Băsescu vrea un Parlament mai mic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băsescu vrea un Parlament mai mic
Băsescu vrea un Parlament mai mic

Preşedintele s-a pronunţat pentru un for legislativ cu o singură cameră. Preşedintele Traian Băsescu a propus, ieri, consultarea populaţiei în vederea reducerii numărului de parlamentari la maximum 300, faţă de 471, câţi sunt în prezent.

Şeful statului a avansat ca dată pentru desfăşurarea referendumului ziua alegerilor prezidenţiale, motivând că în acest fel vor fi diminuate costurile de organizare.

„Consultarea poporului este singura soluţie“, şi-a explicat Băsescu iniţiativa de revizuire a Constituţiei astfel încât Parlamentul să fie unicameral, iar senatorii şi deputaţii mai puţini. El i-a acuzat pe reprezentanţii partidelor că nu s-au arătat interesaţi de modificarea legii fundamentale. „N-am găsit înţelegere, dar am obligaţia de a recurge la mijloacele constituţionale. (…) Este singurul lucru pe care puteam să-l fac pentru a respecta promisiunile de la începutul mandatului privind reforma statului”, a arătat şeful statului.

Băsescu a trecut în revistă avantajele pe care le-ar aduce un for legislativ cu doar o cameră şi cu 171 de senatori şi deputaţi în minus (în prezent sunt 334 de deputaţi şi 137 de senatori). Deciziile din Parlament s-ar lua mult mai uşor, iar cheltuielile de funcţionare a statului s-ar reduce, a menţionat el.

Un alt argument invocat de şeful statului a fost acela al diminuării corupţiei, deoarece într-un Parlament unicameral ar exista „un număr mai mic de politicieni de rang înalt care fac trafic de influenţă”. Băsescu a amintit şi de apropiata intrare în vigoare a Tratatului de la Lisabona, care va duce la o colaborare mult mai strânsă a Parlamentului European cu forul legislativ de la Bucureşti. „România va avea o cameră a Parlamentului la Bruxelles sau la Strasbourg. Cred că parlamentul unicameral ar răspunde mai rapid consultărilor cu Parlamentul European”, a susţinut Băsescu.

Critici de la contracandidaţi

Anunţul şefului statului a stârnit imediat reacţiile candidaţilor pentru fotoliul de la Cotroceni. Prima critică a venit de la liderul liberal, Crin Antonescu, care a afirmat că „Traian Băsescu este disperat, nu mai are curaj să se prezinte la alegerile prezidenţiale decât ascuns în spatele unui demers demagogic şi populist”. El a adăugat că şeful statului „doreşte o Mare Adunare Naţională“, iar PNL nu acceptă ca discuţia despre modificarea Constituţiei să se suprapună cu alegerile.

Preşedintele social-democraţilor, Mircea Geoană, a comentat ironic gestul lui Băsescu, spunând că, după propunerile legate de prostituţie şi droguri, şeful statului vine acum cu ideea modificării Constituţiei. Şeful PSD i-a îndemnat pe alegători să-i spună „NU“ lui Băsescu la referendum.

Potrivit lui Lucian Bolcaş, specialist în drept constituţional, referendumul nu are drept consecinţă modificarea Constituţiei, care trebuie realizată de o comisie special constituită. Avizul Parlamentului pentru organizarea referendumului este consultativ. 

Parlament unicameral în 14 state UE

În Uniunea Europeană, 14 din cele 27 de ţări membre au parlament unicameral. Acestea sunt Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Portugalia, Suedia, Luxemburg, Malta şi Slovacia.

În lume, sistem unicameral există şi în China, Bangladesh, Cuba, Islanda, Iran, Irak, Macedonia, Noua Zeelandă, Norvegia, Turcia, Ucraina, Venezuela, Sri Lanka, Peru, Singapore, Coreea de Sud sau Israel.

Opinia specialiştilor

„Manevră împotriva Parlamentului“

Preşedintele Traian Băsescu urmăreşte, în opinia analistului politic Zoe Petre, crearea Marii Adunări Naţionale, specifică regimurilor dictatoriale, şi aplicarea unei lovituri extrem de puternice Parlamentului. Potrivit lui Petre, şeful statului mizează pe faptul că electoratul român a fost educat să aibă o atitudine îndârjită faţă de Legislativ şi va veni să dea un vot împotriva acestuia, în speranţa că cei mai mulţi vor vota cu el, care a atras atenţia asupra păcatelor parlamentarilor.

image
image

Este o manevră contra Parlamentului, menită să-i aducă la vot pe susţinătorii lui Băsescu!

image


Zoe Petre
analist politic

„Propunerea îl avantajează“

Sociologul Marius Pieleanu este de părere că anunţul preşedintelui Băsescu îi poate aduce un număr mai mare de voturi dacă va intra în cursa pentru Cotroceni şi are darul să cristalizeze opţiunea de vot a procentelor importante de alegători nehotărâţi. Pieleanu consideră că, prin acest gest,  preşedintele şi-ar putea spori „zestrea de voturi“ care, conform sondajelor, îl plasează deja în turul al doilea. El a adăugat însă că  rămâne de văzut dacă iniţiativa lui Băsescu va modifica raportul de forţe în campania electorală.

image
image

Este o mişcare politică foarte bună, de mare subtilitate, care nu îi este caracteristică lui Băsescu.

image


Marius Pieleanu
sociolog

„O încercare de a recăpăta iniţiativa“

Analistul politic Bogdan Teodorescu vede iniţiativa lui Traian Băsescu menită să introducă pe agenda publică o nouă temă de dezbatere şi să abată atenţia de la alte subiecte cum ar fi Comisia Udrea, afacerile derulate de fratele preşedintelui, criza economică, prestaţia guvernului Boc. Preşedintele - consideră Teodorescu - încearcă să “ne facă să vorbim despre altceva” şi să determine o reacţie disproporţionată a clasei politice pentru ca apoi să-i acuze pe politiceni că nu doresc reformele.

image
image

Depinde de cetăţeni ce vot vor da. Băsescu este sigur în turul doi, depinde cum iese din acest tur.

image


Bogdan Teodorescu
analist politic

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite