Parlamentarii puterii s-au înghesuit să-şi tragă la răspundere guvernul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Călin Popescu Tăriceanu, Eugen Nicolăescu, Gheorghe Flutur şi Vasile Blaga au fost titularii de portofolii cărora li s-au adresat cele mai multe întrebări.Cu toate că deputaţii

Călin Popescu Tăriceanu, Eugen Nicolăescu, Gheorghe Flutur şi Vasile Blaga au fost titularii de portofolii cărora li s-au adresat cele mai multe întrebări.
Cu toate că deputaţii social-democraţi reprezintă grupul parlamentar cel mai semnificativ, cu 107 reprezentanţi la nivelul Camerei Deputaţilor, randamentul acestora a lăsat de dorit în sesiunea parlamentară februarie-iunie 2006, ei elaborând 462 de declaraţii politice. Spre comparaţie, cei doar 67 de deputaţi liberali au formulat 426 de astfel de declaraţii. Aceeaşi stare de fapt se regăseşte şi la Senat, unde raportul PSD-PNL este şi mai echilibrat, cei 44 de parlamentari social-democraţi emiţând 66 declaraţii politice, iar cei 29 de liberali, 61 luări de poziţii.

Coaliţia concurează Opoziţia
Deputaţii social-democraţi şi-au luat însă revanşa, folosindu-se de prevederile constituţionale privind controlul guvernului pentru a provoca o avalanşă de 890 de întrebări şi interpelări asupra membrilor Cabinetului Tăriceanu. Surprinzător, deputaţii Coaliţiei concurează serios cu cei ai Opoziţiei, ei formulând, în perioada ultimei sesiuni legislative, 624 de întrebări şi interpelări către actualul guvern. Cei mai nemulţumiţi par a fi deputaţii liberali, care au revendicat 270 de astfel de iniţiative. Avântul liberal ar putea fi explicat prin apariţia în sânul parlamentarilor PNL a unei tabere care contestă atât modul de conducere a partidului, cât şi actul guvernamental gestionat de propriii reprezentanţi. La Senat, reprezentanţii Puterii s-au plasat la polul opus, menajându-şi miniştrii. Grupul parlamentar D.A. a formulat doar 54 de astfel de "atenţii", în majoritatea lor de inspiraţie liberală. Topul la această Cameră este dominat de cei 18 reprezentanţi PRM, care au adresat membrilor Executivului nu mai puţin de 376 de întrebări şi interpelări, peste 51% din totalul celor emise de Senat în această perioadă. Cei 84 de senatori social-democraţi au lăsat-o mai moale cu jocul de-a opoziţia, folosindu-se de această practică în 270 de cazuri.

Miniştrii liberali, ţintele criticilor
Analiza celor 2.652 de interpelări şi întrebări parlamentare relevă preferinţa şi interesul aleşilor mai curând pentru activitatea miniştrilor liberali, care au avut norocul să gestioneze unele domenii mai controversate în acest an. Dacă premierul Călin Popescu Tăriceanu a fost ţinta preferată, acumulând 328 de sesizări parlamentare, locul doi a fost prins de ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, cu 258 de întrebări şi interpelări acumulate, prestaţia sa fiind criticată chiar şi de unii colegi de partid, precum Mircea Cinteză. Locul trei al podiumului este "disputat" de ministrul liberal al agriculturii, Gheorghe Flutur, şi de cel democrat al administraţiei şi internelor, Vasile Blaga, aflaţi la egalitate, cu câte 239 de interpelări şi întrebări primite.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite