Guvernul Croitoru a fost respins de Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul-ministru desemnat Lucian Croitoru a prezentat azi în plenul reunit al Parlamentului programul de guvernare al Cabinetului pe care l-a format, senatorii şi deputaţii pronunţându-se împotriva învestirii acestuia.

UPDATE 15.45 Croitoru despre FMI şi criza economică: "Cu sau fără banii de la FMI, Guvernul va trebui să găsească banii. Tot timpul poţi să găseşti aceşti bani, depinde dacă îţi permiţi să-i iei la costurile cu pricina. Aceşti bani sunt greu de găsit în interior pentru că suma este destul de mare, dar, ştiţi cum este în economie, nu sunt niciodată miracole", a încheiat Lucian Croitoru

UPDATE 15.33 Premierul desemnat, Lucian Croitoru, a declarat după votul de respingere din Parlament, că "misiunea lui s-a încheiat", că nu este interesat de un post într-un viitor Guvern şi că va continua să fie consilier al guvernatorului BNR.

UPDATE 15.15
Cabinetul Croitoru nu a primit votul de învestitură al Parlamentului. Potrivit Constituţiei, şeful statului trebuie să facă o altă propunere pentru un prim-ministru care să formeze un alt Guvern, în următoarele 10 zile.  Guvernul Croitoru a fost respins cu 250 de voturi împotrivă şi 189 pentru. La şedinţa Parlamentului au fost prezenţi 458 de parlamentari din totalul de 470. Dintre aceştia, 440 de senatori şi deputaţi şi-au exprimat votul. Votul a fost secret cu bile.

  • Guvernul propus de Croitoru: Gheorghe Pogea - Ministerul Finanţelor, Florin Şaghi - Ministerul Administraţiei şi Internelor, Radu Berceanu - Ministerul Transporturilor şi Comunicaţiilor, Bogdan Aurescu - Ministerul Afacerilor Externe, Adriean Videanu - Ministerul Economiei şi Comerţului, Daniel Funeriu - Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Vasile Blaga - Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Mihai Şeitan - Ministerul Muncii, Mihai Stănişoară - Ministerul Apărării, Cătălin Predoiu - Ministerul Justiţiei, Adrian Rădulescu - Ministerul Agriculturii, Cristian Vlădescu - Ministerul Sănătăţii, Theodor Paleologu - Ministerul Culturii, Sulfina Barbu - Ministerul Mediului.


Update 14.28 Parlamentarii au început să voteze Cabinetul Croitoru.

Update 14.00 Votul pentru Cabinetul Croitoru a fost amânat

Votul pentru Cabinetul Croitoru a fost amânat. Parlamentarii urmează să voteze două decizii referitoare la buget. Liderii parlamentarilor PD-L au cerut astăzi ca votul pe cele două proiecte de hotărâre propuse de PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor să aibă loc după ce va fi supus la votul de învestitură Cabinetul Croitoru.

Update 12.25 Discursul lui Geoană în Parlament: "Vom reveni cu propunerea cu Johannis prim-ministru"

Update 11.37
Discursul lui Croitoru în Parlament: Instabilitatea politică costă România 1,5 miliarde de euro

Update 10.47
Şedinţa a început

Şedinţa Parlamentului de investire a noului Guvern a început cu o întârziere de aproape 50 de minute. În sală sunt prezenţi circa 391 de parlamentari, cvorumul fiind întrunit.

  • Parlamentarii PSD vor vota împotriva Guvernului Croitoru cu bilele la vedere, potrivit unor reprezentanţi social-democraţi.
  • Şi PNL a anunţat încă de luni că vota împotriva Guvernului Croitoru cu bilele la vedere. UDMR va vota împotrivă, iar grupul minorităţilor va fi prezent la şedinţă, dar nu va vota.


Pentru a trece de Parlament, Cabinetul Croitoru are nevoie dee 236 de voturi din partea deputaţilor şi senatorilor, potrivit articolului 103 din Constituţie.

Citiţi şi:


La audierile de săptămâna trecută, doar doi miniştri propuşi de Croitoru, Vasile Blaga şi Bogdan Aurescu, au fost avizaţi pozitiv de comisiile parlamentare de specialitate.

Şansele Cabinetului Croitoru de a trece de Legislativ sunt însă reduse, în condiţiile în care singura formaţiune politică care şi-a anunţat, oficial, sprijinul pentru susţinerea acestuia este Partidul Democrat-Liberal, care are 172 de senatori şi deputaţi.

Vicepreşedintele PSD, Dan Nica, a anunţat ieri că PSD nu va vota Guvernul Croitoru. "Modalitatea tehnică va fi stabilită mâine dimineaţă la şedinţa grupurilor parlamentare, care este modalitatea cea mai practică şi cea mai evidentă pentru a demonstra încă o dată că, în loc să avem guvernul Klaus Johannis de 16 zile şi să nu avem acest circ constinuu, suntem nevoiţi, din păcate, să îndeplinim şi aceste proceduri".

Liberalii au anunţat, prin prim-vicepreşedintele Ludovic Orban, că vor vota, cu bilele la vedere, împotriva învestirii Guvernului propus de premierul desemnat Lucian Croitoru.


În cazul în care Cabinetul Croitoru nu primeşte votul de încredere al Legislativului, reîncep negocierile pentru desenarea unui nou prim ministru. Dacă Legislativul nu acordă nici noii echipe de guvernare votul de încredere, preşedintele dizolvă Parlamentul şi au loc alegeri anticipate. Totuşi,Constituţia interzice organizarea de alegeri anticipate în ultimele şase luni de mandat ale şefului statului, astfel că Parlamentul nu poate respinge propunerea de Guvern decât o singură dată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite