Parlamentarii germani critică întârzierea ANI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportorul pentru România al CDU/CSU din Bundestag, Guenther Krichbaum, a declarat ieri că în crearea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), se observă "o destul de mare încetinire" şi

Raportorul pentru România al CDU/CSU din Bundestag, Guenther Krichbaum, a declarat ieri că în crearea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), se observă "o destul de mare încetinire" şi şi-a exprimat preocuparea pentru amânarea alegerilor europarlamentare. "Nu doresc să anticipez raportul Comisiei Europene, dar, în ceea ce priveşte ANI, putem să observăm o destul de mare încetinire", a spus Krichbaum, care a lăudat-o pe Monica Macovei pentru că a avut iniţiativa creării acestei instituţii, fapt pentru care ea are, în opinia politicianului german, o mare credibilitate la Bruxelles.

Guenther Krichbaum a subliniat că legea ANI va servi interesul cetăţenilor şi nu este cerută de UE pentru că ar servi interesele instituţiilor europene. Potrivit lui Krichbaum, primul-ministru şi noul ministru de justiţie trebuie să se implice mai mult în promovarea acestei legi. De asemenea, Krichbaum a arătat că ştie faptul că anumiţi politicieni "se văd lezaţi în interesele personale de legea ANI". Politicianul german a evitat să dea un răspuns clar la întrebările care vizau posibilitatea activării clauzei de salvgardare în cazul în care legea ANI nu va trece de parlament şi a explicat că eventualele probleme apărute în procesul de reformare a României în perspectiva alinierii la celelalte state membre UE trebuie tratate cu "luciditate şi deschidere".

În afara legii ANI, Krichbaum a identificat şi alte probleme cu care se confruntă România şi a dat aici exemplul amânării alegerilor europarlamentare. "Am observat cu destul de mare preocupare că a fost amânat un termen pentru organizarea unor alegeri", a spus Guenther Krichbaum. El a vorbit şi despre întârzierile din procesul de combatere a corupţiei.

"Avem nevoie şi de progrese în combaterea corupţiei", a afirmat acesta şi a făcut observaţia că sunt anumite cazuri de notorietate de oameni acuzaţi de corupţie, iar ele "nu sunt încheiate până acum". De asemenea, Krichbaum a făcut referire şi la cota de absorbţie a fondurilor europene care, din punctul său de vedere, este "nesatisfăcătoare".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite