Parlamentarii au fugit în vacanţă, departe de uninominal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia parlamentară pentru elaborarea Codului electoral a intrat în vacanţă lăsând baltă legea votului uninominal. Partidele se acuză reciproc pentru blocarea legii dar nimeni nu face

Comisia parlamentară pentru elaborarea Codului electoral a intrat în vacanţă lăsând baltă legea votului uninominal. Partidele se acuză reciproc pentru blocarea legii dar nimeni nu face niciun efort pentru reluarea negocierilor.

Reprezentanţii PSD, Eugen Nicolicea şi Anghel Stanciu, respectiv cel al PD, Valentin Iliescu, se acuză de blocarea proiectului privind introducerea scrutinului uninominal. Între timp, democraţii i-au cerut premierului Tăriceanu şi lui Mircea Geoană să spună clar dacă mai susţin sau nu uninominalul.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a solicitat intervenţia preşedintelui Traian Băsescu pe lângă PD, astfel încât democratul Valentin Iliescu să nu mai blocheze lucrările Comisiei electorale.

La rândul lor, pediştii vor ca Mircea Geoană şi Călin Popescu Tăriceanu să precizeze public poziţia PSD şi PNL faţă de introducerea scrutinului uninominal. Ei îi acuză pe oamenii lui Geoană că nu îşi respectă cuvântul şi semnătura, date pentru promovarea proiectului Asociaţiei Pro Democraţia.

Emil Boc a arătat că liberalii şi social-democraţii au majoritatea de două treimi pentru a promova legea prin care românii "să voteze oameni în carne şi oase". "Ne-am dat semnătura, totul părea o chestiune de timp, şi acum suntem exact acolo de unde am plecat. Doar la declaraţii de bună intenţie. Una spune domnul Geoană la televizor, altceva spun domnii Stanciu şi Nicolicea în Comisie", a subliniat liderul PD.

Secretarul general al democraţilor, Vasile Blaga, a criticat intenţia lui Mircea Geoană de a susţine alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin scrutin uninominal.

"Atunci când nu vrei să faci ceva, supralicitezi. E ca şi cum preşedintele Camerei Deputaţilor ar fi ales prin vot uninominal", a spus Blaga. De cealaltă parte, pesedistul Eugen Nicolicea a afirmat că proiectul Pro Democraţia, care iniţial întrunise acceptul tuturor partidelor, este un sistem "bulgăresc" care aduce "hahalerele" în parlament. În urmă cu aproximativ 10 zile, tot Nicolicea i-a cerut lui Băsescu să declanşeze cât mai repede referendumul pe tema uninominalului, pentru a nu favoriza PD la alegerile europene.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite