UPDATE Parlamentul se reuneşte pentru validarea lui Teodor Meleşcanu ca director al SIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Meleşcanu a acceptat să conducă Serviciul de Informaţii Externe
Teodor Meleşcanu a acceptat să conducă Serviciul de Informaţii Externe

Parlamentul e chemat astăzi să valideze numirea liberalului Teodor Meleşcanu la şefia Serviciului de Informaţii Externe. Opoziţia boicotează însă şedinţa de plen reunit şi pune piedici audierii lui Meleşcanu în comisiile care trebuie să dea aviz.

UPDATE 14.50 Meleşcanu a primit votul plenului Parlamentului ca şef al Serviciul de Informaţii Externe.

Numărul deputaţilor şi senatorilor 463. 242 parlamentari au fost prezenţi, dintre care 239 şi-au exprimat votul.

Astfel, Meleşcanu a devenit director SIE cu 238 de voturi „pentru" , 1 împotrivă şi 3 abţineri. Declarat oficial director al SIE, Meleşcanu a depus jurământul.

UPDATE 14.00 Şedinţa de plen, pentru votarea noului şef al SIE a început. 237 de parlamentari sunt prezenţi în sală. Pentru a se întruni cvorumul şedinţei e nevoie de 232 de parlamentari.

Votul este unul secret, cu buletinul. Pentru validarea lui Teodor Meleşcanu în fruntea Serviciului de Informaţii Externe este nevoie de votul majorităţii parlamentarilor prezenţi. Şedinţa este condusă de preşedintele Senatului, Vasile Blaga.

UPDATE 12.40 Membrii comisiilor parlamentare de apărare şi pentru control al activităţii SIE prezenţi la audierea candidatului la şefia SIE au recomandat în unanimitate numirea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe.

"A fost o recomandare, am avut majoritate, am avut cvorum, dar, potrivit Regulamentului, trebuie ca fiecare comisie să aibă cvorum, ori de la Comisia pentru controlul activităţii SIE nu a fost cvorumul necesar", a spus Teodor Meleşcanu, la finalul audierilor.

El a precizat că a fost făcută o recomandare către plen, după tipicul celor de la numirea membrilor Guvernului.

UPDATE 12.30 Teodor Meleşcanu a precizat, la ieşirea de la audierile comisiilor parlamentare, că în cazul în care va fi ales în fruntea SIE va juca rolul de "interfaţă" între SIE, Parlament şi societatea românească. El a mai spus că pe lista priorităţilor SIE se vor afla îmbunătăţirea dialogului cu Parlamentul, colaborarea cu NATO şi UE, precum şi continuarea modernizării instituţiei.

Teodor Meleşcanu a ieşit de la audierile comisiilor parlamentare de apărare şi SIE. Acesta a explicat că, deşi nu poate prezenta un program detaliat, a stabilit ca principiu general "mai multă informaţie în legătură cu SIE". Astfel, Meleşcanu a promis că va juca rolul de "interfaţă" între Serviciul de Informaţie Externă, Parlament şi societatea românească.

Teodor Meleşcanu a mai declarat că printre priorităţi se află îmbunătăţirea dialogului cu Parlamentul, dar şi controlul politic asupra serviciului, descris de candidatul la şefia SIE drept "o chestiune de normalitate".

Pe lista priorităţilor SIE, în cazul în care Meleşcanu va asigura directoratul instituţiei, se află colaborarea cu NATO şi UE, dar şi atragerea de fonduri financiare pentru România.

"Printre vulnerabilităţile pe care le are România la ora actual sunt şi probleme legate de criza economică. Astfel, atragerea unor surse posibile de finanţare ar trebui să fie o preocupare a SIE", a motivate Meleşcanu.

Senatorul PNL are în vedere continuarea procestului de modernizare al SIE, care, în viziunea lui Meleşcanu este "singurul nostru atu", având în vedere că România nu poate rivaliza cu serviciile altor ţări la nivel de tehnologie. Meleşcanu a punctat însă ferm avantajul oamenilor care lucrează în SIE, arătând că "putem rivaliza cu alte ţări în ceea ce priveşte oamenii din cadrul SIE".

Întrebat dacă a avut deja discuţii cu premierul Ungureanu, Meleşcanu a explicat că nu a fost cazul încă. "Audierile de la comisii sunt audieri pe părerile mele personale. Dacă punctele mele vor fi acceptate, voi discuta şi cu premierul şi cu cine va mai fi nevoie".

UPDATE 11. 50 Candidatul la şefia SIE, Teodor Meleşcanu, a fost audiat, marţi, de Comisiile de apărare şi comisia SIE, în lipsa majorităţii membrilor fiecărei comisii, din cauza absenţei parlamentarilor din opoziţie. Întrucât comsiile nu au întrunit cvorum, acestea nu vor putea da avizul cu care Meleşcanu ar trebui să se prezinte în şedinţa reunită a Camerelor. În schimb, comisiile vor elibera un proces verbal care va fi trimis plenului.

"Din cauza protestului accentuat pe care colegii din opoziţie îl efectuează, nu sunt întrunite condiţiile articolului 12 în sensul majorităţii fiecărei comisii prezente. Suntem în număr de 18 parlamentari din totalul de 33 al celor trei comisii. Avem, însă, o majoritate a numărului de parlamentari", a precizat, marţi, preşedintele Comisiei de apărare din Cameră, Costică Canacheu.

Cazul lui Meleşcanu se va încheia cu un proces verbal aşa cum s-a procedat şi în cazul membrilor Guvernului.

UPDATE 11.20 Teodor Meleşcanu a explicat, în faţa comisiilor parlamentare, că poate îndeplini cu succes funcţia de director al SIE.

„Am fost şi ministru al Afacerilor Externe, Ministru al Apărării şi am avut onoarea de a fi ministru interimar al Justiţiei pentru 45 de zile. Consider, deci, că am abilitatea de a mă achita de responsabilitatea pe care o presuspune directoratul SIE", a explicat Meleşcanu Comisiilor parlamentare care urmează să îi dea avizul pentru a se prezenta în plenul reunit al celor două Camere.

Meleşcanu a mai explicat că atât experienţa în domeniu, cât şi experienţa de viaţă îl vor ajuta să ducă la îndeplinire misiunea de a conduce Serviciul de Informaţii Externe.

„În ceea ce priveşte prevederile constituţionale pentru a îndeplini această funcţie, nu am făcut parte din structurile represive ale statului totalitar, nu am făcut parte din structurile statului român, din niciun fel de serviciu secret, nu am fost niciodată cercetat sau condamnat penal", a explicat Teodor Meleşcanu, arătând că numirea sa în funcţia de director al SIE este constituţională.

UPDATE 10.40 Înainte de audierile din comisiile parlamentare, Teodor Meleşcanu a precizat că decizia de a accepta nominalizarea la şefia SIE a fost una „personală".

„Consider că această practică de a numi în fruntea Serviciilor pe cineva din Opoziţie este una democratică, de aceea am acceptat oferta preşedintelui Traian Băsescu", a mai precizat Teodor Meleşcanu.

„E greu dacă nu imposibil să excluzi pe cineva care s-a autosuspendat din partid", a explicat Meleşcanu atunci când a fost întrebat despre excluderea sa din PNL adusă în discuţie de Crin Antonescu.

Reprezentanţii USL vor absenta de la votul din plen, dar şi de la audierea lui Meleşcanu în comisiile reunite de apărare şi pentru controlul SIE. Mai mult, liderul social-democraţilor, Victor Ponta, a anunţat că preşedintele comisiei de control al SIE, care este deputat PSD, nu va convoca şedinţa pentru audierea lui Teodor Meleşcanu.

De altfel, Puterea este minoritară în comisiile reunite care trebuie să dea aviz. Prin urmare, cel mai probabil, şedinţa va avea loc fără cvorum. La fel s-a întâmplat şi în cazul celor mai mulţi dintre miniştrii guvernului Ungureanu, care nu au primit aviz din partea comisiilor parlamentare, fapt contestat de Opoziţie la Curtea Constituţională.

La 9.30 este convocată şedinţa conducerilor celor două Camere, după care ar urma să aibă loc audierea lui Teodor Meleşcanu în comisii. În jurul orei 13 va avea loc şi plenul reunit la care se va vota secret, pe buletine de vot. Pentru validare sunt suficiente voturile majorităţii celor prezenţi.

Postul din fruntea SIE a rămas liber după ce Mihai Răzvan Ungureanu a ajuns premier.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite