Parlamentarii se pensionează la 63 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii vor putea ieşi la pensie la vârsta de 63 de ani, după un stagiu de cotizare de 30 de ani, indiferent de sex. Plenul celor două Camere a modificat, ieri, Statutul senatorilor şi

Parlamentarii vor putea ieşi la pensie la vârsta de 63 de ani, după un stagiu de cotizare de 30 de ani, indiferent de sex. Plenul celor două Camere a modificat, ieri, Statutul senatorilor şi deputaţilor, eliminând diferenţele de vârstă şi stagiu de cotizare pentru pensionare între bărbaţi şi femei.

Varianta iniţială prevedea că femeile parlamentar se pot retrage la 57 de ani, după ce au contribuit la fondul de pensii timp de 25 de ani. Statutul senatorilor şi deputaţilor stabileşte o serie de privilegii importante precum introducerea pensiilor de serviciu, după modelul magistraţilor.

Textul legislativ prevede că parlamentarii care au deţinut cel puţin trei mandate vor primi o pensie în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimul an înainte de data pensionării. Suma se va diminua cu 20 de procente pentru două mandate îndeplinite şi cu 40% pentru un singur mandat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite