fructiere şi inele art-deco. Preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, prezintă o listă cu 70 de pânze, icoane, monede de aur şi argint şi bijuterii. El nu se poate compara cu Marius Marinescu, senator PC, care a alcătuit o listă fabuloasă.

Într-o anexă de cinci pagini la declaraţia de avere, găsim, alături de pânze ca "Apus de soare în Arizona", semnată de Iclozan, "solniţe decorate cu animale fantastice", cleşti şi palete pentru prăjituri, vas ornamental "decorat cu copil cântând la nai" şi douăsprezece linguriţe mocca, din argint Copenhaga.


Baronul PSD Constantin Niţă se laudă cu o listă de 33 de tablouri, care conţine nume mari - Aman, Grigorescu, Ion Andreescu, Octav Băncilă, Mircea Ciobanu, a căror valoare declarată este de 22.400 de euro. Problema ar fi că lucrările nu sunt autentificate şi evaluate.

Colecţii misterioase

O categorie aparte o reprezintă cei care declară valori mari, dar nu spun ce obiecte de artă deţin. Cristian Rădulescu, deputat PD-L, susţine că deţine o colecţie de tablouri moderne şi contemporane şi icoane clasice evaluată la 380.000 de euro. Pe locul doi s-ar situa senatorul PRM Eugen Mihăescu, ce a adunat din 1980 încoace tablouri, mobilă antică şi covoare în valoare de 250.000 de euro. O colecţie estimată la 192.000 euro - pasteluri, desene, acuarele - are deputatul PC Damian Florea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite