Parlamentarii lupta impreuna sa-si salveze bugetele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sugestia venita din partea premierului Calin Popescu Tariceanu de plafonare a bugetului pe anul 2006 la valoarea celui din acest an, la Senat, i-a nemultumit profund pe senatori, toata lumea fiind de

Sugestia venita din partea premierului Calin Popescu Tariceanu de plafonare a bugetului pe anul 2006 la valoarea celui din acest an, la Senat, i-a nemultumit profund pe senatori, toata lumea fiind de acord ca noul sediu al Senatului implica mult mai multe cheltuieli. "Chiar daca am renunta la orice investitie pentru anul viitor, tot nu am avea cum sa ne descurcam doar cu banii pe care i-am avut alocati in acest an", declara liberalul Paul Pacuraru in calitate de chestor al Senatului. ,Senatul nu poate functiona fara curent electric. Si cred ca Senatul nu poate sa nu-si plateasca facturile. Ar fi prima data cand s-ar intampla asa ceva", spune Pacuraru, care adauga ca ,banii alocati pentru investitii sunt mult prea putini in comparatie cu suma la care a cerut premierul sa renuntam". Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, s-a declarat si mai nemultumit, mai ales de faptul ca premierul ,a uitat" ca ,guvernul este subordonat parlamentului si nu invers". ,Ar fi trebuit ca ministrul finantelor sa vina la Senat si sa discute cu secretarul general al Senatului si sa ne anunte ca vom avea un buget de austeritate. Dar nu a venit nimeni", s-a revoltat Vacaroiu care a mai spus ca ,sub nici o forma Senatul nu se poate descurca cu bugetul din acest an". Liderul senatorilor PSD Ion Iliescu a fost ceva mai categoric: ,Este normal ca un guvern sa fie zgarcit. Dar acum este vorba de aventura cotei unice. De aceea sunt aceste probleme". Presedintele PSD, Mircea Geoana, a spus ca se poate renunta un an la inlocuirea masinilor, dar ca sunt alte cheltuieli care nu pot fi insa ocolite. Ministrul Vasile Blaga considera insa ca majorarea bugetelor celor doua Camere a Parlamentului nu este chiar justificata, mai ales ca fata de anul 2004 cresterea a fost de 50 la suta. Blaga a adaugat ca nici macar ministerele care au un calendar foarte strict de aderare nu primesc chiar toti banii de care ar avea nevoie. Totusi, s-a decis ca in sedinta Biroului Permanent de azi sa se caute o varianta de compromis.

Deputatii cer masinile ministrilor
Pesedistii au propus plenului Camerei, prin vocea lui Mihai Tanasescu, stabilirea unui buget cu 128,1 milioane de lei noi, mai mic decat cel stabilit initial, in valoare de 318,5 milioane RON. Tanasescu a precizat ca deputatii din Comisia de buget-finante au fost de parere ca plafonarea cheltuielilor la 190,4 milioane lei noi, prin eliminarea investitiilor pentru masini, calculatoare, dotarea birourilor parlamentare si taierea in totalitate a cheltuielilor efectuate pentru Senat, reprezinta o tinta rezonabila. Desi au votat pentru retrimiterea proiectului de buget al Camerei la Biroul Permanent, parlamentarii din ambele tabere si-au manifestat nemultumirea ca se pune problema renuntarii la investitii. ,Poate schimbam masinile cu cele ale domnilor ministri, pentru ca ploua in masinile noastre", a spus liberalul Grigore Craciunescu, in vreme ce social-democratul Constantin Nita a aratat ca este nevoie de construirea unui hotel al parlamentarilor, intrucat, anual, Camera cheltuieste 80 miliarde de lei pentru plata cazarii parlamentarilor. Alti alesi s-au plans ca bugetul intocmit de Secretariatul General nu este suficient de transparent, oferind posibilitatea ascunderii unor cheltuieli nejustificate, si au cerut detalierea tuturor capitolelor din document. Presedintele Camerei, Adrian Nastase, s-a pronuntat si el pentru identificarea unei cai de mijloc pentru reducerea cheltuielilor forului legislativ, aratand, totusi, ca gestul premierului de a cere brusc o reducere a bugetului este unul de imagine.

Mona Musca a descoperit ca politicienii europeni nu se injura
Deputatul PNL Mona Musca, euroobservator la Parlamentul European (PE), a declarat, marti, ca in PE tinuta nu este obligatorie, ceea ce nu impiedica desfasurarea normala a discutiilor, timp ce, la Bucuresti, se poarta cravata si costumul, dar parlamentarii se ,balacaresc ca la usa cortului". ,M-a surprins faptul ca in PE nu exista vestimentatie obligatorie. Acolo vin femeile in blugi si tricou si vorbesc foarte bine. Noi ne imbracam la cravata si costum, dar ne balacarim ca la usa cortului", a afirmat Mona Musca, intr-o conferinta de presa in care a comparat activitatea PE cu activitatea Legislativului de la Bucuresti. Ea a spus ca Parlamentul European functioneaza ,fara tergiversari, balbe si pierderi de timp, desi se vorbesc 20 de limbi".

Presedintele CJ Prahova inapoi in PC
Presedintele Consiliului Judetean Prahova, Florin Anghel, s-a reinscris, ieri, in Partidul Conservator, desi liberalii si democratii ii avertizasera pe conservatori sa nu-l accepte inapoi in partid. Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a pus in vedere lui Dan Voiculescu, luni seara, la sedinta Consiliului National de Coordonare al Coalitiei, sa nu faca acest gest pentru a nu incuraja migratia politica intre cele patru formatiuni aflate la putere. Potrivit unor surse din coalitie, liderul PC i-ar fi raspuns sec primului-ministru ca Anghel se intoarce in partidul care l-a propulsat in fruntea CJ si nu paraseste PNL pentru acest lucru. CNC a decis infiintarea unei comisii speciale, alcatuita din cate un reprezentant al fiecarui partid, ca sa analizeze astfel de cazuri.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite