Parlamentarii, preocupaţi de bătrâneţea foştilor aleşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exact în ziua în care s-a amânat creşterea pensiilor, conducerea parlamentului îi favoriza pe aleşii cu mandate incomplete Conducerea parlamentului a modificat, pe şest, regimul

Exact în ziua în care s-a amânat creşterea pensiilor, conducerea parlamentului îi favoriza pe aleşii cu mandate incomplete

Conducerea parlamentului a modificat, pe şest, regimul pensiilor parlamentarilor şi a stabilit că de acest privilegiu vor putea beneficia şi deputaţii, şi senatorii care au deţinut mandate incomplete. Iniţial, printr-o hotărâre din mai 2006 a Birourilor Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, beneficiau de pensie doar parlamentarii care au avut cel puţin un mandat complet. La 19 iunie 2007, aceleaşi birouri au decis să scoată din normele privind stabilirea pensiilor parlamentarilor referirea la "mandatul complet". Astfel, beneficiarii pensiei sunt deputaţii şi senatorii care, începând cu 1990, deţin sau au deţinut mandate de deputat sau senator. Nu este clar câţi parlamentari au deţinut mandate incomplete în ultimii 17 ani. Teoretic, această decizie i-ar putea scăpa de griji pe parlamentarii care se tem de anticipate.

Decizia de a acorda un astfel de beneficiu material şi celor care au stat în parlament mai puţin de patru ani a fost luată exact în ziua în care, la Camera Deputaţilor, au avut loc dezbateri aprinse asupra unei propuneri de modificare a sistemului public de pensii. Propunerea a fost amânată întrucât s-a ajuns la concluzia că nu existau bani pentru a acoperi o creştere cu aproape 50% a pensiilor.

Pensia, mai mare ca indemnizaţia

Statutul deputaţilor şi senatorilor prevede că modul de calcul al pensiilor de care beneficiază aceştia este identic cu cel utilizat în cazul magistraţilor. Astfel, un parlamentar care a deţinut trei mandate va primi o pensie de 80% din media indemnizaţiilor brute, pe ultimele 12 luni. Aceasta ar putea permite, ca, în unele cazuri, pensia să fie mai mare ca indemnizaţia netă. Pentru cei care au deţinut doar două mandate, cuantumul se reduce cu 20%, iar la cei cu un singur mandat, cu 40%. În funcţie de postul deţinut în cadrul parlamentului, indemnizaţia brută de parlamentar este de circa 50 milioane de lei. În consecinţă, maximul pensiei de care ar putea beneficia aceştia este de 40 de milioane. Statutul deputaţilor şi senatorilor prevede că "pentru mandate incomplete, pensiile se diminuează sau se majorează în mod proporţional", fără a oferi alte amănunte.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite