Parlamentarii "someri" nu raman muritori de foame

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In mai putin de trei luni, multi dintre actualii senatori si deputati isi vor lua adio de la Parlament. Unii dupa un mandat, altii dupa mai multe. Pe majoritatea ii asteapta vechile slujbe. Altii, mai

In mai putin de trei luni, multi dintre actualii senatori si deputati isi vor lua adio de la Parlament. Unii dupa un mandat, altii dupa mai multe. Pe majoritatea ii asteapta vechile slujbe. Altii, mai descurcareti, si-au incropit in ultimii ani cate o afacere. Cel putin aparent, nimeni nu plange dupa fotoliul de parlamentar. Toti se jura ca nu au avut de castigat material de pe urma statutului de senator sau deputat si ca, oricum, n-au intrat in forul legiuitor pentru a se imbogati. In realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Mai toti cei ramasi pe dinafara dupa jocurile din propriul partid spera ca formatiunea pe care au reprezentat-o in Parlament se va revansa in vreun fel fata de ei. Cei aflati acum in Opozitie se mangaie cu gandul ca partidele lor vor veni la putere si vor obtine un post bun in administratie si, de ce, nu in viitorul guvern. Pentru partidul de guvernamant lucrurile ar trebui sa fie foarte simple, dar nu sunt de loc asa. PSD risca sa obtina un numar mai mic de parlamentari la viitoarele alegeri decat cel inregistrat in 2004. Nemultumitii sunt foarte multi, iar singura metoda de linistire a spiritelor nascocita de conducerea pesedista este crearea unei comisii care sa ii plaseze in functii bune pe parlamentarii ramasi fara loc.
Pesedistii se vor consola cu afacerile
Senatorii si deputatii PSD se declara neincrezatori in promisiunile "centrului" si incearca sa isi asigure pe cont propriu un viitor caldut. Deputatul Alexandru Sassu are, pe langa cei 100.000 de euro in conturi, afaceri prospere nu in Romania, ci in Grecia si Italia. "Nu am facut nici o afacere aici in tara, astfel ca nimeni nu ma poate acuza de coruptie", spune Sassu. Totusi, el nu este sigur, pe moment, nici macar ca se va ocupa de aceste afaceri si nu a vrut sa dea detalii cu privire la planurile de viitor. Sindicalistul Dumitru Chirita -si el deputat pesedist - se va dedica in exclusivitate apararii oamenilor muncii, care lucreaza in domeniul energetic. Chirita este, in prezent, presedintele Federatiei Sindicale Univers. "In 2000, in urma intelegerii intre PDSR si sindicate, am fost ales parlamentar. Voi ramane deputat si in 2004, daca va mai exista o intelegere cu sindicatele", declara Chirita, care precizeaza ca, oricum, nu se va apuca de afaceri. Ieri, senatorul PSD de Vrancea Fevronia Stoica vindea medicamente la farmacia pe care o are in Focsani. Acesta este viitorul Fevroniei Stoica, daca premierul Adrian Nastase nu face un gest de curtoazie si o pune pe un loc eligibil: "Va spun sincer, as mai fi mers un mandat. Dupa patru ani, abia am invatat cum se fac legile". Colega sa de partid, deputatul Carmen Moldovan, pare a avea o situatie incerta: "Nu m-am decis ce voi face din ianuarie 2005. Sunt convinsa insa ca exista cel putin o persoana in partid care are incredere in mine si imi va specula si de aici inainte calitatile. Va avea nevoie partidul de mine, voi raspunde prezent".
Liberalii si pedistii spera la un loc in viitorul guvern
Si la Opozitie tristetea e mare, alinata de speranta accederii la guvernare dupa alegerile din noiembrie. "Daca vom castiga alegerile, imi voi oferi serviciile pentru un post in administratie", declara deputatul PD Vasile Bran. Daca nu, el isi va vedea de afaceri: o turnatorie si un depozit de combustibil. Pe un alt deputat pedist, deputatul Stefan Popescu-Bejat, il cheama padurea. Pana in 1996, cand a devenit parlamentar, a ocupat functia de director tehnic al Directiei Silvice Gorj. Contractul de munca a fost suspendat dupa 1996, iar acum se va intoarce inapoi sa-si ocupe vechea functie. "E o situatie similara cu cea din concediile de maternitate", explica Bejat. Senatorul PNL Ion Sarbulescu s-a gandit sa inceapa o afacere proprie: reciclarea si refolosirea deseurilor. "Imediat dupa facultate, am lucrat in acest domeniu, la reciclarea deseurilor. Acum, ma gandesc, spre exemplu, la o fabrica de brichete si combustibil pentru sobe. Exista o gramada de talas si rumegus care ramane de pe la fabricile de prelucrare a lemnului si aici e mult material de folosit", afirma senatorul PNL. El mai are o optiune: inainte de a deveni senator, in 2000, era directorul general al Finantelor in judetul Mehedinti. S-a autosuspendat din functie, dar nu-si face iluzii ca va reveni in functie, decat daca partidul sau va ajunge la putere.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite