Parlamentarii si-au adus cadou un sac cu privilegii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pensii de zeci de milioane de lei, pasaport diplomatic pentru toata familia, transport si cazare gratuite, ajutor de somaj, diurne substantiale pentru deplasari si decontarea altor cheltuieli sunt

Pensii de zeci de milioane de lei, pasaport diplomatic pentru toata familia, transport si cazare gratuite, ajutor de somaj, diurne substantiale pentru deplasari si decontarea altor cheltuieli sunt numai cateva dintre drepturile pe care si le-au acordat parlamentarii, cand au votat cu numai trei abtineri primul Statut al deputatilor si senatorilor. Pensia de serviciu pentru alesii care au calcat prin Legislativ dupa 1990 va reprezenta 40, 60 sau 80 la suta din indemnizatia brut lunara a unui parlamentar, in functie de numarul de mandate duse la indeplinire. Fostii deputati si senatori vor incasa intre 18 si 36 milioane de lei lunar, in functie de anii pe care i-au petrecut in bancile forului legiuitor. Pentru mandatele incomplete se vor acorda doua procente pentru fiecare luna de mandat efectuata, raportata la suma cuvenita pentru un mandat complet. Mai mult, alesii vor putea cumula pensia de serviciu cu alte venituri realizate dintr-o activitate profesionala, indiferent care ar fi nivelul acestora, cu exceptia celor provenind din mandatul de parlamentar. Parlamentarii "activi", sotiile si copiii acestora vor primi pasapoarte diplomatice, senatorii si deputatii beneficiind, pe perioada mandatului, si de transport intern gratuit pe liniile aeriene interne, auto, fluviale si pe calea ferata. Cei care nu mai sunt alesi din nou si nici nu primesc deja o pensie vor fi "intretinuti" timp de maximum sase luni de zile printr-o indemnizatie tranzitorie, din partea Camerei in care au activat. In forma sa initiala, Statutul cuprindea si alte beneficii, precum pensiile suplimentare dintr-un fond privat sau ajutorul de inmormantare, insa Comisia speciala care s-a ocupat de elaborarea sa a decis, pe ultima suta de metri, sa elimine aceste articole.

Boc mimeaza indignarea fata de votul PD
Adoptarea legii statutului senatorilor si deputatilor in forma actuala reprezinta o eroare politica, a apreciat presedintele Partidului Democrat Emil Boc, intr-un comunicat transmis, ieri, presei. Potrivit lui Boc, adoptarea acestei legi contravine principiilor sustinute permanent de Partidul Democrat si angajamentelor pe care le-a facut in fata electoratului. "Modul in care parlamentarii PD au votat aceasta lege va face obiectul unei analize in Biroul Permanent al PD. Nu a existat nici un fel de mandat politic, nici din partea PD, nici din partea Aliantei D.A. pentru ca legea statutului parlamentarilor sa fie adoptata in forma actuala", se arata in comunicatul PD. Potrivit liderului PD, "aceasta grava eroare politica" ar mai putea fi corectata doar de presedintele Traian Basescu. Statutul deputatilor si senatorilor a fost adoptat de parlament cu o imensa majoritate, fara nici o impotrivire si cu trei abtineri.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite